Politika

Jakšić: Ideja dvojnog državljanstva produbljuje podjele i dovodi u pitanje državno-pravni status Crne Gore

Boško Jakšić

Pitanje dvojnog državljanstva godinama je predmet sporenja Crne Gore i Srbije – dok je Beograd za, Podgorica je podozriva iz više razloga, objašnjava novinar i politički analitičar iz Srbije Boško Jakšić komenatrišući najavu premijera Zdravka Krivokapića da će Vlada riješiti pitanje velikog broja građana koji godinama žive u Crnoj Gori, a nemaju državljanstvo.

„Po onim podacima koje ja imam u Srbiji živi između 150 i 200 hiljada građana koji vuku korijene iz CG i ogromna većina njih se izjašnjavaju Srbi što bi, ukoliko dobiju crnogorsko državljanstvo, moglo ozbiljno da promijeni strukturu u Crnoj Gori, i moguće da ubuduće u pitanje bude doveden i državno-pravni status Crne Gore“, kazao je on za Novu M.

Riječ je o ozbiljnoj temi, dodaje, gdje jedni govore o pomoći građanima, a drugi o politizaciji.

Svi mogući scenariji su na bazi nagađanja, jer premijer nije precizirao detalje- ni krtierijume za dobijanje državljansta, ni koliko godina treba neko da bude u Crnoj Gori da bi stekao to pravo…

Ukoliko je, ističe Jakšić, riječ o ljudima koji godinama žive u Crnoj Gori sasvim je fer da državljanstvo i dobiju. No, postoji i drugi, mnogo osjetljiviji ugao priče….

„Da li se radi o predizbornom motivu pred popis da se uvozom 30ak hiljada novih državljana iz Srbije promijeni ta političko-demografska struktura i da se broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi približi broju nacionalnih Crnogoraca. Čini mi se da takvo prikupljanje potvrđuje onda tezu premijera Krivokapića o Crnoj Gori i Srbiji kao dvije srpske države, što bi nesumnjivo obradovalo predsjednika Vučića“, rekao je on.

To bi, kaže, produbilo već postojeće podjele u Crnoj Gori. Kaže da bi pristanak Građanskog pokreta URA na ovakve poteze Vlade značilo politički kompromis.

„Otvaranje nekog novog fronta, sukoba sa Mandićem i Kneževićem moglo bi da poremeti taj tanki balans koji Krivokapić ima i čini mi se da se radi samo o političkom kompromisu, iako na osnovu ranijih izjava ne bi bilo za očekivati da Abazović podrži jednu takvu ideju koja je opasna“, ističe Jakišić.

Jakšić zaključuje i da je uplitanje crkve i uticaj na međudržavne apsolutno nedopustiv za sekularnu državu.

„Mogu samo da se nadam da će miris tamjana iščiliti iz političkog života i Srbije i Crne Gore“, zaključuje on.

Send this to a friend