Politika

Janjić: Srbiji i Crnoj Gori potreban sporazum o normalizaciji odnosa

Dušan Janjić

Potpuno sam uvjeren da Andrija Mandić već ima državljanstvo Srbije, iznenađen sam da osuđenima za državni udar nijesu oduzete putne isprave, a postoji mogućnost od bjekstva, kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, u razgovoru za Pobjedu i naglašava da postoji čitav jedan mehanizam koji je sakriven iza srpske žandarmerije, a koji je pod uticajem Rusije što je prijetnja i Srbiji i Vučiću.

On smatra da treba čekati da presuda u slučaju za pokušaj terorizma postane pravosnažna.

“To jeste pravnički važno vrijeme, ali i vrijeme u kojem očekujem da se naprave analize da se pripreme odgovori -inače ne očekujem neku brzu promjenu niti izjašnjavanje povodom presude. U sadržaju presude se država Srbija, odnosne službe Srbije preko pojedinaca i Rusije povezuju sa pokušajem državnog udara na teritoriji strane države, znači da bi to trebalo da ima ozbiljne posljedice”, ističe Janjić.

Prema njegovim riječima, te posljedice mogu da idu u pravcu nove negativne kampanje zaoštravanja odnosa, a mogu i da se završe sporazumom o normalizaciji i stabilizaciji odnosa između Srbije i Crne Gore.

“Takav sporazum je neophodan. Unutar sporazuma bi bilo obostrano odricanje od bezbjednosno obavještajnog djelovanja na teritoriji druge zemlje i zajedničko djelovanje na teritoriji treće zemlje. To bi moglo da se dogodi i to je očekivanje na putu i Srbije i Crne Gore ka EU, što se odnosi i na Sjevernu Makedoniju to je taj pozitivni ishod. Postoji i drugi ishod koji se ne mora javno održavati, ali će vjerovatno biti dio medija. Srbija i Crna Gora moraju zajednički da rade na presijecanju veza između organizovanog kriminala, međusobnih i organizovanih kriminalnih službi i bezbjednosnih provokacija”, smatra on.

Janjić nije ni očekivao zvanične reakcije Srbije na presudu, ali je uvjeren da su predsjednici Milo Đukanović i Aleksandar Vučić o njoj razgovarali.

“Kakvi god da su medijski, politički govori narativi i odnosi, uvijek postoji način da se razmijene mišljenja za takve informacije koje su ozbiljne i koje udaraju u srce bezbjednosti Srbije. Kada je u pitanju Mandić, to je nastavak priče, koja je legalna i legitimna, da Beograd koji sebe vidi kao matičnu državu svih Srba kontaktira sa svima koji se osjećaju Srbima, a Mandić tu ima kontinuitet: od kada je napravio stranku on ide tom linijom, to sam od početka govorio. Jedini opstanak političkog djelovanja Mandića, a sada je to pitanje već krivične odgovornosti, ali prije svega srpskih političara jeste njihovo jasno identifikovanje kao pripadnika manjinske zajednice i korišćenje tih kvota. To Crna Gora u svom zakonodavstvu mora da radi. Kada kažem Mandić, ne mislim na Medojevića i druge jer oni su samo spremni da koriste resurse Srbije i drugih zemalja za svoje političke ciljeve, a Mandić se poziva na svoju etničku pripadnost”, tvrdi Janjić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

NIJE POTREBAN SPORAZUM,SAMO DA SU ” TAMO DALEKO”.

opanak&fotelja
Gost
opanak&fotelja

ljudi, frontaćka nema ni jedan jedini glas u 7-8 cg opština

Ljubo
Gost
Ljubo

Neka pobjegne i da se vise nikad ne vrati

Goga
Gost
Goga

Samo zid na granici. Kakva normalizacija odnosa, jesi li ti normalan?

Milko
Gost
Milko

Apsolutno se slažem sa tobom. Pozdrav iz Srbije

Nenad
Gost
Nenad

I ja da sam na mjesto srbije kineski zid bih sagradio..pa nam eto prijateljski zagreb split tirana pristina ..i dijaspora koju boli uvo za cg.

razocarani
Gost
razocarani

Izvinjavam se citaocima,ali na ovaj,Janjicev komentar,moram se izraziti,na nacin koji nije pozeljan .Ovaj covjek mi se gadi !? Sta je on ,,spreman da istrabunja za sitnis,ne pazeci sta lupeta,i dali to ima isla i osnova. Na zalost,Srbija ga je davno procitala,pa i ostale drzave u Regionu,gdje se sve rjedje susrece.Izgleda da je jedino pronasao ,,AZIL,,u C.Gori,gdje svojim naklapanjem vise steti… Više »

Franko
Gost
Franko

Opet ovaj! Nikada mu dosta para. EU i NATO su pred kolapsom, zar to još nisi shvatio? Idi da ssdiš nešto.

Analiza
Gost
Analiza

Takav sporazum bi bio kao da Srbiji oduzmete najmiliju igračku. Jeste da ih to mnogo košta, od usta odvajaju, ali toj državi, bez obzira ko joj je na čelu, to znači isto koliko i njenim stanovniima odlazak na more u Grčku.

murko
Gost
murko

Naravno da ću da idem u Grčku na more. Tamo me niko ne vređa. Neće pandur da me orobi cim pređem granicu. Grci ne boluju od šizofrenije. Jedan Crnogorac me odavde ispraća na more sa prekorom, jer nisam dovoljno Srbin, a isti takav me dole dočeka i prekoreva zato što sam četnik. Rešite šta imate između sebe.

Titograd
Gost
Titograd

Murko i mi smo oduševljeni kad idete u Grčku. Probaj da nagovoriš što više srba da ne dolaze kod nas na more i bićemo ti zahvalni do neba.

murko
Gost
murko

Kod tebe nisam ni dolazio. Rožaje nisu na moru. Ali svejedno. Molitve su vam uslišene.

Titograd
Gost
Titograd

Murko, vidim da si neđe iz Novog Pazara, ali morao bi da znaš da je Titograd ipak malo južnije. No nije ni bitno, samo ti održi obećanje i nemoj više kod nas na more. Nije loša ni Ada ciganlija kad udari vrućina…

Milko
Gost
Milko

Lepša je Ada od Crnogorskog kamenja. Uđeš u vodi iziđeš polomnjen. Neka hvala kupajte se vi

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Udjes u vodi !!!!! Sve jasno.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

UĐEŠ U VODI I IZAĐEŠ MOKRI.ECI PECI PEC ,TI SI MALI ZEC, JA SAM MALI PREPELICA.

Send this to a friend