Politika Međunarodna konferencija u Batumiju

Janković u Gruziji: Region i Zapadni Balkan su na istom evropkom putu

Region i Zapadni Balkan dijele slične izazove na evropskom putu, ali se kroz projektno orijentisanu saradnju može obezbijediti konkretan iskorak u procesu usvajanja evropskih standarda i vrijednosti, kazao je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova ambasador Zoran Janković na konferenciji  u Batumiju, u Gruziji.

Konferencija pod nazivom “Partnerstvo koje znači – 10 godina i nakon” okupila je brojne evropske zvaničnike, ministre vanjskih i evropskih poslova, predstavnike akademske zajednice, nevladinog sektora i poslovnih udruženja iz Evrope i šire međunarodne zajednice.

Janković je predstavio rezultate aktivnosti Crne Gore u procesu evropske integracije i ukazao na značaj regionalnih inicijativa i saradnje između država Zapadnog Balkana, naročito u okviru Berlinskog procesa.

Na konferenciji je konstatovano da je u proteklom desetogodišnjem periodu uspostavljen sveobuhvatni multilateralni format za promovisanje regionalne saradnje orijentisane na rezultate i ostvarivanje napretka u reformskim procesima.

Na marginama Konferencije, Janković je imao odvojene bilateralne sastanke sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Lašom Darsaliom i predsjednicama parlamentarnih odbora za međunarodne poslove i evropske integracije, Sofi Katsarovom i Tamar Khulordavom.

Oni su ocijenili da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da je u narednom periodu potrebno raditi na intenziviranju političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Takođe su istakli da su spremni za organizovanje bilateralnih političkih konsultacija na kojima će se detaljnije razgovarati o mogućnostima produbljivanja saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, s posebnim fokusom na razmjenu iskustava i znanja iz evropskih i evroatlantskih integracionih procesa.

Send this to a friend