Politika

Janović: Marija Vučinović zloupotrijebila HGI

HGI

Na debati, koja je sinoć održana na Nacionalnom javnom servisu, ispred Hrvatske građanske inicijative – „HGI.Svim srcem za Crnu Goru“, učestvovao Ilija Janović, potpredsjednik HGI-ja. Replicirajući predsjednici HRS-a Mariji Vučinović rekao je da je nezadovoljan zloupotrebom funkcija HGI-ja.

„Imamo jednu potpunu anomaliju u društvu, ali očigledno smo navikli na to. Neko ko je obnašao u dva protekla mandata ministarsku funkciju HGI-ju, još uvijek zloupotrebljava tu funkciju ispred HGI-ja kroz navodno reformsku stranku, gdje želi ponuditi neko novo rješenje, neki novi rad u novoj Vladi“, kazao je Janović.

Istakao je i da je Vučinović obilježila svoj kraj u HGI-ju falsifikovanjem potpisa podrške za osnivanje HRS-a, čija je predsjednica.

Janović je, tokom rasprave, uputio Vučinović pitanje koliko puta je boravila u Zagrebu u službenoj posjeti tokom trajanja oba mandata kao ministrice bez portfelja ispred HGI-ja, na šta mu ona nije odgovorila.

Po pitanju  članstva Crne Gore u Europsku uniju, Janović je istakao da to pitanje ne zavisi samo o Crnoj Gori, već i o ostalim članicama EU.

“Naglasio je i da je vidljivo s kakvim smo se krizama kao država suočili te značaj zatvaranja određenih poglavlja. Osvrnuo se na poglavlje broj 8, koje je pod uticajem Hrvatske ponovno aktivirano”, dodaje se u saoptšenju.

Janović kaže da ga raduje to što je u pregovaranju Crna G0ra vrlo samostalna.

“Prednjačimo u odnosu na regiju. Mi njegujemo koncept različitosti. To svakako treba da podrazumijeva i različitost percepcije i interesa. Na nama je da mi što bolje uredimo i implementiramo zakonodavstvo kako bi se osjetio boljitak za stanovnike”, naveo je on.

A kada će doći na red ulazak, dodaje, to zavisi od geopolitičke situacije.

Takođe je istakao dobru saradnju sa Zagrebom, a pogotovo što se tiče pristupa EU. HGI je dala veliki doprinos i daće i ubuduće u dobrosusjedskim odnosima, istakao je Janović.

Janović pozvao je građane da zaokruže tri, i daju podršku stranci koja ostaje dosljedna svojim političkim principima.

Send this to a friend