Politika

Japan ukida vize nosiocima diplomatskih i službenih pasoša iz Crne Gore

Japan će ukinuti vize za nosioce diplomatskih i službenih pasoša iz Crne Gore, što će dati novu dinamiku političkim kontaktima i odnosima dvije zemlje, najavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Taro Kono, tokom današnjeg sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem u Tokiju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je istakao da je njegova prva zvanična posjeta Japanu izraz želje i interesa Crne Gore da snaži politički dijalog sa tom državom na visokom nivou, te da Vlada veoma cijeni dosadašnju razvojnu pomoć Japana, usmjerenu uglavnom na oblasti obrazovanja i zdravstva.

“Crna Gora i Japan grade čvrsto prijateljstvo, na čijim osnovama jačamo saradnju u svim oblastima od obostranog interesa“ kazao je Darmanović.

Ukazao je i na brojne mogućnosti za dalje jačanje ekonomskih veza, naročito u oblastima turizma i visokih tehnologija.

Kono je naglasio da „Japan pridaje važnost bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom, koja je prošle godine ušla u NATO, predvodnik je procesa integracije u EU i igra vodeću ulogu u stabilnosti i razvoju regiona Zapadnog Balkana“.

Kazao je i da Crna Gora privlači pažnju japanskih turista, što predstavlja potencijal za dalje jačanje saradnje koji treba iskoristiti.

“Šefovi diplomatija Crne Gore i Japana saglasili su se da će ova posjeta dati dodatan impuls snaženju prijateljstva dvije države i crnogorskog i japanskog naroda”, navode u Ministarstvu.

Darmanović se u Tokiju sastao i sa državnim ministrom ekonomije, trgovine i industrije Jošihiro Sekijem.

“Sagovornici su ocijenili da, pored prisutnih japanskih investitora u Crnoj Gori, postoji potencijal za privlačenje novih, te izrazili interes za snaženjem ekonomske saradnje, naročito u oblasti turizma”, dodaju u tom resoru.

Turistički potencijali Crne Gore bili su i ključna tema razgovora ministra Darmanovića sa Tadaši Šimurom, predsjednikom  Japanske asocijacije turističkih agencija- JATA.

“Ukazano je na potrebu intenziviranja promocije Crne Gore u Japanu, naročito imajući u vidu pozicioniranje naše države kao veoma atraktivne i eksluzivne turističke destinacije”, naglašavaju u Ministarstvu vanjskih poslova.

Šef crnogorske diplomatije razgovarao je danas i sa predstavnicima Društva crnogorsko-japanskog prijateljstva, a na tom sastanku je izraženo zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima i aktivnostima na planu snaženja saradnje dvije države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luka
Gost
Luka

E bravo strucnjaci. Sa pasosem R Srbije odavno nikome ne treba viza do 90 dana.

peru
Gost
peru

kasni li njima voz 4 sata? a ne ni 4 sekunde Darmanovicu jadan…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Koga interesuje japan..

Shoepack
Gost
Shoepack

Sjajna vijest! Nadam se da ce i nasi gradjani uskoro moci na godisnji odmor u Japan umjesto na stalne destinacije Sutomore i Canj.

Obični građanin
Gost
Obični građanin

Drago mi je da se započelo sa ukidanjem viza i nadam se da je ova današnja vijest samo prvi korak do konačnog ukidanja viza i za građane Crne Gore. Japan je divna zemlja i vrlo rado bih opet tamo da pođem (ali da pojednostavim i pojeftinim put bez odlaska u BG zbog vize, bez obzira što je osoblje ambasade u… Više »

Send this to a friend