Politika

Javni funkcioneri tokom radnog vremena ne mogu predstavljati partiju

Foto: Skupština Crne Gore

U izbornoj kampanji ne mogu učestvovati, niti javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti, javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici kao i namještenici, navodi se u prijedlogu zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, piše Pobjeda.

Tim prijedlogom zakona je prvi put propisano i što se konkretno podrazumijeva pod terminom izborna kampanja.

“Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore. Službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije dana održavanja izbora ili dan kada službeno počinje izborna kampanja”, navodi se u Prijedlogu zakona.

Po tumačenju dijela nevladinog sektora koji su bili u toj radnoj grupi, ograničenja u izbornoj kampanji odnose se takođe i na premijera i ministre. Taj stav nije tumačenje poslanika vladajuće koalicije.

“Državni funkcioneri i funkcioneri lokalne samouprave mogu, u vrijeme izborne kampanje, nastupati kao predstavnici lista za izbor i mogu u svojim medijskim nastupima na elektronskim javnim, komercijalnim i neprofitnim medijima, promovisati izborne programe i liste za izbor na način i u obimu u kojem se ovim zakonom propisuje medijsko predstavljanje predstavnika lista za izbor u izbornoj kampanji, ali je zabranjeno da svoje medijske nastupe u ulozi državnog ili drugog javnog funkcionera zloupotrijebe ili iskoriste za reklamiranje liste za izbor kao i izbornog programa”, ističe se u Prijedlogu zakona.

Policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost ne smiju učestvovati u izbornoj kampanji na bilo koji način.

Prijedlogom zakona propisano je i kako će se ovaj sistemski zakon primjenjivati.

“Skupština posebnom odlukom obrazuje Odbor za praćenje primjene ovog zakona, koji je sastavljen od 10 članova, i to: na paritetnoj osnovi po dva poslanika parlamentarne većine i parlamentarne opozicije, dva člana akademske zajednice, dva člana NVO koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava i dva predstavnika medijske zajednice, i da se iz reda članova Odbora imenuje predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora. Prijedlog za imenovanje predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora Skupštini podnosi radno tijelo Skupštine nadležno za izbor i imenovanja, nakon sproveđenog intervjua na osnovu kojeg se može utvrditi da kandidat posjeduje relevantna znanja, određuju se nadležnosti ovog odbora kao i da se obrazuje najkasnije 10 dana od dana raspisivanja izbora za poslanike. Odbor odlučuje većinom glasova svih članova i mediji su dužni da odmah objave nalaz i zaključak Odbora kojim se konstatuje da je određeni medij povrijedio odredbe ovog zakona”, piše u Prijedlogu.

Svi dužni da poštuju Ustav

Zakonom je propisano da su učesnici u predizbornoj kampanji dužni da poštuju Ustav Crne Gore, zakone i kodekse profesionalne etike i obavezuju se na fer ponašanje, koje isključuje uvrede i klevete, kršenje pravila pristojnosti ili vrijeđanje osjećanja javnosti.

“Podnosioci lista za izbor i kandidati sa tih lista imaju pravo da, za vrijeme izborne propagande, pod ravnopravnim uslovima, organizuju konferencije i druge javne skupove na kojima se predstavljaju i propagiraju izborni programi, liste za izbor i kandidati sa tih lista, u skladu sa propisima o javnom redu i miru”, navodi se u dokumentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pitch Black @
Gost
Pitch Black @

A koverte,mogu li ministri makar koverte primit?

Gasits
Gost
Gasits

Hahaa, ko će to zabraniti ovim poltronima i robovima DPS da se partijski angažuju, kad su partijski zaposleni. Nisu što su pametni.

Send this to a friend