Politika

Jeftine karte za Bečića i Abazovića: Do Brisela može, u Skupštinu nikako

Abazović i Bečić

Nakon pola godine, lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović ponovo su u Briselu. I dok do centra EU nađu vremena da stignu, do Skupštine Crne Gore i dalje nikako. U međuvremenu, uredno primaju platu koje im obezbjeđuju poreskih obveznika, a za sada, od tog novca uredno samo posjećuju Brisel.

Dok se spekuliše da su u Brisel otišli na posljednje konsultacije prije nego se konačno vrate u crnogorski parlament, opozicioni dvojac tvrdi da su tamo otputovali da evropske zvaničnike upoznaju sa trenutnom složenom političkom situacijom u državi, sa posebnim akcentom na “progon političkih neistomišljenika koji je na sceni već duži niz godina, a posebno se manifestovao ovih dana, kao sastavni dio diktature koja vlada u Crnoj Gori.”

<<<Bečić i Abazović u Briselu: Opozicioni političari u najtežoj situaciji od uvođenja višestranačja<<<

U opozicionim redovima ne vjeruju da je dvojac otišao da ih “brani”.

U Demokratskom frontu nezvanično kažu da je ovo performans dvojca koji želi da na ovoj priči prikupi koji jeftini politički poen, te da njih ne zanimaju problemi kroz koje prolazi dio opozicije, jer ih to nije zanimalo ni do sada, već su ignorisali sve što se tiče ostatka opozicije.

I dok im kolege ne vjeruju, Bečić i Avazović iz Brisela poručuju da je posljednji diktatorski režim u Evropi i jedinoj evropskoj zemlji u kojoj vlast nikada nije smijenjna na izborima, ušao je u svoju posljednju fazu.

“Dok se Marović smješka iz Beograda rugajući se pravdi, dok korupcija cvjeta Đukanović razvija biznise, dok nema odgovornosti za slučaj Limenka, 200 miliona palih garancija i još mnogo toga, sa druge strane prebijaju se opozicioni javni funkcioneri, hapse se opozicioni poslanici bez skidanja imuniteta u gluvo doba noći, a nekima od nas se i fabrikuju afere, i sve to suprotno Ustavu i Zakonu. Zapravo, zloupotrebljavaju se sve grane vlasti, institucije, čak i Univerzitet. Filijale DPS-a u svim sferama su mobilisane i upregnute da se prljavo obračunavaju sa liderima opozicije”, naveli su oni u jučerašnjem saopštenju.

Međutim, malo ko vjeruje u iskrenu zabrinutost opozicionog dvojca za ostatak opozicije. Navode da ih demantuju brojne izjave, među kojima su one poruke Demokrata da DPS i DF planuraju koalicuju, da je DF produžena ruka DPS, te da se DPS i DF bave zajedno udbaškim podmetačinama i da brutalno napadaju Demokrate.

I iz DPS stiže jasna poruka o iznenadnom putu dvojca za Brisel.

“Aleksa Bečić, uz podršku Dritana Abazovića i nekolicine istomišljenika, zaputio se do Brisela da, pod plaštom brige za sudbinu opozicionih kolega, zapravo zakuka nad svojom sopstvenom”, kazao je Nikola Pešić, predsjednik Savjeta mladih DPS.

On je dodao da znaju i Abazović i Bečić da su upornim bojkotom parlamenta i pokušajem marketinškog, a ne suštinskog bavljenja izbornim zakonodavstvom, sebe doveli u bezizlaznu situaciju.

Da podsjetimo, Bečić i Abazović u još ljetos boravili u Briselu kada su sa komesaru za proširenje Johanesu Hanu predočili, kako su tada rekli, plan za reformu izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje fer izbora. Sve je to “pilo vodu” do momenta kada su lideri ove dvije partije odbili da učestvuju u radu novoformiranog skupštinskog tijela koje će se baviti ovim pitanjem i najave da će se tim pitanjem baviti tako što će otpočeti da rade na pokretanju društvenog dijaloga, kako bi stvorili uslove “za iole fer i pošteni ambijent u kom bi se održali svi naredni izborni ciklusi u Crnoj Gori”. No, nakon ovoga je stigla jasna poruka od Hana i hladan tuš: “Forum političke rasprave u Crnoj Gori jedino je crnogorski parlament”.

“Komesar očekuje da sve političke partije koje podržavaju crnogorski put ka EU, aktivno učestvuju u radu privremenog skupštinskog odbora koji je upravo uspostavljen”, saopšteno je iz Hanovog kabineta.

Miraš Dušević

43 Komentara na "Jeftine karte za Bečića i Abazovića: Do Brisela može, u Skupštinu nikako"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend