Politika

Joanikije izabrao Demokrate, a hoće li SPC njega?

FOTO: Demokrate

Vesna Šofranac

Dnevne novine pišu da posljednjih dana kruže glasine kako su lideri Demokratskog fronta tražili pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da, navodno, utiče na administratora Mitropolije crnogorsko primorske episkopa Joanikija da se ponovo okrene DF-u, umjesto Demokratama, čijem se lideru Aleksi Bečiću otvoreno zahvalio za doprinos u usvajanju izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Takođe se spekuliše kako očekuju da srpski predsjednik posreduje između Joanikija i srpskog patrijarha Porfirija, te da se na taj način uticaj Srpske crkve u Crnoj Gori pojača, budući da je nakon smrti mitropolita Amfilohija, ipak oslabio.

Da li u tome ima istine ili je riječ o spekulacijama, može samo da se nagađa, ali da se nešto dešava još od nikšićkih izbora kada je Joanikije otvoreno stao iza Demokrata i liste u čijem je formiranju učestvovao premijer Zdravko Krivokapić, više je nego očigledno. Na to ukazuje i jučerašnje saopštenje DF-a u kojem, istina vrlo oprezno, ali dovoljno rječito skreću pažnju Joanikiju da zasluga za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti pripada najviše DF-u koji ima 21 poslanika u parlamentu, a Demokrate 10. Prije zvaničnog sa-opštenja DF, oglasio se lider PzP Nebojša Medojević koji j e na svom FB nalogu napisao da to što se dešava na relaciji Demokrate – Joanikije nije pošteno.

Za profesora Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta dr Žarka Korača izbor novog mitropolita pokazaće koja je struja u duboko podijeljenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi jača, da li ona koja hoće centralizovanu crkvenu vlast, čime bi novi vladika MCP u Crnoj Gori imao značaj u ravni u kojoj ga imaju vladike Bački, Sremski, Banatski… ili bi se sačuvala izvjesna autonomija koja je postojala dok je na čelu MCP bio Amfilohije.

“Sumnjam da će se srpski predsjednik zbog DF-a mnogo miješati u izbor mitropolita u Crnoj Gori, jer njemu u ovom trenutku ne treba nikakva konfrotacija sa vrhom SPC, budući da mu je njihova podrška izuzetno značajna u pregovorima sa Kosovom. Moguće da ima istine u tome da su mu se obraćali predstavnici DF-a ili, ako nisu, da će tražiti njegovu pomoć, s obzirom na podršku koju od Vučića imaju, ali srpski predsjednik ne smije preći crtu u odnosima sa SPC, koja je duboko podijeljena, i u kojoj veliki uticaj ima Irinej Bulović, čiji je novi srpski patrijarh Porfirije, učenik. On za promjene, sve i da ih želi, za sada nema snage”, kaže Korać.

Izbor mitropolita MCP, kako ocjenjuje Korać, dovešće do još većih nesuglasica između koalicionih partnera u novoj vlasti, gdje će na jednoj strani biti Demokratski front, a na drugoj Demokrate i premijer Krivokapić.

Izbori u Nikšiću pokazali su DF-u da im je savez Bečića i Krivokapića odnio glasove, i da će za svake naredne izbore morati i te kako da se potrude da povrate povjerenje birača. To može samo preko Srpske pravoslavne crkve.

“Crna Gora je u ovom trenutku jedan veliki lonac koji se kuva, i u kojem je Amfilohijev nasljednik dio te priče koja se krčka. Biće interesantno što će se dešavati za koji mjesec, jer vrlo brzo dolazi vrijeme kada će DF i SNP morati da odgovore gdje su oni na političkoj sceni Crne Gore. Šta ako im Demokrate uzmu glasove u Herceg Novom, Budvi, potom Beranama, gdje se ove godine održavaju lokalni izbori?”, pita Korać.

Predsjednik Vlade je, dodaje, očigledno izabrao stranu i stao uz Demokrate, iako sve duguje Demokratskom frontu, kao i SNP-u.

“Joanikije otvoreno podržava Demokrate i Krivokapića i DF se buni protiv toga. Osim toga, sumnjaju da bi u perspektivi moglo doći do neke koalicije između DPS-a i Demokrata. To sada izgleda apstraktno, ali vidjeli ste da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao daleko najiskusniji političar, otvorio ta vrata, jer DPS neće moći sam. Još je to sve daleko, ali mogućnosti postoje, a sve to unosi dodatnu nervozu u redove Demokratskog fronta”, ocjenjuje Korać.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Vjernici i svestenici SPC u Crnoj Gori treba da odluce ko ce im bit Mitropolit a ne iz Beograda da postavljaju ko njima odgovara…

LSCG
Gost
LSCG

Joanikije je nas sveti Vladika koji je odbranio svetinje. Crkva nebi trebala da da ima stvarnog Mitropilita i imenovanog. Jedan je Joanikije Micovic ❤❤❤

Laki
Gost
Laki

Neće njega izabrati i on to zna ,jer da hoće da izaberu njega podržao bi DF.

Mila C
Gost
Mila C

Neće Vučko izabrati Joanikija nikada , postaviće svog poslušnika 😁
Zato je ovoliko zatezanje oko Ugovora 😁

Perun
Gost
Perun

Ko god rastače biračko tijelo ultranazadnog,retrogradnog,anticivilizacijskog,antizapadnjačkog,antidržavnog,anticrnogorskog,velikosrpskog DF treba ga velikodušno podržati,oni su ubjedljivo najgora opcija za ovu državu i dirketno su produžena ruka režima druge države…

Niksicanka
Gost
Niksicanka

Demokrate=teokrate

Dula
Gost
Dula

Sto ce vam crkva? Ona je dovela do ovoga, sto se trenutno desava u Crnoj Gori. Sa njom nema srece.

Houp
Gost
Houp

Nece 🤣

Perhan
Gost
Perhan

Koja je ovo mutljaza Vucica i DF. Oce da degradiraju Joanikija, da bi doveli nekog srbijanca.
Joanikija za Mitropolita.

mossi
Gost
mossi

Volio bih da vam postave nekog srbijanca dako se dozovete pameti

Montenegrin
Gost
Montenegrin

SPC u CG da se prijavi na izbore i sve riješeno,na čelo liste Joanikije.Izborni slogan ,,Srbija do Tokija,,

Rozaj
Gost
Rozaj

Nije nista daleko, svi ce da udju u koaliciju,dps, demokrate, ura, bs,sd,sdp,albanske partije samo bez DF !!

Ateista
Gost
Ateista

Plagijator rijesio da otkači četnike

Crnogorac
Gost
Crnogorac

U sve se miješaju, ne ova dvojica, nego začin C.

Kobi
Gost
Kobi

Joanikije u koaliciji sa Demokratama ? Koliko ima Poslanika ?

Send this to a friend