Politika

Jokić: Nezakonita vlast u Kotoru traje zbog nerada Upravnog suda

Nezakonita vlast u Kotoru opstaje isključivo zbog nerada suda, kazao je danas smijenjeni predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić. 

Jokić je danas zajedno sa smijenjenom predsjednicom Skupštine opštine Kotor Dragicom Perović, kao i pravnim zastupnikom Nevenom Gošovićem održao pres konferenciju ispred Upravnog suda.

Jokić je istakao da današnja odluka Upravnog suda da odloži usmenu raspravu, predstavlja kontunuitet u djelovanju suda kada su u pitanju ovi predmeti.

Podsjetio je da je u maju akođe bio slučaj nezakonite smjene kada je bilo potrebno 36 dana Upravnom sudu od dana podnošenja tužbe do dana donošenja presude.

“Međutim, danas smo imali priliku da se uvjerimo da kada to nije u interesu DPS-a, da je Upravnom sudu malo i šest puta po 36 dana samo da zakaže i održi usmenu raspravu”, istakao je Jokić i dodao da je uvjeren u pravnu argumentaciju koja je navedena u tužbama.

“Uvjeren sam da će Upravni sud morati na kraju da donese presude kojima će poništiti sve akte o razrješenju I sve akte o imenovanju novih funkcionera koji danas nezakonito obavljaju funkcije u Kotor”, konstatovao je Jokić.

On je podsjetio da je u aprilu i u junu prošle godine premijer Duško Marković zajedno sa ministarkom Suzanom Pribilović stavio cjelokupnu Vladu Crne Gore u službu OO DPS-a u Kotoru.

“Bojim se da možemo početi da svijedočimo o tome da je namjera Markovića da se u interesu OO DPS Kotor stavi I sudska vlast”, zaključio je Jokić.

On je na kraju izrazio uvjerenje da će Vijeće Upravnog suda smoći snage da se 7. februara odupre pritisku i donese zakonitu odluku.

“Svi razlozi zbog kojeg je došlo do smjena pokazali su se kao netačni”, istakao je Jokić i pozvao Upravni sud da sudi po zakonu i u skladu sa zakonom.

Perović je saopštila da je kao nelegitimno smijenjena predsjednica SO Kotor očekivala današnju opstrukciju od strane Upravnog suda.

“Od takozvane smjene Vardarske skupštine, kada sam neuobičajno i nesvakidašnje smijenjena u restoranu hotela Vardar, bilo je za očekivati da danas u toj nelegalnoj smjeni pomogne i Upravni sud. Želim kao pravnik da vjerujem da će sud makar 7. februara odlučivati na osnovu zakona i da će se donijeti zakonita odluka. U suprotnom trebamo, svi mi pravnici, da spalimo naše diplome”, istakla je Perović.

Ona je navela da je u avgustu stigao odgovor na tužbu od strane tužene, i da su se do tada su trebale primjeniti odredbe Zakona o parničnom postupku i roku od 30 dana zakazati usmena rasprava.

“Želim kao pravnik da vjerujem da će Upravni sud konačno početi da radi po pravu, jer je do sada samo pomagao da jedna se nelegalna vlast, jedna evidentna politička korupcija i evidentno političko nasilje koje vlada u Kotoru legalizuje”, zaključila je Perović.

Gošović je podsjetio da su prije više od šest mjeseci kod Upravnog suda formirani predmeti po podnesenim tužbama Perović, Jokića i Kluba odbornika Demokrata u Skupštini opštine Kotor.

“U cilju poštovanja principa zakonitosti, zaštite javnog interesa i slobode i prava građana Kotora zahtijevali smo da Upravni sud odluke u ovim predmetima donese u hitnom postupku i u kratkom roku. Karakter – pravna priroda osporenih odluka i posledice njihove primjene su takvi da zahtijevaju hitno postupanje. Ukoliko se sporovi ne riješe u jednom razumnom roku, najdalje dva do tri mjeseca od dana formiranja predmeta, ugrožava se pravna sigurnost i postavlja pitanje svrhe sudske zaštite”, konstatovao je Gošović dodajući da zahtjevi za hitno postupanje u navedenim predmetima od strane Upravnog suda nijesu uvaženi ni u kom vidu.

Naveo je da je usmena rasprava po prvopodnesnoj tužbi, podnesenoj radi poništenja Odluke o razrješenju predsjednice Perović sazvana je za danas, iako su procesne pretpostavke za odlučivanje u ovom predmetu obezbijeđene još 23. avgusta prošle godine.

“Međutim, usmena rasprava u ovom predmetu nije ni danas održana. Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja odložilo je današnju raspravu, iako nije postojao nijedan na Zakonu o upravnom sporu zasnovan razlog za odlaganje usmene rasprave”, naveo je Gošović.

Prema njegovim riječima, važan razlog zbog kojeg bi se rasprava mogla odložiti mogao bi biti samo razlog, zbog kojeg se spor ne bi mogao pravilno raspraviti, ako se rasprava ne bi odložila.

“Sudsko vijeće danas sazvanu usmenu raspravu odložio je iz razloga što se punomoćnik tužene SO Kotor od 10. januara nalazi na bolničkom liječenju, pri čemu je raspravi prisustvovao drugi advokat po zamjeničkom punomoćju koji navodno nije stigao da se upozna sa spisima predmeta”, navodi Gošović i konstatuje da ovakva odluka sudskog vijeća predstavlja zloupotrebu ovlašćenja u funkciji zaštite interesa nosioca lokalne vlasti u opštini Kotor, preuzete na nezakonit način, političkom korupcijom, suprotno izbornoj volji građana Kotora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Ti bi treba u aosu da ima vladti u cg

Enigma
Gost
Enigma

Što su tužni ovi ljudi 😂praznici su radujte se novoj godini ljudiiii 😂😂😂😂😂

Car
Gost
Car

Ovaj jos place. Nikad vise 1918

Mileva
Gost
Mileva

Ne daj Bože da su Jokić i Perovićka na vlasti u Kotoru.

Djekna
Gost
Djekna

Ako ne prije, evo ti ih opet poslije sledecih izbora. Pa se pripremi polako. Mada ces ih tada dizati u zvijezde.Tako to rade milogorci, kada si na vrhu svi te fale i ulizuju ti se, kada padnes svi te pljuju. To je taj mentaliyet, bolesni.

Mirko
Gost
Mirko

Viri li mu ovo potkošulja bez svakog?🤣

Svjefol
Gost
Svjefol

Hahahaha…pa ima li vecih neznslica i neradnika od ovih…hahahaha…. Sprdnja

Kole
Gost
Kole

A ja mislio da oni imaju većinu.

Nikola
Gost
Nikola

Svjesni ste da ste politicka proslost… mozete da vicete i skacete al ste partija s ubedljovo najmanje znamja i stava!! Srdacan pozdrav nikad vise 2016.dje vam dadoh glas

aol
Gost
aol

Odseli se čovječe, toliko si se izblamirao da je to za žaljenje

pulicer
Gost
pulicer

Jokicu ,moze li sud da odluci ko cini skupstinsku vecimu . Zasto se u parlamentima,na zahtjev propisanog broja odbornika ili poslanika – glasa
o povjerenju izvrsnoj vlasti …umjesto ds ste dostojanstveno podnijeli ostavke , opstrukcijama i lazima i zakljucavanjem opstine ,odlagali ste koliko ste mogli …

Send this to a friend