Politika

Jokić podnio tužbu Upravnom sudu zbog smjene

Vladimir Jokić

Vladimir Jokić i Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Kotor podnijeli su danas Upravnom sudu tužbu radi poništenja Odluke SO Kotor o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor.

<<<Jokić: Podnijeću tužbu Upravnom sudu zbog nezakonite smjene<<<

“Kao što su i najavili odmah nakon pravne hajdučije koja se dogodila 24. aprila, a koja je dirigovana sa državnog nivoa od strane novih-starih partnera Krivokapića i Đukanovića, Jokić i odbornici Demokrata zajedničkom tužbom su osporili nezakonitu odluku za koju su glasali odbornici SDP-a, DPS-a, HGI-a, SD-a i LP-a”, navode Demokrate.

<<<Smijenjen Vladimir Jokić<<<

U tužbi Upravnom sudu je navedeno da je odluka nezakonita iz više razloga.

“Prvo, nije postojao niti jedan Zakonom o lokalnoj samupravi i Statutom opštine Kotor predviđeni razlog za donošenje Odluke o razrješenju predsjednika Opštine. Ovo zbog toga što se Predlog za razrješenje zasniva na ocjenama koje su u potpunosti proizvoljne i netačne, a koje podnosioci Predloga ni na koji način nisu konkretizovali, a za koje u postupku donošenja nisu iznijeli nijedan jedini dokaz”, kazale su Demokrate.

Drugo, dodaju, sjednicom grupe odbornika na kojoj je donesena osporena odluka rukovodilo je i odluku o prestanku mandata predsjedniku opštine potpisalo neovlašćeno lice.

“Naime, u skladu sa Zakonom i Poslovnikom SO Kotor, predsjednica SO Dragica Perović, nakon što je konstatovala da je Predlog za dopunu dnevnog reda podnesen neblagovremeno, prekinula je sjednicu i odredila pauzu u njenom radu, a sve radi pribavljanja mišljenja nadležnih organa o novonastalim okolnostima. Međutim, grupa od 18 odbornika koji su podnijeli Predlog za razrješenje nastavila je rad, za predsjedavajućeg odredila Avramović Željka, odbornika DPS-a i donijela utuženu Odluku. To je učinjeno protivno normama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statutu opštine Kotor i Poslovniku SO Kotor, što su tužioci detaljno obrazložili, navodeći svaku pojedinost”, ističu Demokrate.

Treće, navode oni, osporena odluka ne sadrži niti jedan materijalni propis iz kojeg proizlazi osnov za razrješenje predsjednika Opštine Kotor.

“Osim toga, osporena Odluka ne sadrži čak ni obrazloženje kao bitan element upravnog akta, osim što sadrži kontadiktorne i nejasne konstatacije, bez davanja razloga o odlučnim činjenicama”, kazale su Demokrate.

Na osnovu svega navedenog, tužioci su jasno naznačili u čemu se sastoji njihov pravni interes za podnošenje tužbe i zatražili da se poništi kao nezakonita odluka SO Kotor o prestanku mandata predsjednika Opštine Kotor.

“Takođe, oni su istakli zahtjev da se odloži izvršenje ove nezakonite odluke do donošenja pravosnažne sudske odluke po podnesenoj tužbi, jer je takav zahtjev u javnom interesu, iz razloga što bi nevršenjem nadležnosti predsjednika Opštine mogle nastati izuzetno teške posljedice u funkcionisanju lokalne samouprave i ostvarivanju prava i sloboda u opštini Kotor”, kazale su Demokrate.

Demokrate se nadaju da sud neće podleći političkom pritisku i da neće nastaviti bezakonje koje je tako flagrantno izvršeno 24. aprila od strane 18 odbornika nove-stare koalicije SDP-a i DPS-a i njegovih satelita.

“Ne zato što ne bi mogao, već što bi pri ovakvom stanju stvari – jasnom kršenju prava i još jasnijim razlozima za poništenje odluke koja se na tom kršenju zasniva – to predstavljalo prvorazredni skandal”, zaključile su Demokrate.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Schumi
Gost
Schumi

Djecace sto padas ovako nisko!!!

flamantes
Gost
flamantes

privali Jokiću

expert123
Gost
expert123

U kotoru je bila nepricipijelna koalicija i bilo je pitanje dana kad ce to da pukne i to se upravo desilo. Bice zanimljivo pratiti kako ce se situacija rjesavati u narednom periodu u Kotoru. da li ce doci samo do promjene na celu opstine ili ce biti vanrednih izbora ostaje da se vidi.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

A najvažnije od svega je
Da je ravnogorska I anticrnogorska vlasti u kotoru oburdana.
Kad su crnogorski državni praznici nisi namjerno kitio grad Jokiću sram te bilo da bi se dodvorio DF ovcima kotorskim.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Pokazao je tebi Ranko ko je sef u Kotoru! Ne mozes ti preko njega i njegove pa sad placi za foteljom.

zacanka
Gost
zacanka

Zalis se a nijesi ono osnovno uspio da uradio, da usvojis budzet opstine za 2019. godinu?? Ajde da ne kazem sta sad odje!

ines23
Gost
ines23

Mozes je podnositi ti koliko oces, kad je tvoje smjena ispravna bila!

Vitinka
Gost
Vitinka

Ja mislim da si samo ona obecanja koja si dao prijateljima, rodbini, kumovima ispunio, a ona data gradjanima kad si ih molio da te glasaju ni u malom prstu ti nijesi bila u planu.

oliver14
Gost
oliver14

Zalis li se bas zbog sebe ili ti je Jonica rekla, jer ipak je njoj sad neobicno nema joj tebe da glumis “predsjednika” opstina a bila zapravo stvarni sef!

Kosta
Gost
Kosta

Odje se nasao da se zali Jokic koji nije uradio za dobro Kotora i Kotorana! Pa dokle ide ovo majko mila.

goran1978
Gost
goran1978

Pa ja ne znam kako imas obraza da podnosis tuznu ti koji nijesi ni prstom mrdnu za Kotor??

Kaktus
Gost
Kaktus

Procitah saopstenje i vidim nijedan brutalan napad se ne spominje ? Mora da ga nije becic pisao kao inace no jokic licno

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Neko jednostavno ne zna da prihvati poraz. Ne znam sta je sramotnije ,to sto ga je porazio ranko krivokapic ili sto ovako cmizdri po novinama svaki dan

Leart
Gost
Leart

On koji je organizovao miting ispred opstine da ometa rad odbornika sad tvrdi da je odluka nezakonita ? Sprdamo li se mi odje ?

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Pa kakav fudbaler becicev,tacno se vidi,rodjeni glumac oni ga izvrnu iz fotrlje a on bi odma da trazi faul i crvene kartone

Liberal
Gost
Liberal

Pisanje tuzbe – besplatni politickj marketing

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Jokic samo trazi ispriku za uzasno vodjenje grada

Zigman
Gost
Zigman

Jokic hoce pod svaku cijenu da vofi grad i pored katastrofalne uprave koja ga he kostala smjene

Kotor
Gost
Kotor

A imao je I podrsku turista sa kruzera na protestu.steta

dule
Gost
dule

Jokicu,s obzirom da imas srbijansko drzavljanstvo,bolje da si tuzbu podnio Upravnom sudu maticne drzave,oi bi presudili “sigurno”u tvoju korist,samo da je steta Cgno Gori.

Dzoni
Gost
Dzoni

Jokicu pa-pa , ADIO , shvati da je gotovo i da nisi vise gradonačelnik.Nisu ti pomogli ni protesti Hahahaha
Cao

...
Gost
...

Opet ovaj. Hoce na silu u Opstinu.

Petar
Gost
Petar

Kakva je tek hajdučija i bezakonje Dragičin prekid sjednice i gasenje tona.
Ulica i pritisci.pa upadi odbornika Jovanovica Demokrata,u salu skupstinsku ,provokacije i urlici.
Vi cete nekomeno zakonu.

Send this to a friend