Politika

Joković: Sve afere moraju dobiti sudski epilog

Vladimir Joković

Nijedna afera vezana za visoki nivo korupcije političara iz bivše vlasti nije procesuirana niti dovedena do kraja. Sudstvo i tužilaštvo su pokazali slabost, između ostalog, u aferama “Snimak” i “Koverta”, kazao je za Dan lider SNP-a Vladimir Joković.

Prema njegovom mišljenju, nakon izmjena zakona o tužilaštvu, svaka afera će dobiti sudski epilog.

“Neće biti, kao do sada, da su kriminalci na slobodi, oni koji su korumpirani najbogatiji, a da su građani svakog dana sve siromašniji. U potpunosti podržavam promjenu i u tužilaštvu i u sudstvu, a efikasno tužilaštvo je prvi preduslov da bi Crna Gora ozbiljnije krenula ka EU”, rekao je Joković.

On podsjeća da je naša zemlja u regionu prepoznata po korupciji i organizovanom kriminalu.

“Da je drugačije, ne bi u svakom izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori bila apostrofirana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakao je Joković.

Kako ističe, država mora da pokaže zube i ispravi sve što nije valjalo u proteklom periodu.

“Sve ono što nije davalo rezultate i svi oni koji nisu dobro obavljali posao zbog kojeg su formirani, pa bilo to sudstvo, tužilaštvo, policija, ANB, Vlada i ministri, zreli su za potpunu rekonstrukciju. Dosta je nepotizma, krađe i korupcije”, poručio je Joković.

Analitičar Boris Marić smatra da su promjene u tužilaštvu neophodne i da posebnu pažnju treba posvetiti poziciji, sastavu i nadležnostima Tužilačkog savjeta.

“Pažnja se mora usmjeriti i na karakter disciplinskih postupaka, koji do sada suštinski nisu ni postojali i to decenijama nikoga među donosiocima odluka nije brinulo. Uporedo sa slabim tužilaštvom jačali su korupcija, posebno politička, i organizovani kriminal. To je uzročno povezano”, kazao je Marić.

Potrebne suštinske promjene

Po riječima Vladinira Jokovića, dovoljno je zamisliti da se vidi na televiziji da čovjek uzima 100.000 eura i da kupuje glasove za sebe i za svoju partiju i time krivotvori slobodnu volju građana i da se to ne procesuira.

Ako neko kupuje glasove, postavlja se pitanje da li je ta vlast proizašla iz slobodne volje građana Marić ukazuje da afere “Koverta” i “Snimak” nijesu dobile neophodan pravosudni epilog.

“Ove afere zasigurno ostaju ključni indikatori stanja u tužilaštvu. Kada budu na pravi i pravno neophodan način procesuirane, znaćemo da su suštinske reforme u tužilaštvu počele”, istakao je Marić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Za sve afere koje ste vi politicari ,svi skupa , bez izuzetka, jer ve postenija nema, malo je ovaj nas sud. Ne moze sve postic, pa bi trebalo doves neke iz inostranstva. Ma ti Bog ,i Bozja vjera, imali bise posla, da se ne bi ,imali kad za glavu ufatit.

BBBB
Gost
BBBB

Ko je ovaj,dje ovaj kreci?

Bratonozic
Gost
Bratonozic

Jokovicu,ukljucu se u ovaj slucaj KANDIC

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Pocnes od sebe i odma ces stati 😂😂😂

Barka
Gost
Barka

Pa da prvo pocnemo od SNP, a kasnije Demokrata, koji su vrsili vlast u Herceg Novom…. Ima materijala za posebno tuzilacko odjeljenje

Milija zabrdje
Gost
Milija zabrdje

Poceti prvo od koljenice i pipuna, terorista !!!

DIIV
Gost
DIIV

Rijetko mudar političar,čak šta više mislim da Crna Gora ovakvog jos nije imala🤔

Ljubo
Gost
Ljubo

Jokovicu sve si u pravu , ali objasni kako u Niksicu posta vlasnik zvrade koja je bila zaduzbina.

Dula
Gost
Dula

Hajde oladi.

Pješivac
Gost
Pješivac

A ti ne znaš đe ćeš s parama, foliranti i izdajnici svega crnogorskog, neće moći…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ajde dobri čoeče,batali politiku,nije to za tebe,ži mi ti.

Send this to a friend