Politika

Jonica: Ovim tempom žene će ekonomski biti ravnopravne tek za 257 godina

Na današnji dan – 11. avgusta 1945. godine, žene u Jugoslaviji po prvi put su ostvarile pravo glasa na izborima. Danas, 75 godina kasnije, žene se i dalje bore da u potpunosti ostvare biračko pravo, saopštila je danas predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica.

Žene, kako je istakla, čine više od polovine biračkog tijela, i od njih svi očekuju da ostvare aktivno biračko pravo – da biraju.

“Međutim, ukoliko žele da ostvare i pasivno biračko pravo – da budu birane – žene se susreću sa ogromnim preprekama. Danas je ta borba još važnija u razdijeljenoj Crnoj Gori, u kojoj pokušavaju da nas, opet gurajući u nacionalne obrasce i podjele, pod zastave, ponovo skrenu sa ključnih – egzistencijalnih pitanja”, navela je Jonica.

Ocijenila je da su žene jedina apsolutna većina u Crnoj Gori, koja je svakodnevno diskriminisana na svakom koraku.

“Pričamo o demokratiji i društvu jednakih šansi, a podaci govore sasvim suprotno”, ukazala je Jonica.

Ako nastavimo ovim tempom, istakla je predsjednica Socijalista, ženama će trebati još cijeli jedan vijek da dosegnu ravnopravnost u odlučivanju.

“Da dosegnemo ravnopravnost, u ekonomskom smislu, trebaće nam 257 godina! Ovakvo stanje rezultat je sve većeg ekonomskog jaza između žena i muškaraca zbog promjena na tržištu rada i nedovoljne zastupljenosti žena u dobro plaćenim profesijama”, smatra ona.

Kako je kazala, iako žene predstavljaju većinu stanovištva i većinu bolje obrazovane populacije, žene u Crnoj Gori danas čine skoro 60 odsto ekonomski neaktivne populacije ili preciznije svega 44 odsto ekonomski aktivne.

“Žene, koje rade, zarađuju za isti rad 84 odsto od primanja muškarca za isti posao. Visok stepen učešća u sivoj ekonomiji, mobing i ekonomsko nasilje su problemi žena na tržištu rada o kojima se, nažalost, ćuti. Izostanak adekvatnih poslova, dostojanstvenog rada, narastajuća nezaposlenost dodatno uslovljena pandemijom i neadekvatnom politikom imaće dramatične posledice na ekonomiju zemlje i uzrokovati veliko siromaštvo naroda, a posebno će biti ugrožene žene”, upozorila je.

Dokaz su, naglasila je Jonica, regionalne razlike unutar Crne Gore koje dosežu ekstremne vrijednosti.

“Tako je nezaposlenost žena na sjeveru države sedam puta veća od stope nezaposlenosti žena u centralnom dijelu Crne Gore, dok više od polovinu žena sa sela nikada nije ni pokušalo da nađe zvaničan posao, jer je pritisnuta neplaćenim radom kod kuće na seoskom gazdinstvu”, dodala je liderka Socijalista Crne Gore.

Zbog toga je, prema njenim riječima, veliki broj žena bez osiguranja, doprinosa, benefita razvojnih programa i zaštite, čime su praktično osuđene na siromaštvo u trećoj dobi.

“Socijalisti Crne Gore su prva partija u Crnoj Gori koja se obraća direktno svim ženama u Crnoj Gori, šaljući poruku i svim drugim političkim subjektima – dosta je bilo i ekonomske i političke diskriminacije žena. Žene više nisu, niti će biti bilo čija glasačka mašinerija, žene su većina u ovom društvu koja traži da jednakost u odlučivanju. Dosta je bilo političke marginalizacije žena”, poručila je Jonica.

Kako je kaazala, Socijalisti Crne Gore tim započinju posebnu kampanju posvećenu ženama, koju nikada nijedna partija u Crnoj Gori nije vodila, jer se su sve partije do sada jednostavno glas žene podrazumjevale.

“Glas žena u Crnoj Gori treba zaslužiti, borbom za ostvarenje prava, borbom za ekonomsku ravnopravnost, predlaganjem konkretnih rješenja kojima će se poboljšati kvalitet života svake žene u Crnoj Gori”, zaključila je Jonica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emir
Gost
Emir

Cus 257 godina hahaha ne no 257 godina 4 mjeseca i 13 dana

Ma ja sam
Gost
Ma ja sam

A koliko žene zaradjuju u rudniku i na gradjevini???
A da, tamo vas ne zanima rodna ravnopravnost.

Kotor
Gost
Kotor

E ovaj podatak sam čekao desetak godina. No, koga predstavlja i ko je ova dama u društvo zubara?

Send this to a friend