Politika

Jutarnji list: Milu je bačena rukavica u lice, ko je čovjek koji bi mogao skinuti Đukanovića s vlasti nakon više od 30 godina?

Milatović i Đukanović

Piše: Vlado Vurušić

Kako se očekivalo, Milo Đukanović suvereno je ušetao u drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, ali hoće li na kraju, 2. aprila ostati u sedlu sada je sve veće pitanje i dilema kakvu do sada nije osjetio.

Naime, na megdan mu izlazi 37-godišnji “slučajni” kandidat Jakov Milatović, koji je imao tek kakvih pet godina kada se Milo Đukanović uspeo na crnogorski tron. Naime, Milatović je uletio nakon što Milojko Spajić, šef pokreta Evropa sad, morao odustati od kandidature jer je zatajio da je državljanin Srbije. Milatović je opravdao povjerenje te je, nakon što je nedavno osvojio Podgoricu, spreman i na veće izazove.

No, on nije bez mane – za jedne je tek uglađeniji “trampist”, populist, “soft” prosrpski političar kojem je Evropa tek mimikrija.

Spomenuće mu se da nakon pobjede u Podgorici nije svirao jazz, koji kaže da obožava i sluša, nego se slavilo uz “radikalne patriotske” srpske poskočice “Veseli se srpski rode” i srpske trobojke, a zamjeriće mu se i bliskost sa SPC-om, pa su procrnogorski mediji pisali da je vrlo brzo pokret od Evrope sad postao “Srbija odmah”.

Za simpatizere je, pak, lučonoša evropskih građanskih ideja koji se neće, za razliku od Mandića ili Bečića, igrati s crnogorskom državnošću i zasebnim nacionalnim identitetom te će mu EU biti glavna agenda (pregovori su trenutno upali u slijepu ulicu, iako je Crna Gora od svih država zapadnog Balkana najviše napredovala na tom putu). Smatraju da će kao novo lice “presjeći” taj stalni sukob i natezanje prosrpske i procrnogorske struje, gotovo na rubu građanskog rata.

Posebno će isticati da je na referendumu o nezavisnosti 2006. godine glasao “za”, što je za tamošnje odnose važna stavka u političkoj identitetskoj biografiji. Doduše, spominju ga i kao pulena, nekadašnjeg Đukanovićevog najvećeg saveznika, a sada najvećeg arhineprijatelja Ratka Kneževića, koji je svojedobno stipendirao Milatovića, ali, navodno, i projekat zapadnih ambasada.

Prigovaraju mu i bliskost s Beogradom i zalaganje za Otvoreni Balkan kao prvu stepenicu “posrbljivanja Crne Gore”, što on odlučno pobija, ali kaže da se zalaže za dobre odnose sa svima u regiji, posebno s Beogradom. Svoju kampanju, pokazalo se za sada uspješno, gradio je na poruci: “Samo ja mogu pobijediti Đukanovića”.

Neizvjesni drugi krug

Taj mladi ekonomista kojem u CV-ju piše da je radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Deutsche banci, a usavršavao se na Oxfordu, Stanfordu i univerzitetu u Pekingu, što nije nevažno u Crnoj Gori – dolazi iz partizanske obitelji. No, iako se zaklinje u Evropu, bio je jedan od “apostola” u vladi Zdravka Krivokapića (bilo je 12 ministara), koja se skovala u manastiru SPC-a Ostrog i čija je siva eminencija bio tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Dobio je resor ekonomskog razvoja, a “proslavio se populističkim mjerama” – s jedne strane je povećao penzije i plate, ali je zato, kažu, uništio zdravstvo i obrazovanje, kojima je ukinuo doprinose. Sproveo je i poresku reformu, nakon koje je crnogorski proračun imao rupu od 200 miliona eura, što je oko osam posto planiranog proračuna. Kako piše portal CDM, taj je “ekonomski zahvat” osmišljen u Beogradu, a pripomogao mu je profesor Goran Radosavljević s beogradskog Ekonomskog fakulteta.

No, građani su bili zadovoljni povećanjem svojih prihoda.

Njegovi protivnici će ga prokazati kao jednog od odgovornih za gašenje crnogorske aviokompanije Montenegro Airlines i osnivanje nove, Air Montenegro.

Crnogorski mediji pisali su kako je svog kuma Jovana Gošovića zaposlio kao finansijskog direktora kompanije Montenegro Works (MW). Gošović je taj posao radio u Crnogorskoj elektroprivredi, a sada ga radi Milatovićeva supruga Milena. Doduše, teško je povjerovati da će Đukanović sjediti skrštenih ruku i čekati da ga se samo tako makne s pozornice, premda je vjerovatno svjestan da je ipak morao kandidovati nekog novog, mlađeg i prihvatljivijeg od sebe.

Prema svim analizama, drugi krug mogao bi biti neizvjestan do zadnjeg prebrojanog listića, ali i označiti drastičnu promjenu ne samo na crnogorskoj, nego i na regionalnoj političkoj sceni, pa ugasiti Milovu vječnu zvijezdu. Obojica će se morati rastrčati od vrata do vrata da prikupe potrebnih 50 plus jedan glas za svoje ambicije.

Zvijezda u usponu ili simbol nezavisnosti?

Četnički vojvoda Andrija Mandić, kojem su predviđali ulazak u finale, ipak je posrnuo, ali je pozvao svoje glasače da podrže Milatovića, što bi mu, ako se stvarno svi odazovu, bilo vjerovatno sasvim dovoljno da svrgne Đukanovića.

Trenutno su njegove šanse puno veće od Đukanovićevih. Neki tvrde da mu podrška prosrpskih radikala može pomoći, ali i odmoći, odnosno potvrditi da je on tek notorni “prosrpski” kandidat u evropskom celofanu, te mobilizovati crnogorske suverenističke snage da se baš zato okrenu Milu Đukanoviću, bez obzira na to gajili ili ne simpatije prema njemu.

Naime, Milo je, htio to neko ili ne, simbol postojanosti suverene i nezavisne Crne Gore, što mu je ipak jak argument u sljedeće dvije sedmice, vjerovatno, iscrpljujućeg odmjeravanja. Kako bilo, Jakov Milatović je evidentna zvijezda u usponu, ali pitanje je hoće li se njegovih sadašnjih pet minuta slave prometnuti u pet godina predsjedničkog mandata.

Šanse su mu velike.

Mnogi analitičari već ga vide kao novog šefa države, a posljedično, ako pobjedi, i njegovu stranku kao jednu od vodećih nakon parlamentarnih izbora u junu. Tada će se vidjeti je li on proevropski političar crnogorskog “štofa” ili je to tek mimikrija.

21

avatar
1000
13
8
0
 
19
ZetacetinjankaBojanJoksimBudva_89
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeta
Gost
Zeta

Sto bilo da pricate Milo je za vas gospodini veliki covjek mrzite ga sto je pametan intelegentan stabilan pravi Crnogorac svi se sabirate s pojedinacno nemozete mu stat na crtu mali ste vi jos da njemu pridjete dzabe vam je sve Milo je Milo a vi ste sve sitne ribice u moru koje se bore sa lazima i uvredama a… Više »

cetinjanka
Gost
cetinjanka

Što god da se desi ne mijenja činjenicu da je Milo stvorio CG.Uveo nas je u Nato,doveo do EU.Dao nam čovjek državu………..On je junak,heroj čovjek kojga će sledeće generacije da slave.

Bojan
Gost
Bojan

Čuvene dobro misleće komšije. Čuveni tekstovi koji odišu umjerenim stavovima i ne miješanjem u unutrašnje stvari druge zemlje. Samo se pitam kako to da u ovim “prijateljskim tekstovima” nikad ne spomenu vođu “rata za mir” i mrzitelja šaha i omiljene im šahovnice.

Budva_89
Gost
Budva_89

Ajde Crnogorci iz Demokrata(Ura) ,svi smo bili zajedno 2006 ,probudite se tu se lomi, vratite se svojima na vrijeme smo , vidjeli ste da nismo postali Luxemburg preko noci.
Barem da vratimo da se Crna Gora postuje.

Joksim
Gost
Joksim

E jado,kome da se vratimo dps

Sasa.
Gost
Sasa.

Odsvirali su ,nece ni jednog ni drugog 30 godina zavadjeni ,nezaposljeni narod ,ko je srbin ko crnogorac,treba neko mlad ,ko ce se okrenuti narodu vec jednom ,omladini bez posla ,starima sa losom penzijom ,radnicima,svima ,pa vidjecemo..

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Ministar mozda .. nije za vise funkcije… nema tu harizmu…

Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪
Gost
Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪

Milo do POBIJEDE!!!🇲🇪✊Ne želim da mi Milatovic bude PREZENT DRŽAVE… Milatović liči na nekog lika iz crtaća … 😂😂😂😂

Mijat
Gost
Mijat

Zaista je tako, dodao bih jos dosta toga ali mi kultura ne dozvoljava, mada g. Milatovic za kulturu ne mari

Joksim
Gost
Joksim

Završeno je to

Marko
Gost
Marko

Milatovicu, NAROD JE UZ TEBE.

Realni
Gost
Realni

Kao što vidimo Mila ne može da skine za sad ni jedan čovek sam u Cg, bez glasovima partije toga čoveka plus podrška još najmanje dvije drugih partija.

Daks
Gost
Daks

Neće ga skinuti čovjek, nego narod, do jučerašnji glasači DPS-a, koji su razočarani jer se DPS-a nije reformisala!

suzana
Gost
suzana

On nikad ne moze skinuti Mila. Jedino kad se svi izrodi i izdajice skupe.

Joksim
Gost
Joksim

Završeno je to

Putin
Gost
Putin

Milatovic je dobar ekonomista, ali nije za predsjednika. Ne odaje utisak lidera. Sto bi narod rekao: Nema ni stas, ni glas.

Ugren
Gost
Ugren

Solc, Putin, Makron, svi oni imaju stas :-))

Nikola88888
Gost
Nikola88888

Njega je srbija tu dovela jedan od 12apostola. U pamet se

bipa
Gost
bipa

Nema mu po kome doći da da bude loš
samo naprijed uz tebe smo novi PRESJEDNIČE.

Ivan
Gost
Ivan

Boli mene uvo ko ga je doveo nego ds vidimo sto ce da uradi,za 2-3 god nemogu cudo naprwvit,sli dajmo mu sansu,pa ako nebude kako treba lako ga je naknut,sli se ne vracat na staro,nego stalno promjene,kad budu stalno promjene mozemo se nadat necemu,s neko kad vlada 3 denecije sto mozes ocekivat od njega

Fendi
Gost
Fendi

Srbija je dala dokumenta kojima ne Spajić izbačen iz igre i zamalo i čitav pokret Evropa Sad, toliko svako zna

Send this to a friend