Politika

Jutarnji: U Crnoj Gori konačno pokopana ideja o velikoj Srbiji

Foto: Jutarnji.hr

Nakon burne, prave balkanske uzavrele noći, pune strasti, drskih prijetnji, hapšenja, deseteračke patetike, populističke epike i mirisa baruta, Crna Gora, nakon 13 godina od referenduma o nezavisnosti 2006. godine, kada uznemirena noć prelazi u rano jutro, u petak 27. decembra, donijela je najznačajniji državotvorni akt.

Izglasan je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je važan za opstanak nacionalnog i državnog identiteta Crna Gore te ispravljanje istorijske nepravde, nanesene Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Naime, tim se Zakonom, koji su prihvatile sve vjerske zajednice (katolici, Jevreji i muslimani) osim “vladajuće” Srpske pravoslavne crkve SPC, odnosno Crnogorsko-primorske mitropolije, uređuju imovinsko-pravni odnosi u vjerskim zajednicama koje djeluju u Crnoj Gori te određuje što će biti s imovinom (hramovima, manastirima, posjedima, zemljištima) koja je ostala nakon ukidanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve CPC, do koje je došlo aktom kralja Aleksandra Karađorđevića nakon osnivanja Jugoslavije.

U Srbiji i SPC-u te među protivcrnogorskom prosrpskom i proruskom opozicijom okupljenom u Demokratskom frontu, a i ruska Crkva, politika i mediji su prihvatili tu retoriku – Zakon su nazivali antisrpskim i “otimačinom srpske imovine”. Poslanici prosrpske opozicije pozivali su svoje sljedbenike da blokiraju ulice, da se “okupe ratni drugovi” (na to ih je pozivao četnički vojvoda Andrija Mandić), ali odaziv je bio slab, pa su čak kopirali metodu koju je koristio radikalni albanski nacionalista Aljbin Kurti u kosovskom parlamentu, bacanjem suzavca htjeli su onemogućiti glasanje.

Uhapšeni poslanici DF-a

Na kraju su svi poslanici DF-a uhapšeni (svi su kasnije pušteni osim trojice najratobornijih lidera – Mandića, Zogovića i Kneževića) pa se glasanje moglo održati. I zašto je na kraju ovaj Zakon krucijalan za Crnu Goru i njen opstanak te zašto je u Srbiji (i Rusiji) on dočekan na nož? Zakon je vrlo važan za daljnje etabliranje crnogorskog nacionalnog i državotvornog identiteta. Upravo je to i odgovor zašto je u Srbiji (i Rusiji) te anticrnogorskoj opoziciji taj zakon dočekan s velikim, blago rečeno, nezadovoljstvom.

Naime, za pravoslavne narode, upravo je nacionalna Crkva vrlo važan element nacionalnog, kulturološkog identiteta, a ne samo vjerskog. Stoga je revitalizacija CPC-a ključni element, s jedne strane u tom procrnogorskom procesu, a s druge strane, smanjivanje i odbacivanje pogubnog i asimilatorskog uticaja SPC-a i “srpstva” na crnogorsko nacionalno biće. Naime, ovdje je važno napomenuti da je opstanak Crne Gore kao nezavisne države, u neprestanom nasrtaju.

Na vagi stabilnost odnosa sa Srbijom

Stranke okupljene u DF-u, otvoreno su prosrpske i proruske, ne samo da štite interese srpske nacionalne zajednice, nego otvoreno prijete i pozivaju na ponovno ujedinjenje sa Srbijom, govoreći da “počinje borba za oslobođenje Crne Gore” ili ” borba za srpski identitet Crne Gore”. Tako da je, nakon ovoga, na vagi i stabilnost odnosa sa Srbijom. Podsjetimo da su dan prije rasprave u Skupštini, vođe DF-a avionom srbijanske vlade bile u Beogradu na konsultacijama, te da su, kako su se sami pohvalili, dobili blagoslov od patrijarha SPC-a Irineja da se svim sredstvima bore protiv usvajanja Zakona. Neki su čak pretpostavljali da bi se Crna Gora mogla naći na ivici građanskog rata. No, kako se čini, prorusko-prosrpska opozicija ipak nije u punoj snazi, pogotovo nakon neuspjelog puča u oktobru 2016. godine. Crna Gora je, uprkos njihovom protivljenju priznala nezavisnost Kosova, postala članica NATO-a te sada prihvatila ovaj gotovo epohalni Zakon o vjerskim slobodama i zajednicama.

Nakon ovoga, očekuje se da će početi i “crkveno-pravna” bitka za osnovom autokefalnosti CPC-a, na isti način kako je to pošlo za rukom Pravoslavnoj crkvi Ukrajine PCU, koja je uprkos žestokom protivljenju Ruske pravoslavne crkve i ruske države, uspjela dobiti autokefalnost koju je potvrdio carigradski patrijarh Bartolomej. Time je izazvan najveći raskol u pravoslavlju, još od velike šizme 1054. godine. Nakon toga su RPC i SPC prekinule sve veze s carigradskom patrijaršijom, ali i s ostalim pravoslavnim crkvama koje su priznale autokefalnost UPC-a – poput Grčke i Aleksandrijske.

Naime, očekuje se da bi patrijarh Vartolomej mogao pristati na obnovu autokefalnosti CPC-a te se očekuje veći angažman crnogorskih državnih tijela, bez kojih je to nemoguće ostvariti. Iako je trenutno veći udio vjernika SPC-a (prema čak i površnom uvidu, vidi se da je i dobar dio glasača procrnogorskih stranaka još uvijek vjeran SPC-u), očekuje se da bi dobitkom nezavisnosti CPC-u mogao naglo porasti broj vjernika. Trenutno CPC vodi arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne Crkve – Mihailo.

Važnost zakona za širu regiju

Još jedan razlog važnosti zakona jest i za širu regiju. Naime, kako je to nebrojeno puta kazao crnogorski književnik Milorad Popović, gubljenjem uticaja u Crnoj Gori, odnosno slabljenjem prosrpskog pečata, ideja Velike Srbija, koja poput aveti i dalje lebdi oronulim salonima (glasnog dijela) beogradske akademske i trenutno vladajuće, ali i značajnog dijela opozicione političke elite, postaje izlišna. Naime, ne treba podsjećati da je u Vučićevoj Srbiji na djelu puzajuća rehabilitacija i opravdavanje politike Slobodana Miloševića, iz čijeg su šinjela konačno i izašli gotovo svi važniji akteri trenutne režimske srbijanske političke scene.

Bez Crne Gore, ideja Velike Srbije praktično je u magličastom malignom stanju i knock-downu. Ovo je važna odluka Crne Gore, ali treba vidjeti kako će se stvari odvijati nadalje te kako će reagovati Aleksandar Vučić, koji ionako ima (i želi imati) sve Srbe u regionu na svom daljinskom upravljaču, a ne treba zanemariti i poziciju Moskve, koja još uvijek gunđa o prijemu Crne Gore u NATO, čime su u potpunosti izgubili mogućnost realizacije svog višesvjekovnog sna (od carevina, preko SSSR-a do danas) o izlasku na toplo more. Na Jadran. Ovo je svakako velika pobjeda Mila Đukanovića i crnogorskih suverenista, ali treba vidjeti kakav će biti odgovor SPC-a, Srbije i DF-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brza isidora
Gost
Brza isidora

E čitao sam šta smo Dubrovniku topovima radili 90ih ratnih godina! Stidim se zbog toga pred hrvatima. Ovi isti su bili na vlasti i mrzjeli šahovnice. Ja volim braću hrvate!

Andjela
Gost
Andjela

Crnu Goru ne mogu preboljeti, laksa rana je Kosovo nego Crna Gora!🇲🇪

Mile
Gost
Mile

Nidje veze…

Deki
Gost
Deki

Bolje velika Srbija, nego velika Albanija tad CG. Nebi ni postojala

kotor
Gost
kotor

aj sad probajte da otmete crkve da vidimo

pipo
Gost
pipo

Boka treba da trazi samostalnost…Oni nisu crnogorci kao i mi iz pipera treba traziti ocepljenje od ovih crnogoraca.Crna gora je to malo oko cetinja i nista vise!
I tako ce biti samo polako

Tito i ja
Gost
Tito i ja

“Braca” hrvati

Bnjj
Gost
Bnjj

Milo i Vučić se obračunavaju sa Amfilohijem.Srb da hoće može da uradi Cg ono što je Rus uradila Turskoj 2016 i CG bi bila u problemima velikim, turizam, Luka Bar idr

Deki
Gost
Deki

Koji crnogorci kakav je to narod, nerazumem. Ima ih 600,000 od toga 60%muslimani,šta hocete od Srbije to je drzava, a ne vasa banana republika mrzite Srbiju, a ko ce da vas brani od mislimana?

Don
Gost
Don

Vidim da ne znas ni pravopis 😂😂 Tako da se od tebe i ne ocekuje da nesto razumijes 😂 Ne śekiraj se ti za nas, no ko ce vas da spasi ? Nestajete polako ali sigurno.

Miso mne
Gost
Miso mne

Da mozda neces ti?

Velji Junaci
Gost
Velji Junaci

čuš ko, pa ti i tebi slični ka što ste kosovo sačuvali

Piksi
Gost
Piksi

Saucesce velikosrbima

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Velika je samo amerika rusija i kina,a ovi mali što misle da su veliki,neka žive u svojim iluzijama.

Cccc...
Gost
Cccc...

Iz Beograda sam. Ako koga u CG zanima, znajte da se veliki broj Beograđana ne slaže sa ovim i sa još puno toga. Znamo da su ovi demonstranti podmetnuti od strane vlasti i ne predstavljaju Beograđane. Mučimo svoju brigu sa ovim lopovima i huškačima. A vama Crnogorci, želimo sve najbolje. Veliki pozdrav iz Beograda, ostanite multietnički i živite u slozi.… Više »

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Svaku srecu u zivotu imao

Staze i bogaze
Gost
Staze i bogaze

Hvala ti! Svako dobro ti zelim!

Svevišnji
Gost
Svevišnji

e ovo je Brat, svako dobro tebi i tvojoj familiji

kotor
Gost
kotor

kandickin drugosrbijanac sve lazes sto pricas

siciliano
Gost
siciliano

E da je srece da je Boka Kotorska u sastavu Italije ,Venecije kao nekada u sretno vrijeme.A ne sa CG balkanoidskim primitivcima

Aok
Gost
Aok

Biće,biće..mora..

Razumska
Gost
Razumska

Bolje bi bilo da je njegos bio nepismen i da nista nije pisa a da kralj nikola nije sirio granice dalje od bioca, bolje od ljeskopolja, za svaki slucaj !

Davor
Gost
Davor

Onaj ko u ovom tekstu vidi podrsku za svoje stavove i ko poznaje istoriju svoje zemlje treba dobro da se zamisli ili nad svojim stavovima ili nad svojim poznavanjem istorije svoje zemlje.

De niro
Gost
De niro

Nase dvoriste ,nasa stvar! CG je oduvjek bila drzava, neznalice samo mogu poricati to .

Душан
Gost
Душан

Била али Србска,прочитај само Горски Вјенац и биће ти довољно!

Milos PG
Gost
Milos PG

Dusane nejaki, ne mlati. Garant ga ne mozes razumijeti bez srpskog prevoda.

Душан
Gost
Душан

Писан је на Српском. Његош као и сви Црногорци су Срби и то највећи а ти,млатиш ти пријатељу,грдно си залутао и име ти је Обилићевско а тако збориш!

eko
Gost
eko

A pročitali još šta osim Gorskog vijenca Dušane.Jesi li čuo ikad za Vojisavljeviće,Balšiće,Crnojeviće…normalno da nijesi,zato tako i pišeš..

Душан
Gost
Душан

Све Србин до Србина! Срам вас бре било на претке пљујете!

Beogradjanin
Gost
Beogradjanin

A otkad postoji Crnogorski 🙂 shahahah

Don
Gost
Don

Dobro si rekao bila prijatelju, Bogu hvala nece vise bit nikad. Srbi prestaju da postoje

Рус
Gost
Рус

Огромна већина Вас који читате овај сајт из лијепе ваше и монтенегра сте Српског порекла. Ја сам лично срећан што више нисте јер не ваљате. Наставите да на овакав начин лечите своје комплексе док размишљате о свом пореклу

Рус
Gost
Рус

Огромна, већина Вас који уживате на овом сајту сте Српског порекла. Ја сам лично задовољан што више нисте јер ионако не ваљате чим на овакав начин лечите своје комплексе.

Gogi
Gost
Gogi

Problem srpske politike u zadnjih 100 godina je uvijek isti. Ne odustaju od ideje Velike Srbije, kroje karte po vlastitim željama ne gledajući ostale narode i evo im sad rezultata. I nikad im ništa nije jasno i svi su im krivi i Hrvati i Bošnjaci i Albanci i Crnogorci. Jedino su oni uvijek u pravu

Floyd
Gost
Floyd

Odvratan, ogavan, lazljiv, besraman tekst!!!!
Sram da vas bude!!!!
Sva ona prica da zakon nije uperen protiv Hristove crkve je razoblicena. Vracamo se (ne u 1918-u) u 1945-u.

Milos PG
Gost
Milos PG

odjb…

Tito i ja
Gost
Tito i ja

Crvenu nisi popio.

Misko-BG
Gost
Misko-BG

Narod u Crnoj Gori ce najbolje pokazati sta misli o CPC 🙂

Maks
Gost
Maks

Ma kakav ekser,ovo je ekserčina do Tokija i Milvokija.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Istina i pravda uvijek nadju svoj put…srce mi je puno!!!!

Maks
Gost
Maks

Zadovoljstvo mi je što je poslednji ekser zakucan upravo prije dva dana u Crnoj Gori !

Душан
Gost
Душан

Слаб ти је ексер! Извадићемо га и њега и друге! Живјеле Србске Земље!

Princeza juga
Gost
Princeza juga

Dušane, srculence, koje su to zemlje? Srbija je kuriozitet – to je jedini ‘organizam’ čije je srce izvan njega samog. Od 2006. ni CNS nije u tom organizmu. Republika Srpska je čir, mada toga nijeste svjesni, još.

Don
Gost
Don

Ako ga takvi kao ti budi vadili mi briga nemamo prijatelju !!

Душан
Gost
Душан

Идеја се поново рађа! Живела Србија и земље Србске!!!

Golden glove
Gost
Golden glove

hahahahahaha samo mastaj

Vukasin
Gost
Vukasin

Kako ce da kukaju u cirilicu kod marica lele

Jež
Gost
Jež

Plači….. itd.

Oliver
Gost
Oliver

Braco Crnogorci, samo naprijed i hrabro! “Nikad nece Crna Gora bit obala srpskog mora!” Vasi preci bi bili ponosni na vas, vratite ono sto vam je oduzeto 1918.god.!
Pozdrav iz Hrvatske! 🇭🇷🇲🇪

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Evo dukljani ko su vam braća i ko se raduje.

193eura
Gost
193eura

sta mu fali.

Pomorac
Gost
Pomorac

Pozdrav od Bokelja,nadam se da cemo brzo tamo
gdje nam je mjesto.

Eskip
Gost
Eskip

Brzo ce biti granica Albanije sa Hrvatskom bracom

SANTA MARIJA
Gost
SANTA MARIJA

Crna Gora je Crnogoraca.

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Nije nego Muslimana i Hrvata.

Svevišnji
Gost
Svevišnji

naravno, tu su muslimani i hrvati…a vi nijeste niđe

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Mi smo svuda i u svemu. Crnogorci su na snizenju.

Montegora
Gost
Montegora

Hvala braco hrvati….treba da se drzimo zajedno…🇲🇪🇭🇷

Ivana
Gost
Ivana

Nije pokopana ideja, niti ce kad biti.

Don
Gost
Don

U pravu si, nije pokopana ideja, jer na tome ce samo upravo i ostati. Mislim jaki ste na rijecima, coek da vas slusa reko bi sila ste, sve cete vi blokirat i ulazak u Nato i priznavanje Kosova, i ovaj Zakon o SVIP. Tako cete i ostvarit ideju “velike” srbije. Mislim da vi je Beogradski pasaluk i previse, bice vi… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Ali ideja vas pokopava polako i sigurno. Od Srbije postaje srbijica.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Jedino se Srbi bune zbog ovoga zakona svima ostalima odgovara pitamo se svi zasto. Pa zato sto to nisu njihovi manastiri i crkve nego Crnogorski oteti 1918 zato i ovoliko fanatika zaludjenih Amfilohijem i Mandicem. Znaju kad se bude utvrdjivala istina da oni prije 1918 nisu ni bili u Crnoj Gori.

Maskin
Gost
Maskin

Tako je, Boka Kotorska nikada nije bila Crna Gora.

H l
Gost
H l

Nikad ne reci – nikad !

Dr n
Gost
Dr n

Tesko drzavi koja izglasava zakone uz pomoc policije i sile

Mrgud
Gost
Mrgud

Teško državi s tobom i takvim ko i ti.

Princeza juga
Gost
Princeza juga

Nikako da shvatite. Zakon izglasava vecina. Dobijte izbore i bice po vasem. Ovako, da ste civilizovani, pomirili biste se sa tim – posto nijeste, bijes iskaljujete lomeci i ruseci – e, tu je neophodna intervencija policije.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kupih jaganjce male
Novi
Ocuvani
Kupis 3 jedan gratis

Petar
Gost
Petar

Vi ste dps portal

Rada
Gost
Rada

Dobro je samo da se smire strasti, dosta je biko huškanja kroz medije. Najbitnije od svega je ipak znati što je čije

Mida
Gost
Mida

I rodjena je milogora (oprasti durmitore)

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ovdje je bio riječ o zakonu i očuvanju državne imovine i ništa više od toga

A ja
Gost
A ja

Sijanje mrznje medju narodom za nikoga nije dobro

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Odje se jos uvijek radi o imovini…Niko ne tjera nikoga

Anaa
Gost
Anaa

Ukucajte na yt “atmosfera ispred palate bizantija u kotoru” da vidite koliko je voljen Miras.

Vakat je bilo!
Gost
Vakat je bilo!

Anaa, hahaha…

Snajperista
Gost
Snajperista

Bravo braćo Hrvati, idemo dalje u zajedničke borbe za slobodu i evropski sistem vrijednosti!

Pomorac
Gost
Pomorac

Idemo mi Bokelji u Hr nadam se van CG

Đoko
Gost
Đoko

Odgovor je nikakav jer je ovo odavno dogovorena i gotova stvar.

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Paranoja.

Vakat je bilo!
Gost
Vakat je bilo!

Ne, no čista PRAVDA!

Send this to a friend