Politika

Kadirov tražio da Bošnjaci ne idu sa DPS-om

Kadirov

Predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov lobirao je početkom novembra kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da Bošnjačka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori, saznaje ekskluzivno Pobjeda od više diplomatskih izvora iz Beograda i Rusije.

Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzićem interesovao za mogućnost da Bošnjačka stranka napravi otklon od Demokratske partije socijalista i podrži opoziciju, uključujući i postizborni savez sa proruski orjentisanim Demokratskim frontom.

Uticaj

Prema saznanjima Pobjede, Fejzić je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije član niti jednog organa Bošnjačke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjačkog naroda.

„Fejzić je objasnio Kadirovu da je reis Islamske zajednice u kojoj su muslimani Bošnjaci, muslimani Albanci i muslimani Crnogorci, i da ne može uticati na odluku njihovih stranačkih organa”,  rekao je izvor Pobjede.

Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobičajena inicijativa Kadirova nije iznenađenje već diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, koji imaju odlične kontakte u Moskvi i ruskoj Dumi.

Razgovori

“Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjačke stranke predvođenim gradonačelnikom Plava Orhanom Šahmanovićem, koji se snažno zalagao za pravljenje Vlade sa opozicijom”,  tvrdi izvor Pobjede.

Sa Šahmanovićem su u odvojenim razgovorima u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojević i Aleksa Bečić.

Tačka na tu priču je stavljena odlukom Glavnog odbora BS koji je ubjedljivom većinom 63:14 donio odluku o koaliciji sa DPS-om.

Kadirov, koji je član Vrhovnog savjeta Jedinstvene Rusije, je ključni čovjek ruskog predsjednika Vladimira Putina u islamskom svijetu.

Kadirov je zvanično postao predsjednik Čečenije, treći put zaredom, nakon što je pobijedio na izborima 18. septembra prošle godine osvojivši ukupno 97,94 odsto glasova. Novu kandidaturu Kadirova snažno je podržao Vladimir Putin.

Zakleo se životom na vjernost Putinu

Kadirov je krajem 2015. godine objavio preko društvenih mreža da je spreman da žrtvuje svoj život za Rusiju i za njenog predsjednika Vladimira Putina.

Kadirov je to objavio povodom odlikovanja koje mu je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Samo su njegova mudra politika, podrška i pomoć omogućili da se postigne stabilan mir, oživi republika, njena privreda, kultura i duhovnost. Žrtvovati život za takvu ličnost je najlakši zadatak. Potvrđujem da ću ispuniti svako naređenje, riješiti za njega bilo kakav zadatak, bez obzira koliko me to može koštati. Služimo Rusiji, služimo narodu napisao”,  je tada Kadirov.

Send this to a friend