Politika

Kako su branioci Manastira cjelivali Amfilohijevu ruku

Foto: Pobjeda

Draško Đuranović

Dva dana nakon skandalozne najave poslanice Jelene Božović – da se može desiti da “se opet okupe paravojne grupe da brane sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve” – nema reakcije ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova ni iz tužilaštva, iako je izjava funkcionerke Demokratskog fronta bila poziv na podizanje tenzija i moguće konflikte u Crnoj Gori.

Možda su ministar policije Sekulović, kao i vrh tužilaštva, procijenili da je poslanica DF-a “prijetila praznom puškom”. No, nekoliko sati kasnije, u četvrtak veče, nakon njenog izlaganja u parlamentu, grupa Budvana predvođena Predragom Dragom Ivanovićem pokušala je da uspostavi neku vrstu straže ispred Cetinjskog manastira, ali su bili poćerani, uz uvrede i psovke od nekoliko Cetinjana.

Srećom, sve je prošlo bez većeg incidenta ili sukoba, ali upravo ta situacija, kao i hitni dolazak grupe Budvana na poziv poslanice Demokratskog fronta, pokazuju da postoji uigrana šema aktiviranja pojedinih grupa, spremnih da se, svim sredstvima, angažuju u odbranu Srpske pravoslavne crkve.

O tom svjedoče dešavanja o kojima je Pobjeda već pisala. Tako je 3. septembra prošle godine, nekoliko sati prije početka patriotskog skupa na Cetinju, jedna grupa momaka organizovano, na poziv mitropolita Amfilohija, ušla u Cetinjski manastir da bi “branila sveštenstvo i srpske svetinje od crnogorskih ustaša”, kako se pohvalio jedan od “branilaca” na društvenim mrežamna.

Crnogorske bezbjednosne službe poslale su izvještaj o organizovanoj grupi koja je u jutarnjim satima došla iz Nikšića sa dva vozila – “rendž roverom” i “volskfagenom turan”, parkirala vozila ispred Manastira, nakon čega su u pratnji sveštenika ušli u dvorište. Riječ je o, kako to policija kvalifikuje, bezbjednosno interesantnim osobama iz Nikšića, sa podebelim dosjeima. Neki su bili i obezbjeđenje biznismena Miodraga Dake Davidovića, nekadašnjeg načelnika Centra bezbjednosti Nikšić. Šestorica od ovih “žestokih momaka”, je osuđivano za više djela – nedozvoljeno držanje oružja, tuče, provalne krađe, dvojica i za teško razbojništvo.

Tokom patriotskog skupa su, u društvu sveštenika, pratili dešavanja na trgu i ispred Manastira, a nakon što je sve proteklo mirno, njima se lično zahvalio mitropolit SPC Amfilohije. Na snimku koji je postavio jedan od “branilaca Manastira” vidi se kako ih Amfilohije pozdravlja, a oni mu, jedan po jedan, cjelivaju ruku.

Slična situacija viđena je i 6. januara ove godine, kada su vjernici i pristalice Crnogorske pravoslavne crkve nalagali badnjak na glavnom cetinjskom trgu, ali su se nikšićkoj grupi priključile bezbjednosno interesantne osobe iz Budve. I o tome je Pobjeda izvijestila 9. januara i ni tada nije bilo reakcije Uprave policije ili Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zato ne treba očekivati reakciju crnogorske policije ni tužilaštva i poslije skandalozne objave poslanice Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu. Valjda čekaju da se sa žestokih riječi krene u žestoke konflikte, pa da konačno dobiju komandu za djelovanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krabat
Gost
Krabat

E ako se kao i kod nas pojavi neki”Mlinar!Znajte braćo crnogorci da je vrijeme da se puške odmašćuju.

Ruki
Gost
Ruki

Bože oprosti im oni vjeruju u svašta ali ne u Boga.

Istina
Gost
Istina

Shvatite koji narod stoji uz crkvu, posle litija narod se oslobodio.

Ljubo
Gost
Ljubo

A kad se pevaju ustaske pesme tada se ne oglasavate !

Riky
Gost
Riky

Toliko su ga postovali da su napravili bioskop na grob. Neka nova vjera

gora
Gost
gora

Jelena je srbijanski djak i tamo je okadjena mrznjom prema svemu crnogorskom.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Gospodine Đuranoviću, molim za malo objektivnosti! I Đukanović koga ne pominješ je cjelivao Amfilohija u ruku

Send this to a friend