Politika

Kantor zahvalio Bečiću: Jevrejska zajednica živi sigurno u Crnoj Gori

Bečić

Veoma nam je drago kada vidimo da je jevrejski život u Crnoj Gori zemlji uspješan i da mala, ali vitalna jevrejska zajednica živi sigurno kao sastavni dio crnogorskog društva, naveo je predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor u zahvalnici koju je uručio predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Kantor se u ime 42 nacionalne jevrejske zajednice, koje su pridružene članice Evropskog jevrejskog kongresa, zahvalio Skupštini Crne Gore i Bečiću na posvećenosti u borbi protiv antisemitizma i svih vrsta ekstremizma, promociji međukulturnog i međuvjerskog dijaloga, očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta i odbranu demokratskih institucija.

“Sa velikim zadovoljstvom smo primili informaciju o izložbi „Šoa – kako je to ljudski bilo moguće“ i komemorciji koju je Skupština Crne Gore organizovala zajedno sa Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januara 2021”, naveo je predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa.

Dodao je da ih je Bečićev stav o tim ključnim pitanjima veoma ohrabrio i da se raduju budućoj saradnji radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

“Pored toga, zahvalni smo što je crnogorski parlament tako opširno podržao kampanju „Zaustavimo ovu priču“ (Stop this Story) Evropskog jevrejskog kongresa na društvenim mrežama, podižući svijest o beskrajnoj priči o antisemitizmu”, naglasio je Kantor.

Istakao je i da su veoma zadovoljni što je, nakon mnogo godina u ulozi posmatrača, Jevrejska zajednica Crne Gore postala punopravni član Evropskog jevrejskog kongresa sa pravom glasa nakon odluke njihove Generalne skupštine od 27. oktobra 2020. godine.

“Evropski jevrejski kongres i pridružene zajednice imaju čast što mogu jevrejsku zajednicu u Crnoj Gori da zvanično uvrste u jevrejsku porodicu u Evropi i isto tako njegujemo saradnju sa predsjednicom zajednice Ninom Ofner Bokan i njenim vrhovnim rabinom Mošom Prelevićem“, dodao je Kantor.

Iz kabineta predsjednika Skupštine kazali su da je Bečiću uručena i knjiga o Petom svjetskom forumu posvećenom Holokaustu „Sjećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma“, održanom 22. i 23. januara prošle godine u Jerusalimu, na inicijativu Fondacije Svjetski forum posvećen Holokaustu.

“Skoro 50 šefova država i članova kraljevskih porodica iz cijelog svijeta okupilo se u Jerusalimu kako bi ponovo potvrdile svoj jedinstveni stav protiv porasta antisemitizma na svjetskom nivou i odali počast u znak sjećanja na žrtve Holokausta. Ovo izdanje sadrži govore, citate i glavne fotografije sa ovog istorijskog događaja u glavnom gradu Izraela”, navodi se u zahvalnici.

Send this to a friend