Politika

Karpenter: Crna Gora da obrati pažnju na trag ruskog prljavog novca

Majkl Karpenter

Bivši zvaničnik Pentagona, a sada direktor “Pen Bajden centra”, Majkl Karpenter, smatra da je dijalog vlasti i opozicije najbolje rješenje, kadaje riječ izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti. Takođe, kazao je da bi Crna Gora trebalo da bude pripremljena za ruske prijetnje u budućnosti, a posebnu pažnju usmjeri na uticaj ruskog, prljavog novca.

“Najbolja stvar za Crnu Goru je da ima civilizovaniji dijalog opozicije i vladajuće stranke. Ako mogu da postignu sporazum o reformi izbornog zakonodavstva i o nekim drugim reformama, među kojima su krivično gonjenje slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, to bi onda bila osnova za održavanje izbora na kojima bi mogle da učestvuju sve stranke, dok bi Crna Gora mogla da jača svoju demokratiju”, rekao je on za Glas Amerike.

Prema riječima Karpentera za Crnu Goru je bio ogroman uspjeh kada je postala članica NATO-a, ali je i dalje potreban veliki broj reformi.

“Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obje strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti. To bi, po mom mišljenju, bio najbolji mogući scenario. Ne znam da li će se to dogoditi, jer neki članovi opo zicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne mijenjaju”, naglasio je on.

Karpenter upozorava Crnu Goru da bude pripravna uoči narednih izbora zbog mogućeg miješanja Rusije, a ističe da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na priliv ruskog, kako ocjenjuje, prljavog novca.

“Trebalo bi biti pripremljen za slične, ruske, prijetnje u budućnosti. Možda ne pokušaj puča, već više miješanja, različite vrste. Ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori je uticaj ruskog, prljavog novca. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine, ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces. Ali nikada ne znate, može biti i drugih stvari sajber napada i drugih vrsta miješanja. Zbog toga bih rekao da Crnogorci još nijesu bezbjedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora”, zaključio je Karpenter.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Sto vi ne obratite, kako je dosao do CG..

Bnjj
Gost
Bnjj

Ne smeta mu mafija koja vlada u Cg koji javno dijele stanove, đe se građani pljačkaju, đe se ljudi iseljavaju nego se ufatio Rusa šta nas građane boli briga za Američko Ruski sukob, ima li većih licemjera od ovih zapadnjaka podržavaju bezobzirne pljačkaške u Cg

mojsilović
Gost
mojsilović

Nema većih licemjera od njih ako nas ne računamo.

TaracJarac
Gost
TaracJarac

Prljava nato propaganda !!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahaaha taj prljavi ruski novac je kontrolirao Milo Đukanovic dok mu je to odgovaralo,napunio je on svoju kasu dobro od procenta kupovine zemlje ,kuća i ostalog po nerealnim cijenama….
Pitajte njega kuda je išao i koliko je prošlo tog novca ima on evidenciju sigurno.

A makse
Gost
A makse

Oni žive!

Meho
Gost
Meho

Dje si bio prije 10 godina kada se cg kupala u takvim parama, pa kad smo sve prodali rusima sad smo se setili mislite o ime. Aj bjezi bolan.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tad je bilo bolje posla više, para više

Leto
Gost
Leto

Meho poliglota:
Dje – crnogorski
setili – srpski
bolan – bosanski

Meho
Gost
Meho

@LEto Rodjen u Kolasinu, zivim i radim u Novom Sadu evo vec dvije godine, Bosnjak. Govorim i ijekavicu i ekavicu. To nije poliglota, ali govorim izvrsno i Engleski i dosta dobro Njemacki, e to je poliglota. Pameti zbogom…

trokiram
Gost
trokiram

spodobo američka, cijeli svijet o jadu zabaviste a nama solite pamet o Rusima… nerealno nešto, koje licemjerje. Svo zlo svijeta je od vas poteklo… bavite se trgovinom droga po Afganistanu… kontrolišete sav prljavi novac na svijeti preko svojih službi

Gost.
Gost
Gost.

Problem i jeste u tome što ne mogu oni da kontrolišu baš sve tokove prljavog novca.

aoo
Gost
aoo

ko o cemu,ameri o postenju

Rajan
Gost
Rajan

…eto vidim sve turisti iz nato zemalja, nemas dje peskir staviti… a mici mi se tamo, da ne dodje ovo malo Rusa I Srbijanaca u zadnje vrijeme pykla bi sezona ka zvecka….

Bnjj
Gost
Bnjj

Ostavi se Rusije kriminala u Cg ima na pretek, ruski turisti i investitori su dobrodošli u Cg troše velike pare

mojsilović
Gost
mojsilović

Jes, ka da nemamo mi sumnjive love no samo ruske. Opasni su ovi kar-panteri nema šta. Važno da su šinavatrine pare čiste i kalićeve i šarićeve a posebno ove arapske i turske.

Send this to a friend