Politika

Kašćelan-Hloben: Osnažiti saradnju crnogorskih i slovačkih gradova

Crna Gora i Slovačka imaju odličnu saradnju, koju bi trebalo proširiti i na nivo gradskih vlasti, ocijenjeno je danas u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana i slovačkog ambasadora Romana Hlobena.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, Kašćelan je predstavio razvojne i infrastrukturne prioritete Cetinja, a posebno one koji se odnose na sanaciju vodovodne mreže i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Hlobenu je predstavio i poslovne mogućnosti kompleksa nekadašnjeg Oboda, kao i stimulativne mjere i podsticaje koji su na raspolaganju potencijalnim investitorima prilikom zapošljavanja građana Cetinja, što je jedan od prioriteta lokalne uprave.

“Razgovarano je i o potencijalnima Prijestonice Cetinje u oblasti turizma i kulture. Na sastanku je saopšteno da je Crnu Goru 2018. posjetilo 12 odsto više slovačkih turista nego godinu ranije. Članstvo u NATO, za šta je Crna Gora imala nedvosmislenu podršku Slovačke, dobar je podstrek za buduće investitore, ali i za slovačke i druge turiste”, navodi se u saopštenju.

Hloben je kazao da Cetinje ima posebno mjesto u istoriji Crne Gore, ali i u srcima Slovaka. Isto tako, kako je naveo, Slovačka ima posebno mjesto u istoriji Crne Gore zbog uloge njenih zvaničnika u uspješno sprovedenom referendumu o nezavisnosti 2006. godine.

“On je rekao i da će Slovačka nastaviti intenzivno da podržava integraciju Crne Gore u Evropsku uniju”, dodaje se u saopštenju.

Send this to a friend