Politika

Katić: Otvorite granice Crne Gore za Srbiju i Rusiju, spasite ostatak sezone

Crna Gora doživljava krah turističke sezone, koji bi značajno moglo ublažiti otvaranje granica sa Srbijom i Rusijom, zbog čega apelujem na državne organe da razmotre svoje odluke i pod određenim uslovima dozvole ulazak građana iz ovih zemalja, poručuje predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On apeluje na Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa ovim državama koje su naša najznačajnija emitivna tržišta, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru.

Takođe, Katić poziva Vladu da intezivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori i da bi bili ostvareni uslovi za obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

“Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su prije svega Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svjesna. U ovakvoj situaciji ne smije biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija“, poručuje Katić.

On kaže da je rizik od širenja virusa realnost sa kojom se svaka država suočava prilikom donošenja odluke o otvaranju granica, a da su donosioci odluka su odgovorni da na taj izazov odgovore na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada nije bio slučaj. On poziva državne organe da se ugledaju na praksu susjedne Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope koje su našle modele da u isto vrijeme sačuvaju ljetnju sezonu i bezbjednost građana.

“Zdravlje je svima prioritet, ali ako su zemlje regiona i Evrope mogle da omoguće dolazak turista i sada ostvaruju značajan broj posjeta, nema smisla da i Crna Gora ne uradi isto. Primjera radi, turisti iz Srbije, koju su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da ljetuju u susjednoj Hrvatskoj, a u našu državu ne mogu da uđu. Oni koji su planirali dolazak u našu zemlju sada biraju konkurentne destinacije u regionu, pa imamo situaciju da Hrvatska ostvaruje oko 50 odsto svog prošlogodišnjeg prometa, dok je Crna Gora na samo oko sedam procenata“, kaže
prvi čovjek Opštine Herceg Novi.

Crnogorski turistički privrednici su snizili cijene i uveli povoljnosti, te konstantno čine napore kako bi sačuvali što veći broj zaposlenih, što bi moralo da naiđe na razumijevanje i adekvatan odgovor države, ocjenjuje Katić.

On zaključuje da Crna Gora mora hitno da reaguje, ukoliko želi da u avgustu i postsezoni budu zabilježeni bolji rezultati nego u dosadašnjem dijelu sezone, a što bi u krajnjem ublažilo efekte pada na turističkom tržištu i uopšte u crnogorskoj ekonomiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Papaja
Gost
Papaja

Rece predsjednik opstine ciji su obornici iz skupstinskih klupa pozivali gradjane da ne postuju epidemioloske mjere, i on sam a i njegovi koalicioni partneri odbijali su da nose maske i sprdali se sa “izmisljenim” virusom, a sad je zgrada opstine u karantinu i zatvorena za gradjane!!! Pa njemu da das 2 ovce, jedna bi pobjegla a druga lipsala… STRUCNJAK

CAR
Gost
CAR

Srbija samo čeka da cg ukine zabranu za gradjane Srbije i onda ona uvodi zabranu za crnogorijance ,isto kao što je to uradila za avio saobraćaj. Trajanje zabrane će biti otpriliko dugo koliko je cg dugo držala zabranu za Srbiju.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Što se tiče zabrana, Srbija je prva otvorila granice prema Crnoj Gori i bile su otvorene do 15.07. kada je uvedena obaveza samoizolacije ali tek pošto je prethodno 06.07. Crna Gora uvela karantin za svoje građane koji dolaze iz Srbije. Građani Srbije nikako od marta meseca ne mogu u Crnu Goru osim ako ne plate 2000€ privatni avion i traže… Više »

Božida
Gost
Božida

Ne otvarajte granice naročito vi u Srbiji zar oćete opet da vam dođu ovi iz CG da vam donesu još malo virusa kao ono kad su kao bili korona free. Granice držati zatvorene šta je duže moguće.

KostaCg
Gost
KostaCg

Bravo, mozgu.

Herc
Gost
Herc

Ako turisti dodju bez testa i poštuju mjere NKT-a: maska,distanca,ne znam zašto oni predstavljaju veći rizik od naših građana!Normalno je da će se i oni javiti za pomoć,u slučaju simptoma!
A na taj način bi djelimično spasili sezonu!
Evo vam primjer Hrvatske,koja je mnogo bolje prošla od nas u svakom pogledu!

Paor
Gost
Paor

Mi pucamo . Niđe žive duše na primorju.
Pa neka mozgovi vide šta nam rade sa zatvaranjem granica.
Ekonomski korona bankrot doživjesmo.

Budva
Gost
Budva

Čovjek razmišlja kako treba da se uradi.
Svaka ti čast na predlogu.
Ovi stručnjaci sa zatvaranjem uništiše privredu.
Mi mali privrednici tonemo.

Milutin
Gost
Milutin

Nikako ne otvarajte, vi ste najpametniji u regionu 🤣🤣🤣

Andrija
Gost
Andrija

Ili velika zaraza ili spašavanje ostatka sezone? Vrijedi li taj novac bilo čijeg života?

Tamo neki
Gost
Tamo neki

Po sadašnjim statistikama, mi imamo veći procent zaraženih od Srbije. Ajde ako su statistike i nepouzdane ali nije manji. Prema tome, ne povećavamo postojeći rizik ako to dozvolimo.

Sasa
Gost
Sasa

Steta bez takvih turista,srba i rusa,jaca klijentela.

Thor
Gost
Thor

Granice ce bit otvorene. Informacija iz prve ruke!

Anita
Gost
Anita

Ne daj Bože

Tamo neki
Gost
Tamo neki

Ma šta je ovo sa komentarima ? Napisao sam da se slažem da ih treba pusititi s tim da je potrebno da rade test za Coronu. Je li to govor mržnje ili šta je bilo problematično tu ?

Božidar
Gost
Božidar

Ma sve je ok. Samo neznam ima li toliko ludih Srba da sad dolaze u CG koja puca po šavovima od zaraženih. Dakle svi fino stojite u svojim kučama i pazite svoje zdravlje, kakvo crno otvaranje granica.

Tamo neki
Gost
Tamo neki

Slažem se, ali je neophodno da rade test. Ko ne može da plati taj test ne mora ni da dolazi.

Njegoš
Gost
Njegoš

Teško tome kog rusija i srbistan spašavaju, bolje da se sam zamakne 😂😂😂😁

Thor
Gost
Thor

Ne lupaj gluposti, citav turisticki promet nam zavisi od gostiju iz Rusije, Srbije, BiH, Bjelorusije, Ukrajine i Poljske. Donekle i iz Rumunije s obzirom da smo prosle godine imali preko 100.000 Rumuna.

Tamo neki
Gost
Tamo neki

Njego, imali smo dosta vremena prije Korone da dovedemo zapadne turiste pa to nismo uradili. Sada i ne možemo jer je EU zatvorila prema nama granice. Tako da batali.

murko
Gost
murko

Opet greska. Kome trebaju siromasni pravoslavni paradajz turisti? Samo prave guzvu i smece. Prosecna plata u Rusiji je ispod 100 eura. U Srbiji ni toliko. Nama trebaju americki i nemacki turisti.

Zox
Gost
Zox

A gde da dodje americki i nemacki turista? U igalo u blato da se maze?

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Blato u Igalu je lekovito pa bi mogli da dođu ali pre svega moraju znati za njega što znači dobar marketing. Sa druge strane da bi ti gosti došli treba poraditi na kanalizaciji koja nikako ne sme isticati u more i plivati po njemu. Upravo iz tih razloga sam i ja promenila lokaciju za letovanje.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Prosečna plata u Srbiji je 500€ a u Rusiji nešto veća.

Milutin
Gost
Milutin

To je zvanično, u stvarnosti je i veća zato što su u Srbiji mnogi zvanično prijavljeni na minimalac, oko 270 €, a primaju na ruke mnogo više od toga

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Milutine, to je tačno.

Out
Gost
Out

Pa vidim pre svega novac….

Božidar
Gost
Božidar

Murko niko te nije pitao kolika je tvoja plata znam da ima takvih plata u CG ajde možda budu 110 eura i zato stani kući jer nisi ni ta di si.

Niko
Gost
Niko

Opušteno,nećemo ni doći. Ja lično zbog takvih kao ti. Da dajem pare svoje nekom a on me pljuje. Dal si realan?
Ide jesen,zima,korona,kriza.
Mi smo najebali ali imamo industriju,poljoprivredu.
Šta vi imate?

aeee
Gost
aeee

Nema potrebe, Katka. Otvorićemo ih kad ne bude korone kod njih. Uzalud lobiraš, znamo te.

Out
Gost
Out

Kad ne bude korone u CG.

nole
Gost
nole

Katicu primi ih ti u svoju kucu neka tebi donesu koronu

Tamo neki
Gost
Tamo neki

Već je imamo, tako da rizik nije veći sa njima nego sa nama.

Marko miljanov
Gost
Marko miljanov

ne otvarati srbima ni u ludilu ..tek u oktobar

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Ukoliko bi bio prihvaćen ovaj predlog, moralo bi biti obostrano otvaranje granica bez obaveze testiranja, sa ostalim merama kao što su merenje temperature, na granici, maske, distanca. Zašto tako, pa veoma je teško obaviti testiranje za kratko vreme, zbog gužvi, i dobiti rezultat za 24 (čeka se do tri dana), pa onda ako treba test i u povratku kući….a godišnji… Više »

Božidar
Gost
Božidar

Vi u CG kako oćete sa otvaranjem vaših granica ali vi u Srbiji ne otvarati nikako granice prema CG jednostavno zaboravite da postoje.

Out
Gost
Out

Gubit ćemo turiste, ali ćemo spasiti stanovništvo.

ProMontenegro
Gost
ProMontenegro

tebe cemo slusat, sto ne nas asvaltirat Topu kako treba, jer sloj u dzep mora… neka…
pozdrav od nas novljana sto znamo kako dobar put izgleda

Bubi
Gost
Bubi

Ja mislim da bi tebe trebalo poslat u srbiju u bg da malo uzivas … ali kad se razbolis da tamo i ostanes

NeDamoSmetinje
Gost
NeDamoSmetinje

Otvaramo granice za Srbiju i Rusiju 1. Septembra. Do tad ništa. Kad završimo izbore možete svi na litije 24 sata dnevno 7 dana u nedelji.

Baraka
Gost
Baraka

E ovaj je istinski zabrinut….Doveo je HNovi na dno pa de mu sada biti kriva Vlada. A narocito prizeljkuje goste iz Republike sumske i Srbistana, da malo pojacaju litije i molebane…..

istina
Gost
istina

Nemoj tako ovi bi pustili pre da narod pomre od gladi nego da puste turiste iz te dvje zemlje

Veritas
Gost
Veritas

Da pogodim …. to su ti popovi rekli !?

Joveta
Gost
Joveta

Možda i pomremo od gladi bre, ali nećemo od zaraze bar! 😝

Topla
Gost
Topla

Katicu , sramoto za nas pitomi Herceg Novi! Kakve su ovo nacionalisticke izjave ?
Grad od feste mimoze, ribe i vina, a ne veliko-srpstva .
Gradonacelnik Novog, a ne potparol nacionalistickih inostranih politicara.

Niko
Gost
Niko

Šta je rekao? Stvarno ne svatam. Ja samo vidim da kuka jer nema turista i da će bankrotirati. Šta je tu nacističko?

Send this to a friend