Politika

Klisović: Od EU tražimo ravnopravnost država članica i njenih građana

Hrvatsku zajednicu juče je posjetio Joško Klisović, kandidat na predstojećim izborima za Evropski parlament iz Republike Hrvatske. On je u sklopu svoje predizborne kampanje boravio u Donjoj Lastvi, gdje se susreo sa čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske građanske inicijative.

Nakon toga je održao veoma posjećenu tribinu na temu „Što nova država članica treba tražiti od EU?“ . Moderator je bio Adrijan Vuksanović, poslanik HGI u Skupštini Crne Gore. On je posebno pozdravio Mirjanu Nikolić, suprugu preminulog Boška Nikolića, bivšeg poslanika u Skupštini Crne Gore.

“Meni je ovo četvrti put da boravim u Donjoj Lastvi. Ovaj kraj mi je pri srcu, iako mislim da nismo uradili dovoljno za vas ljude koji ovdje živite, bilo da se radi o pomoći iz oblati kulture i snaženja vaše biblioteke, bilo da dodatno poslušamo šta vas muči na očuvanju hrvatskog identiteta, ili vaših ukupnih prava unutar države Crne Gore.

“Obično se pita a koja je dodatna vrijednost vas novih članica koji ulazite u u EU? I onda se mi trudimo da odgovorimo na to pitanje. A kad se nađete u njoj, jednog dana, onda se pitate, je li meni ovo sve skupa trebalo? Šta ja dobijam od toga? I to se pitanje postavilo u Hrvatskoj. Prije svega, imamo pravo tražiti od EU ravnopravnost. I zato je moto naše kampanje “Ravnopravni u Evropskoj Uniji”. Tu prvenstveno mislim na dva segmenta: jedno je ravnopravnost građana, svih nas koji smo građani EU. Drugo je ravnopravnost naših država, bez obzira da li je riječ o Hrvatskoj, Poljskoj ili Češkoj. Nismo jednaki, ali moramo biti ravnopravni. Nama predstoji sada nova borba, ulazak Evrope u Hrvatsku. Kad to kažem mislim na ulazak evropskih standarda u Hrvatsku. Mi želimo ravnopravan tretman u smislu kvaliteta proizvoda. Kvaliteta proizvoda u istočnoj i zapadnoj Evropi mora biti ista. Nove članice EU ne žele biti drugorazredne članice i ne žele da se njihovi građani tretiraju kao drugorazredni građani. Kamata u Hrvatskoj koje traže od nas austrijske ili njemačke banke je viša nego kamata u tim istim zemljama iz kojih dolaze. Je li to ravnopravan status? Baš i nije. Tražimo jednake uvjete. Ne samo kvaliteta proizvoda, ne samo roming, nego i kamate. Primarna zdravstvena zaštita za sve u EU mora biti ista.”

Evropa mora osigurati minimum standarda za sve svoje građane. Postoje mehanizmi da se to ostvari. Inače, prema anketama u Hravtskoj naši građani imaju veće povjerenje u EU nego u naš sabor ili Vladu Hrvatske. I ja osobno mislim da je članstvo u EU dobro za državu” – rekao je Klisović.

Nakon uvodnog izlaganja Klisović je odgovarao na brojna pitanja prisutnih, za koje je rekao da je “očito da su dobro informirani”.

Zanimljivom predavanju prisustvovali su i hrvatski konzul u Crnoj Gori Marijan Klasić, u ime ambasade Hrvatske Tomislav Pavković, generalni sekretar SDP Hrvatske Nikša Vukas, potpredsjednik opštine Tivat Ilija Janović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković.

Send this to a friend