Politika PREDSJEDNICA PATRIOTSKO KOMITSKOG SAVEZA

Knežević Perišić: Vlast hoće da svede Crnogorce na statističku grešku u svojoj državi

Patriotsko komitski savez podržava proteste građana i smatra ih opravdanim, jer u potezima nove vlasti vidi namjeru ukupnog potiranja Crnogoraca kao autohtone nacije i njihovog svođenja na statističku grešku u svojoj državi, ocijenila je za Dnevne novine predsjednica Predsjedništva te partije Tanja Knežević Perišić.

Prema njenim riječima, nova apostolska Vlada je krenula utabanim planom rada na svim “frontovima” i prosto čovjek ne zna gdje bi prije reagovao.

“Uz to, licemjerno ponavljajući kako je došla sloboda i kako će se narod u Crnoj Gori sada ‘pomiriti’. A nikada dublja provalija nije napravljena, posebno među pravoslavnim narodima, nego za ovo mjesec dana”, kazala j e Knežević-Perišić u intervjuu za Dnevne novine.

Da li će PKS učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Patriotsko komitski savez (PKS) će učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću, zakazanim za 14. mart. Sadašnja je orijentacija partije da bi najpoštenije bilo da izađemo sami, da časno ponudimo biračima svoj program i, na osnovu njega, dobijemo demokratski odgovor građana. U turbulentnom vremenu u kojem živimo, pa još uz mjere zaštite stanovništva od epidemije, nijesmo bili u prilici da u direktnom kontaktu sa građanima predstavimo taj svoj program.

Šta je to novo ponudio PKS crnogorskim građanima?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Mnogo toga je novo i revolucionarno u osnovnim programskim ciljevima PKS-a; zalažemo se za vraćanje posthumnog dostojanstva poginulim pripadnicima Komitskog pokreta 1916-1929. kroz spomen-obilježja, imena ulica ili trgova te umj etničku afirmaciju, za uvođenje obaveznog predmeta CRNA GORA u osnovne i srednje škole, koji bi obuhvatio hiljadugodišnju istoriju naše države, stvaralaštvo pripadnika svih naroda koji su u njoj živjeli, uz zalaganje da Ministarstva kulture, prosvjete i nauke nikada više ne budu predmet partijske trgovine, već da njima mora upravljati nacionalno edukovana osoba besprijekorne biografije.

PKS takođe smatra da zbog nepotizma, kao najvećeg problema države, mandat predsjednika države i Vlade može biti najviše do dva mandata, mandat poslanika i odbornika, kao i predsjednika Borda direktora državnih preduzeća i izvršnih direktora samo do četiri godine; zalažemo se za otvorene izborne liste i izbor ličnosti, a ne partija. Takođe smatramo da je crnogorska dijaspora nedovoljno prisutna u našoj javnosti i tražimo bolju povezanost sa maticom, kao i počasno mjesto jednom predstavniku dijaspore u Skupštini Crne Gore, gdje bi se čuo i njihov glas.

A što se tiče ekonomije, da li tu imate neki specijalitet?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Jedan od programskih ciljeva je i formiranje razvojne banke za male preduzetnike jer oni sada čine najveći dio “zaposlene ” populacije ili reformu postojećeg IRF-a, koji sa svojom ogromnom birokratskom procedurom i forsiranjem velikih proizvođača nije “odradio” glavni posao a to je povoljno kreditiranje svih, a ne odabranih. Novina je i da smatramo da svi svršeni srednjoškolci treba da odsluže tromjesečni vojni rok u Vojsci Crne Gore, kako bi naučili šta je domovina i kako se brani.

Dakle, da imamo više vremena, sigurna sam da bi ovi programski ciljevi naišli na široku podršku, ali šta je tu je, izbori su jako brzo, a Nikšić je postao grad u kojem se naveliko “trguje dušama” i gdje mala, poštena partija, kakav je PKS, može uspjeti da napravi rezultat samo ako birači budu glasali srcem.

Treba li crnogorski blok u Nikšiću da izađe jedinstveno? Na kakvu “trgovinu dušama” mislite?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: U tom smislu pažljivo ćemo osluškivati istraživanja javnog mnijenja i ako se i zaista napravi veliki crnogorski blok, razgovaraćemo i reći sljedeće: da za zajedništvo, da za slogu, ali bez kadrova koji su nepošteno radili! Ne može se busati u grudi ljubavlju prema Crnoj Gori, a krasti od nje, ne može se pjevati himna, a ne plaćati porez toj istoj državi!

Mislim da je prethodna koaliciona vlast na državnom nivou napravila mnogo grešaka, da se dostina kadrova nepristojno dugo vrtjela na ovoj ili onoj funkciji, da se gotovo ništa nije napravilo po pitanju razvoja crnogorskog identiteta, da su Crnogorci kao narod, bili generalno “pušteni niz vodu” od referenduma i da se uvijek smatralo, naravno pogrešno, da će oni, imali ili nemali hljeba, uvijek glasati za partije koje su suverenističke orijentacije. Glasovi koje su dobili Demokrate i URA, baš u Nikšiću, glasovi su razočaranih, ojađenih, bijesnih mahom crnogorskih birača koji su godinama gledali kako se neki, često osvjedočeni protivnici suverenosti bogate, šire, razbacuju, baš uz podršku predstavnika vladajućih partija, dok su oni, teškom mukom i uz lopovske bankarske kamate, jedva sastavljali kraj s krajem!

S druge strane, prethodni parlamentarni izbori su pokazali da je prosrpski blok, uz pomoć crkvenih miliona, krenuo na sve ili ništa; javna je tajna da su se pojedincima kupovala drva, davao novac, da su se micale hipoteke, kupovali stanovi, da je suma po porodici i ta famozna četiri glasa dostizala i 1.500 eura, da su političari “završavali” posao tako što su uz novac ulazili u kuće sa popovima, koji su zaklinjali ukućane da ne pogaze riječ.. .A narod naš, sujevjeran i prepadnut, slušao i glasao! Eto baš prije neki dan slušali smo o paketima koji su dijeljeni manjinama po Nikšiću, a za blage dane svjedočili ceradama sa Amfilohijevim likom i ratnim porukama, začinjenim po nevjerovatnom broju vatrometa. Dakle, strategija ista i na predstojećim izborima -pare, strah, prijetnje..

PKS duboko vjeruje da će, uprkos svemu, doći do nekog crnogorskog demokratskog dogovora i da će se grad Vita i Živka Nikolića, osmijeha Ljuba Čupića i srca Miladina Šobića vratiti sebi, svojoj širokoj duši i kreativnim ljudima, po kojem je bio poznat i priznat na svim meridijanima.

U Crnoj Gori su održana dva velika patriotska mitinga (početkom septembra i krajem novembra). Da li treba nastaviti sa održavanjem ovakvih mitinga s obzirom na, kako primjećuju analitičari, ugrožavanje nacionalnih interesa od strane nove Vlade? Kakav će biti odgovor PKS u slučaju stupanja na snagu izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Nova apostolska Vlada je krenula, jasno je, utabanim planom rada na svim “frontovima” i prosto čovjek ne zna đe bi prije reagovao; uz to, licemjerno ponavljajući kako je došla sloboda i kako će se narod u Crnoj Gori sada “pomiriti”! A nikada dublja provalija nije napravljena, posebno među pravoslavnim narodima, nego za ovo mj esec dana. PKS podržava proteste građana i smatra ih opravdanim, jer u potezima nove vlasti vidi namjeru ukupnog potiranja Crnogoraca kao autohtone nacije i njihovog svođenja na statističku grešku u svojoj državi.

To će raditi usvajanjem novih zakonskih rješenja, osvajanjem medija, razaranjem crnogorskih službi bezbjednosti, popisom stanovništva, ponovnom ekonomskom zavisnošću države, guranjem Crne Gore u mini Šengen i slično. Širenjem straha i pažljivim hapšenjima, kao što je bilo hapšenje g. Brana Mićunovića, aktiviranjem hiljada lažnih profila, botova, blokiranjem Tvitera i ostalog, školski sprovode psihološki rat sa građanima Crne Gore. Što se nas tiče, nikada nećemo podleći pritiscima ni ucjenama, i pozivamo građane da na svakom mjestu i u svakoj prilici pruže aktivan građanski otpor. Što se tiče usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i svih drugih zakona koji štete državi Crnoj Gori, PKS je odgovorio i na dan formiranja nove vlasti: NIJE MOJA VLADA! NIKAD VIŠE 1918. GODINA! To je naš odgovor.

Da li je Crnoj Gori sada potrebna nova generacija boraca za nezavisnost?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Mislim da su parlamentarni izbori donijeli jednu novinu, a to je da su prošla vremena velikih lidera; da nije bilo srpske crkve i te nehrišćanske parole “Ne damo svetinje”, malo koji politički lider bi 30. avgusta mogao slaviti. Na “crnogorskoj” strani j e ostao jedini državnik Milo Đukanović, koji uživa i dalje značajnu podršku, ali smo svjedoci da su se građani “uželjeli” novih lica, nekih uglednih profesora, istoričara, pravnika…

Da li su po Vama tačne ocjene analitičara da nova Vlada pravi od Crne Gore Republiku Srpsku 2 i uvodi je u “srpski svet”?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Koji svojim nastupima, donose nadu da nije sve gotovo. A sve nas je i okupila namjera, otvoreno saopštena iz Beograda, da je Crna Gora planirana kao treća srpska država na Balkanu. Ta razjarena, osiona, bahata velikosrpska ideja, našla je plodno tlo u Crnoj Gori, čijim građanima uvijek treba neka ideja, koju obično bezuslovno prihvate, dok debelo ne tresnu s nebesa na tlo! Treba samo paziti da takve razorne društvene sile i ideje prije pada u istoriju ne izazovu zlo i nesreću. Ako jesmo građansko društvo, djelimičan odgovor ćemo dobiti upravo 14. marta u Nikšiću.

Koliko će novi američki predsjednik Bajden uticati na političke prilike u Crnoj Gori?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Cijeli demokratski svijet se nada da će Džo Bajden bar malo sanirati haos koji je Donald Tramp donio Americi i svijetu i da će se, umjesto njegovih zagovaranja nacionalističkih, desničarskih i populističkih ideja, Amerika vratiti prvo sebi, pa onda svima nama, kao simbol demokratske zemlje, kakva je nekada bila. Što se tiče Crne Gore, nadam se da će je posmatrati kao članicu NATO, a to bi bilo sasvim dovoljno. Mada uvijek pomislim kako je i Vudro Vilson hrabrio kralja Nikolu i obećavao uspostavljanje Crne Gore, pa je ipak stolica u Versaju ostala prazna. Crnoj Gori trebaju edukovani, svjesni, hrabri i pošteni ljudi, koji će voljeti i poštovati svoj dom, u pravnoj i ozakonjenoj državi. Tada bi nam bilo potpuno svejedno ko sjedi u Vašingtonu ili Moskvi.

Da li su vas Crnogorci prihvatili kao ženskog lidera, pa još na čelu “komitske” partije?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Generalno ne, iako smo, na moju inicijativu, nas sedam, nakon Patriotskog skupa u Podgorici osnovali Inicijativni odbor Komitskog pokreta u Nikšiću, a onda se ideja proširila kao požar i dovela do stvaranja partije. Sada mnogi “velji Crnogorci” koje smo nudili, a koji “živi” nijesu htjeli biti na čelu ovakve partije misle da bi radili bolje. Ja ne mislim tako. I ponosna sam na emancipovano članstvo, Predsjedništvo, na naš glas koji se čuje i poštuje, a posebno što, kao žena, predstavljam dio populacije koji je, na svojim plećima, održao Crnu Goru. Žene Crne Gore su uvijek bile hrabre, odlučne, vučice za porodicu, braću, roditelje, oslonac muževima i domovini i drago mi je što one polako osvajaju i taj zabranjeni svijet politike.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorka
Gost
crnogorka

Od pametovanja nema koristi,cinjenica je da je CG okupirana,sto jos da se desi da krenemo u odbranu svoje drzave.

Kokomo
Gost
Kokomo

E odavno se nisam ovako ismijao citajuci nesto…. cemer i jad…

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… ko moze ikome uzeti indetitet, … od koga je, … sa koime je, … negov rod, … no konvertiti, … prevjerice. … moderno klonovi i hibridi, … “… slijepa ulica M.S.”, … Dogodine na Lovcenu, … svako dobro, …

new kalipso
Gost
new kalipso

Žalosna je činjenica kada se na čelu ministarstva važih ali objedinjenih resora nalazi osoba sociološko političkih svjetonazora kakvih je gospođa Bratić, ali je još žalosnije da je našem narodu, građanima istinskim suverenista bilo potrebno nakon 30 godina da glasno progovore protiv vlasti. Đe ste bili za ovih proteklih 30 godina?

Iva
Gost
Iva

Bravo ..divna zena svaka cast..imate glas od mene odmah

Unreal
Gost
Unreal

Pametna i lijepa dospodja 👌👏

Almir
Gost
Almir

Nazalost ja nemogu za vas iz ulcinja glasat ali ako budete parlamentarna ili ovde lokalna partia ja cu vas prvi glasati kao Albanac Musliman

Cuca
Gost
Cuca

Bravo,svaka cast,konacno jedna prava Crnogorska partija,samog naprijed

Mekely
Gost
Mekely

PKS mora mnogo žešće nastupati u javnosti ako miisli da pridobije glasače,suvise ste mekani a KOMITI.Ne ide to zajedno.

Natalija
Gost
Natalija

Jes pa da hapsi Dritan i pusta drugi dan.Umoriće se..Kad bude trebalo ,znamo mi i zestoko!

Nika
Gost
Nika

Podrška za Tanju i Patriotsko-komitski savez!

Milena
Gost
Milena

Mnogo vas je,a tek s tobom na celu!?

Amfetalohije
Gost
Amfetalohije

Bravo Tanja.

Sasa
Gost
Sasa

Vrijeme je za ovakvu partiju .

joko
Gost
joko

Od ovih ,,novinara,, će ne jad naći .Niko više Srbe i Srbiju ne mrzi od ovih koji su se tamo školovali,završili fakultete,uhljebili se i sad …
Brošura koju je na pisala ima odličan naslov,,ŠTO POGANI OD LJUDI ČINITE..

Kvazireforme
Gost
Kvazireforme

Ima razlike izmedju toga da drzis do sebe i ne ljubis skute nicije i nekoga mrzis…. Izbeglice koje je CG prihvatila 90ih su ti primer toga sto tvrdis, a ljudi skolovani u SRB su se velikim delom istoj priklonili, da li bas kao uhljebi ili jednostavno iz nekog kompleksa velikog grada BG ali je nazalost tako…. Moram te pitati gde… Više »

šćepan
Gost
šćepan

Odlican naslov,ali se odnosi na srbijance i ostale domace….ce

Doko
Gost
Doko

Pa no sto ste no statisticka greska

J.j.j
Gost
J.j.j

Pćametna zena. Otvorene liste. Nego sta. I ondać ce ona sama imćati oko 4 glaćsa iz svoje kuce. A ovako ce u nk 41 kćandidaćt osvojiti oko 100 glasova pa se nece znati ciji je koji glas. Samo naprijed PKS. Dak je vas cg je mirna i na pravom putu.

Nenad
Gost
Nenad

Niko ne moze svesti crnogorce na statisticku gresku..kao sto nije uspjelo isto sa srbima nego se vratilo kao bumerang, jos manje moze uspjeti sa crnogorcima..a dps ce biti statisticka greska i vi zajednonsa njima jer str pokazali koliko volite cg

Novak
Gost
Novak

Šmigić,Cojic,Kojic,Galić,Bratić,koji si ti?
I odakle si dosao?

Cgepiskop
Gost
Cgepiskop

Tanja, svaka cast. Pravo u centar! Svi koji su glasali uru i demokrate, ako imaju obraza casti i crnogorskog dostojanstva, u Niksicu ce glasati PKS. Jedina za sad nekompromitovana partija.

Njegos2
Gost
Njegos2

Knezevic Perisic

Sve receno

Send this to a friend