Politika

Knežević: Rezolucija pisana najmanje u Crnoj Gori, Krivokapić ne zaslužuje da bude premijer

Milan Knežević

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je za RTS da se rezolucijom o Srebrenici, koja je izglasana u Skupštini, stvara nova antisrpska atmosfera i da se plaši da je u pitanju “lansirna rampa” za obračun sa Srbijom uoči izbora 2022. godine. Dodao je da premijer Zdravko Krivokapić, po svom profilu, po doživljaju politike i po svemu što je dosad uradio, odnosno nije uradio, više ne zaslužuje da bude premijer Crne Gore.

Knežević je rekao da su tenzije u Crnoj Gori velike i da je činjenično stanje da su djelovi parlamentarne većine sa poslanicima DPS-a donijeli rezoluciju “kojom se Srbija, srpski narod i Srpska pravoslavna crkva proglašavaju za genocidne, čime se stvara nova antisrpska atmosfera”.

Dodao je da se plaši da je ta platforma “lansirna rampa za obračun sa državnim rukovodstvom Srbije u aprilu 2022. godine, kada se očekuju predsjednički izbori i izbori za gradonačelnika Beograda“ i da očekuje talas donošenja sličnih rezolucija u regionu sa namjerom da se ukine Republika Srpska.

Poručio je da se osjeća posramljeno i postiđeno, iako nije glasao za rezoluciju, jer je rezolucija u crnogorskom parlamentu donijeta u saradnji sa poslanicima DPS-a, koji su, kako je naveo, prepoznatljivi po antisrpskoj politici proteklih 15 godina i koji su donijeli sporni zakon o slobodi vjeroispovesti.

“Zato je ovo mnogo teže i potresnije za nas, jer od DPS-a smo se i nadali. Međutim, ono što je bilo potpuno neočekivano jeste i ponašanje Alekse Bečića, predsjednika Skupštine, a da ne govorim o premijeru Zdravku Krivokapiću koji je bio nosilac naše liste i koji je pogazio svako ideološko, izborno i, čini mi se, ljudsko uvjerenje oko kog smo se okupili 30. avgusta“, rekao je Knežević.

Naveo je i to da Krivokapić nedavno nije potpisao temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako je ocijenio, “pod pritiskom djelova parlamentarne većine, DPS-a i zapadnih agentura”.

“Ako uporedite tu politiku Zdravka Krivokapića sa politikom Duška Markovića i Mila Đukanovića iz prethodnog perioda gotovo da nema razlike, čak mi se čini da je premijer Krivokapić i radikalniji u nekim potezima prema Srbiji i srpskom narodu”, kazao je Knežević.

Rekao je da donošenje rezolucije i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića nije mogla da se spriječi i da su upozoravali Krivokapića da se time ulazi u duboku institucionalnu krizu.

“U ovom trenutku, osim krize u vladi, koja je evidentna i očigledna već mjesecima, sada imamo i krizu u parlamentu, jer je Demokratski front nakon tog izglasavanja napustio Skupštinu Crne Gore i potpuno je pitanje zbog čega je ovako krhka parlamentarna većina otpočela antisrpsku politiku i to na način da se sukobljava sa onima koji su pobijedili na izborima 30. avgusta”, kazao je Knežević.

Ocijenio je da su usvajanju doprinijele NATO ambasade i da mu se čini da je rezolucija najmanje pisana u Crnoj Gori.

“Ali je neophodno bilo da se pošalje poruka vaskolikom srpskom narodu, ne samo u regionu, nego i u svijetu da otpočinje jedna kampanja samopriznavanja i bilo je neophodno da se oni kojih ima 30 odsto, a to su Srbi u Crnoj Gori, predstave takođe genocidnim, a da eto, Crna Gora, izrasta na neke demokratske standarde i nivoe da je spremna da priznaje ono što se nije priznalo ni u samoj BiH i oko čega postoje i dan-danas različita tumačenja”, rekao je Knežević.

Dodao je da je Krivokapić dobio od Đukanovića i njegove vlade i stan od 130 kvadrata i da je bio čovjek kojeg niko nije prepoznavao ni u opozicionoj borbi, ni tokom litija.

“Očigledno da je premijeru Krivokapiću najlakše da kroz demanti, gdje demantuje samoga sebe, dodatno ugrozi i ovo malo krhke stabilnosti između djelova parlamentarne većine i izvršne vlasti, ali ono što je, čini mi se mnogo evidentnije jeste da on definitivno po svom profilu, po doživljaju politike, po doživljaju riječi i po svemu što je dosad uradio, odnosno nije uradio, ne zaslužuje da više bude premijer”, zaključio je Knežević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Beograd je tu rexoluciju usvojio 2010,nije problem rezolucija nego CG ona mora biti srozana na svim poljima,to je vas zadatak isto kao sto ste to radili perfidno sramotno sve dok je niste ukinuli dekretom 1920

Send this to a friend