Politika

Ko govori istinu, a ko falsifikuje?

Dragutin Papović

Piše,

istoričar Dragutin Papović, kao odgovor na teze iz Blica 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na svečanosti povodom 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata u Parizu izjavio: “Evo nas opet kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mjestu, ravnopravno među evropskim i svjetskim partnerima, u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat”.

Iako je ova izjava samo ukazala na činjenično stanje o tome kako je završila crnogorska država na kraju Prvog svjetskog rata, ona je pokrenula talas neutemeljnih i ostrašćenih kritika i to prije svega onih koji bi i danas htjeli da izvedu novo uništenje crnogorske državnosti. Kao i u mnogim sličnim slučajevima, i u ovome prednjače srpski nacionalisti kojima podršku daju neobjektivni novinari i istoričari.

Tako je u beogradskim novinama Blic (13. novembra) objavljen tekst pod naslovom “Milo, sve si promašio”. Četiri razloga zašto je Đukanovićeva izjava o srpskoj aneksiji Crne Gore klasično falsifikovanje istorije. U stvari: pokušava se tendencioznim i neutemeljenim tumačenjem istorijskih činjenica, opovrgnuti istinitost Đukanovićeve izjave iz Pariza. Jedna od teza je da Crna Gora nije imala pravo na obnovu državnosti nakon Prvog svjetskog rata, jer je kapitulirala u januaru 1916. godine. Istoričar Dejan Ristić kaže da je u januaru 1916. godine izvršeno “oficijelno raspuštanje vojske, a potom i kapitulacija”.

Nema akta o kapitulaciji

Istina je da je Odluka o polaganju oružja crnogorske vojske donesena 25. januara 1916. godine, ali je istina i da kapitulacija Crne Gore nikada nije potpisana. Crnogorska Vlada je prije toga pregovarala o primirju sa Austrougarskom, ali Austrougarska je pristala samo na bezuslovnu kapitulaciju. Kralj Nikola i crnogorska Vlada to nijesu prihvatili. Ne postoji akt o kapitulaciji Crne Gore. Prema crnogorskom Ustavu iz 1905. (član 7) samo je kralj Nikola imao pravo da zaključuje ugovor o miru. Takav ugovor sa Austrougarskom nikada nije zaključio.

Ristić je pokazao potpuno nepoznavanje crnogorske istorije tokom Svjetskog rata zbog čega su i svi njegovi ostali zaključci pogrešni. On navodi da zbog kapitulacije Crna Gora nije mogla imati status države pobjednice u Prvom svjetskom ratu. Da Crna Gora nije kapitulirala i da jeste imala status pobjedničke sile u Prvom svjetskom ratu svjedoči i činjenica da su se kralj Nikola i crnogorska Vlada, nakon napuštanja Crne Gore 1916. godine smjestili u Bordou, a potom u Parizu, odnosno na teritoriji glavne saveznice Francuske, i da im je francuska Vlada omogućila položaj saveznika.

Sve savezničke zemlje, uključujući i Srbiju, imale su pri crnogorskoj Vladi diplomatske zastupnike. To znači da su sile saveznice iz Antante priznavale međunardno-pravni legitimitet i legalitet kralja Nikole i crnogorske Vlade, kao i saveznički stutus Crne Gore, bez obzira na austrougarsku okupaciju.

Istoričar Ristić bi trebalo da zna da okupacija nije pravno nego vojno stanje i da ono ne mijenja međunarodna prava ni pravni poredak okupirane države. Saveznici su predvidjeli i mjesto za Crnu Goru na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1919. godine.

Pored toga, saveznici nijesu mogli da ospore ni objektivni doprinos Crne Gore u borbi protiv Austrougarske. Ristić ne zna da je Crna Gora ušla u rat kako bi pomogla Srbiji, a nije morala jer je Austrougarska vršila veliki diplomatski pritisak da se Crna Gora ne miješa u rat.

Pripreme za anektiranje

Umjesto da cijeni doprinos Crne Gore, Vlada Kraljevine Srbije je već 1916. godine počela sa pripremama da anektira Crnu Goru. Od tada je srpska Vlada radila na tome da Crnu Goru pripoji Srbiji. Politika srpske Vlade je realizovana na Podgoričkoj skupštini. Zato nije tačna Ristićeva ocjena da “odluku o tome da se Crna Gora priključi zajedničkoj jugoslovenskoj državi nijesu doneli organi Kraljvine Srbije”.

Poenta je u tome da upravo jesu. Srpska Vlada i njen predsjednik Nikola Pašić su osmislili plan aneksije. To je bila kombinovana vojno-politička akcija. Prvo su srpske trupe bez pitanja i bez ičijeg odobrenja krajem oktobra i početkom novembra 1918. godine upale na teritoriju Crne Gore, koju su prije toga oslobodili samoorganizovani crnogorski odredi. Sa sprskom vojskom je došao i Centralni odbor za narodno ujedinjenje, kojim je rukovodio Svetozar Tomić, činovnik Ministarstva inostranih djela Srbije, zadužen za vođenje politike prema Crnoj Gori.

Istoričar Ristić je naveo da bi se u slučaju da su odluku o aneksiji Crne Gore Srbiji donijeli organi Srbije “sa pravom moglo govoriti o aneksiji”. Činjenice ukazuju da je plan za aneksiju Crne Gore smislila srpska Vlada, da je ona 1918. godine u Crnu Goru poslala vojsku i političke povjernike da izvrše taj plan i da je Podgorička skupština u suštini samo potvrdila aneksiju Crne Gore. Dokazi su jasni i zato je predsjednik Đukanović s pravom rekao da je Srbija 1918. godine anektirala Crnu Goru.

U iznošenju pogrešnih istorijskih zaključaka u ovom tekstu Blica uključila se istoričarka i dopisna članica SANU Mira Radojević. I ona bez utemljenja tvrdi da Crna Gora nije mogla da bude pobjednica u Prvom svjetskom ratu jer je kapitulirala 1916. godine. Kaže i da izjava o aneksiji Crne Gore od strane Srbije ne odgovara činjenicama, ali te činjenice ne iznosi već se poziva na odluke Podgoričke skupštine. Ona te odluke tumači kao da su bile izraz legalne skupštine i izraz stvarne volje crnogorskog naroda, a ne odluke koje je pripremila srpska Vlada a izglasala ih nelegalna i nelegitimna Podgorička skupština.

Pri tome se Radojević poziva na razloge koji nemaju veze s ovom temom: kaže da je narod u Crnoj Gori i Srbiji govorio jednim jezikom, imao istu vjeru i istu sudbinu. Sve i da je ovo tačno, to nema veze sa činjenicom da je Srbija anektirala Crnu Goru niti ovi razlozi mogu opravdati takav akt Srbije. Radojević koristi i neke novije stereotipe i kaže da je razlog za pripajanje Crne Gore Srbiji bilo i to što Crna Gora u to vrijeme nije mogla da opstane bez Srbije. Istorijske činjenice govore suprotno. Crna Gora u to vrijeme nije mogla da opstane upravo zbog politike Srbije. Da se Srbija prema Crnoj Gori ponašala prijateljski Crna Gora bi opstala. Kao treći razlog za prisajedinjenje (ujedinjenje) Radojević navodi da je Crna Gora bila jedan od najsiromašnijih i najzaostalijih krajeva Evrope. I da je to tačno,
opet ne može biti razlog za aneksiju Crne Gore od strane Srbije. Pored toga, ni Srbija nije po zaostalosti i siromaštvu bila mnogo bolja od Crne Gore 1918. godine.

Radojević navodi da ni crnogorski federalisti nijesu sporili da su Srbi i da su Crnu Goru veličali kao srpsku Spartu. Čak i da je bilo tako, to ne mijenja činjenicu da se Srbija prema Crnoj Gori nije odnosila kao prema srpskoj Sparti, već kao prema okupiranoj i neprijateljskoj zemlji. Načelnik srpske Vrhovne komande vojvoda Živojin Mišić je komandantu srpskih trupa u Crnoj Gori pukovniku Dragutinu Milutnoviću 1918. godine naredio: “Nastojte najenergičnije i svim sredstvima, da se na teritoriji, koju je naša vojska okupirala, uguši svaka agitacija, pa ma odkoga dolazila. Za ovo vam stoje na raspoloženju sva sredstva kojima možete raspolagati bez ikakvog prezanja.”

Političke oblande

U tekstu u Blicu o ovoj temi je govorio i istoričar Predrag Marković koji je naveo da bi se većina Crnogoraca od 1918. do danas iznenadila da saznaju da su bili žrtve Srbijanaca.

Možda bi Marković, prije nego što iznese stav, mogao da o ovome pročita neke istorijske izvore ili naučnu literaturu, pa da se obavijesti i možda iznenadi o surovim progonima protivnika Podgoričke skupštine koji su trajali od 1918. do 1929. godine. U ovome periodu su srpske (jugoslovenske) vojno-policijske snage počinile brojne zločine nad ovim ljudima i njihovim porodicama.

O tome, na primjer, beogradski novinar i publicista Pantelija Jovović u predgovoru knjige “Crnogorski političari” koja je objavljena u Beogradu 1924. godine, piše: Slom Crne Gore 1915. i način njenog ujedinjenja sa Srbijom 1918. dva su kobna datuma u njenoj istoriji. Prvi datum može se nekako i pravdati ali ovaj drugi jeste najgrozniji spomen srama i stida zvaničnoga Beograda.

Golgota, koju je preživljavala Srbija za vreme evakuacije kroz albanske gudure, ni približno nije ravna onoj golgoti koju je Crna Gora preživela za vreme Ujedinjenja.

No sve do 1921. o tim nečuvenim zločinima režima nije se ništa znalo. Crna Gora sve do tada bila je za našu javnost terra incognita. Do 1921. već je bilo popaljeno pet hiljada crnogorskih domova i niko, van Crne Gore, u ujedinjenoj Kraljevini o tome nije ništa znao. Tek prvi put tada beogradski Balkan nalazi se pobuđen da me pošalje kao svoga naročitog izaslanika u Crnu Goru: Prvi sam, dakle, ja bio kome je pala u deo ta teška dužnost, da otkrije sve zločine počinjene posle Ujedinjenja u Crnoj Gori. I ja sam ih otkrio stavljajući na kocku svoj život. Demaskiranjem zločinaca, ja sam učinio da budem s bombama i revolverima napadnut i slučaj je hteo da ostanem u životu iako sam bio teško povređen. Moje izveštaje o prilikama u Crnoj Gori, preštampavali su ne samo svi naši domaći listovi, već i jedan dobar deo štampe u Italiji, Engleskoj, Francuskoj itd. Ja sam Evropi jasno predočio da je nesrećna Crna Gora, u čast i slavu Ujedinjenja, razapeta na krstu.

Ispravljanje nepravde

Uprkos naporima novinara Blica i ovih istoričara, činjenice govore da je Srbija 1918. godine anektirala Crnu Goru. Izjava presjednika Đukanovića je možda teška za Srbiju, ali je istinita.

Umjesto da se neki istoričari u Srbiji realnije i objektivnije suoče sa teškim istinama, oni hoće da istorijsku istinu negiraju neutemeljnim i politikantskim frazama i floskulama. U uvodniku ovog teksta je navedno da je ova izjava Đukanovića maliciozna i da je njen cilj udaljavanje, podjela i zavada srpskog i crnogorskog naroda. Upravo je suprotno. Maliciozni novinarski tekstovi i izjave neobjektivnih istoričara hoće da prodube podjele i da izazivaju sukobe. Samo istinita i otvorena rasprava može da dovede do raščišćavanja loših posljedica prošlosti. Đukanovićeva izjava ne optužuje sadašnju Vladu Srbije niti srpski narod, već politiku Vlade Srbije iz 1918. godine. Kako bi u Crnoj Gori i Srbiji trebalo tumačiti ovo pitanje najbolje je pokazala Vlada Francuske u aprilu 2017. godine. Tada je direktorica za kontinentalnu Evropu u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova Florans Manžen kazala da uručivanjem Nacionalnog ordena Legije časti princu Nikoli II Petroviću Francuska ispravlja moralni dug prema dinastiji Petrović. Manžen je potom navela:

“Mi smo ovdje, među ovim zidovima, u pobjedničkoj euforiji 1918, zbog Jugoslavije žrtvovali Kraljevinu Crnu Goru onome što smo smatrali višim interesima. Vaš prađed je od samog početka rata 1914, bio saveznik koji se hrabro borio protiv nadmoćnog neprijatelja, ali je na Versajskoj mirovnoj konferenciji to zaboravljeno.”

Da li Srbija ima snage da kao Francuska poslije 100 godina prizna grešku prema Crnoj Gori?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Papović!?

Ljuta
Gost
Ljuta

Srbin sam Crnogorac. Srbin sam jer sam Crnogorac. Ne velim da drugdje i drukčijih Srba nema – zlo nas je rasulo na sve strane, ama ja sam takav. Nijesam Crnogorac što sam Srbin, nego Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorci mi smo so srpstva. Nije ovdje srpstvu sva snaga, ali jeste duša. Možeš me ubiti, sasjeći, smrviti i u prah… Više »

DUKLJA
Gost
DUKLJA

JEDINI ISPRAVNI NAČIN JE DA CRNOGORSKA AKADEMIJA NA NAUČNOJ OSNOVI UZ PRIMJENU SVIH PARAMETARA BEZ MOGUĆNOSTI DVOJAKOG TUMAČENJA RASVIJETLI DO DETALJA DEŠAVANJA VEZANO ZA “PODGORIČKU SKUPŠTINU”,DA PREDHODNO PONUDI SANU DA ZAJEDNIČKI ODRADE TAJ POSAO.DA SE NAKON BTOGA URADE KVALITETNI UĐŽBENICI ISTORIJE B I SVE TO PREZENTUJE KROZ BŠKOLSKI PROGRAM,ALI SAMO ISTINA .

Nomi
Gost
Nomi

Cus Sanu da pise udzbenike u Crnu Goru, prije bih pristao da ga pise Turska akademija no Sanu. Taj Sanu je glavni krivac i SPC za ratove 90′ u BiH i Hrvatskoj!

Saveznici
Gost
Saveznici

Posebno se izvinjavamo što: “Za svoje operacije preko crnogorske teritorije, saveznici nijesu našli za potrebno ni da konsultuju nejsku vladu, niti je ona imala udjela u planiranju ovih ratnih operacija za oslobađanje Balkana i njene sopstvene teritorije. Prema tome, saveznici su imali pravo da odaberu odgovarajuće pravce nastupanja, sredstva i jedinice koje će najuspješnije obaviti zadatak pobjede neprijatelja i na… Više »

Vukota.
Gost
Vukota.

Predlažem da Dr Dragutin Papović edukuje dio, zna se koji dio gradjanstva… da ne bi se desilo da i danas neko plaća kao onda žandarme iz Srbije da vrše propagandu na teritoriji C. G.

Saveznici
Gost
Saveznici

Izvinjavamo se što ste i pored kapitulacije 21.01.1916. uspjeli da porazite Austrougarsku i samooslobodite se 1918. Potpuno smo preumili činjenicu da je zarobljena crnogorska vojska bila na gostovanju u Boldogasonu i drugim austrougarskim logorima do samooslobodjenja. Znali smo da to nije bila stvarna kapitulacija, jer nema potpisa kralja Nikole, pa se onda ne važi. To što su vas okupirali poraženi,… Više »

Terra nova
Gost
Terra nova

Dolazi djelo na vidjelo – nema te istine koja se sakrit može, makoliko je krili i laži ponavljali. Svaki dan treba otvarati temu i vaditi iz arhiva, dok god izdajicama ne udje u glavu .

Zora
Gost
Zora

Kakav je to život kad od jutra do mraka, svaki dan, pišeš komentare na nekom portalu?

Vladimir Sipcic
Gost
Vladimir Sipcic

Ooooo ZORE …Nije zivot tako los ima SRBA ima jos ! Saka je ovo jada da od nje nase sveto Srbstvo srada…!

Zora
Gost
Zora

Whatever that means!

Komšija
Gost
Komšija

Zore, kuvaš li to za śutra, domodržnice?

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Poenta DOMOLJUBA je kako Srbstvo kod Crnogoraca NE utralisat,ojadu zabaviste ovaj narod a kompleksi su cudo,znamo da su Petrovici Crnogorci ali sto su velicali Srbstvo nikako mi jasno nije.Mukesu to zive kad udare u mozak kompleksi nize vriednosti

...
Gost
...

Kako shvatiti ozbiljno ovoga Papovića, kad se, po njemu, Prvi svetski rat uglavom vodio izmedju Crne Gore i Srbije. Bez obzira što su bili saveznici!.

Rigips Juton
Gost
Rigips Juton

Da se Bokeljima vrati pravo da odlučuju sami da li žele da žive u zajednici sa Crnom Gorom ili ne!!!

Pestingrad
Gost
Pestingrad

I to da pravo glasa imaju samo rođeni u opštinama H. Novi, Kotor, Tivat i Budva uz dodatni uslov od najmanje 18 godina neprekidnog prebivališta u tim opštinama.

Vladimir Sipcic
Gost
Vladimir Sipcic

Ovo razgranicenje s Bokom treba pod hitno stavit na Evropskom sudu.Boka je pripojena Yugoslaviji a ne Crnoj Gori….Ocemoli Cetinjske intrige slusat i sliedit Taliansko Austrijske spijune…

Nidžo legenda
Gost
Nidžo legenda

Depeša kralja Nikole caru Franju Josifu, na francuskom- original: “Pošto su Vaše trupe danas zauzele prestonicu, crnogorska Vlada našla se u nuždi da se obrati carsko-kraljevskoj Vladi da bi dobila prekid neprijateljstava i mir sa državama Vašeg Veličanstva, moleći Vas da se zauzmete za častan mir, dostojan ugleda jednoga naroda koji je nekada uživao Vaše blagovoljenje, Vaše uvaženje i Vašu… Više »

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ja sam procita u LE Figaro oz 1922 da je Kralj Nikola se htijo vratit ali da bude predsjednik Yugoslavije i da predstolnica bude Cetinje nomu nije dao Krsto Zrmov

Bazinga
Gost
Bazinga

Ko nije živio u 1918 udari na ovaj znak 👎a ko je živio u 1918 udari na ovaj znak 👍. Ovo radim bez ikakvog interesa, čisto da prebrojimo koliko imamo živih svijedoka iz 1918.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ti si car,volio bi te upoznati

Ljuta
Gost
Ljuta

Bio si danas na paradu u prve redove….

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

San je svakog Crnogorca koji drži do sebe da se kao Srbin dokaže u Beogradu. Tako nastaju hibridni terazijski Srbi, koji se na Cetinje vraćaju kao prekaljeni Crnogorci. Nema pravog Crnogorca koji nije osvojio Beograd, niti Srbina koji nije porijeklom iz Crne Gore.

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Istorijska cinjenica je sledece:te 1918 u cg zivelo je 95posto stanovnistva koje se izjasnjavalo kao srbi.kome se svidja svidja a kome ne i ne mora, aki to je ne osporan podatak.

Joo
Gost
Joo

sto u prevodu znaci da su se izjasnjavali kao…..Crnogorci pravoslavci…..ne osporan podatak……

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Joo, ne, znaci srbi, a ako bas oces crnogorac im je bila geografska odrednica a ne nacionalna.i tih 95posto nije bilo blesavo pa nije znalo sta znaci, ja ig barem ne smatram takve.

Joo
Gost
Joo

@crni….znaci ti tvrdis da je postojala DRZAVA CG ali Crnogorci u njoj nisu…..pa 😂😂😂😂😂

Ljuta
Gost
Ljuta

Kao i danas…svi smo crnogorci kad predjemo granicu osim onih sto imaju CG I HR pasoš ..oni su drugačiji

Momo
Gost
Momo

Ali nisu imali riječ “pravoslavni” tada?

isTINAiPRAVDA
Gost
isTINAiPRAVDA

To sto si napisao je budalastina, sve i da jesu bili srbi imali su tad posebnu drzavu stariju od Srbije koja je imala svog kralja koji se zvao Nikola. Tako da ovaj drugi dio ti ponistava tvoju prvu tvrdnju, barem zdrav mozak i logika to nalazu

Ljuta
Gost
Ljuta

A ono 2 oka u glavu?

Ljuta
Gost
Ljuta

I nema toga ko ce osporiti da je u titovoj cg 1948g zivjelo 98% crnogoraca

nenad
Gost
nenad

“nije imala pravo na obnovu državnosti nakon Prvog svjetskog rata, jer je kapitulirala u januaru 1916. godine”. Ovakve gluposti se mogu čuti samo kod bolesnika od izliva srpstva na mozak. Pa, kako ostadoše kao države Italija , Njemačka i Japan poslije kapitulacije???

Brdjanin
Gost
Brdjanin

@ crni Nenade bez imalo nade…Koliki broj stanovnika su u taj vakat imali : Italija,Njemacka,Japan (koi veze nema s EU) a kolki je BR Crnogoraca bio ? Zato se posle Berlinskog kongresa Kralj Nikola s perjanicima veselijo bacajuci kape u Nebesa s izgovorom Blago nama Crnogorci dobismo jos jednu Srbsku drzavu ?

Antilopije
Gost
Antilopije

Brdjanine, 100% sam siguran da odlično poznaješ istoriju, taman kao što odlično poznaješ osnove pravopisa 🙂
Svaka čast brate!

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Nenade, Crna Gora jeste kapitulirala iz prostog razloga sto je na bojnom polju kapitulirala. I to nakon nevidjenih zrtve za saveznicku stvar. Ali je ostala nakon toga ostala na strani saveznika. Austrija se na nasoj teritoriji ponasala i dalje kao neprijatelj. Restauracija Crne Gore je nesto sto se podrazumijevalo.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Da me rani neko drugi prelež’o bi ranu skoro
Kako ovo da prebolim, sta ucini Crna Goro

Đe na brata dize ruku, sto na sebe baci bruku
Zar je preca saka vlasti od obraza i od casti

I do sad’ je bilo tesko, bilo sile i krvnika
Sta bi rek’o da ustane, slavni Njegos nas vladika

Joo
Gost
Joo

@PP….rekao bi…pu sunce ti kako nijesam onomad zna kakvu sam srbijansku guju u njedro pustio….puuuuuu

Ljuta
Gost
Ljuta

Kao sto je nestalo AU carstvo …..

Ljuta
Gost
Ljuta

Od ukupno 165 poslanika koji su delegirani za Veliku crnogorsku skupštinu u Podgorici 36 ih je bilo iz andrijevičkog i beranskog okruga, od kojih su više od jedne trećine bili prosvjetni radnici.
Među njima su bila i tri bivša ministra Crne Gore: Spasojević, Raičević i Bakić.

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Pa sta?! Oni su tim vise izdali. Napustili su onoga ko ih je protezirao, jos gore ucestvovali su u nestajanju svoje zemlja.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Polako ali sigurno gasise lazna tvorevina iz 2016 Monte Negro,dugovi pritiskaju sa svih strana 17 000 firmi toboze nekakvih u stecaj a ova jado Negro Gora svoje ni JA nema a kamoli Valutu,Vojsku,Sudstvo,Medicinu,Skolstvo…Ako NE platimo clanarinu NATO paktu od 260 000 eura mjesecno tesko nama pripoice nas Albaniji bez omrcenog metka

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bježi Božo u Ćićevac dok si na vrijeme.

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

A ti stara podgorice bezi za skadar

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Glupsone, mi Crnogorci smo u svojoj državi. Vama posrbicama se ođe ne sviđa i usko vam je. Pa rekoh dok ste na vrijeme da se organizujete.

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

I ja na vreme, ovde su se moji preci radjali oko 520 zadnjih godina, pa i ja tebi ns vreme, svako kod svojih.

Joo
Gost
Joo

a vi srbijanci sve imate….sto bi vasi preci rekli….MASALLAH…….

meri
Gost
meri

Božo, jesu li te ono spucali 1954? Kad vaskrsnu, obraza ti?

isTINAiPRAVDA
Gost
isTINAiPRAVDA

A radije grcat u dugovima nego sa Srbijom opet pod istom zastavom

russ
Gost
russ

Ja sam mislio da smo mi glup narod ali čitajući ovoliko komentara izgleda svi doktori i magistri…a polovina vola pod rep ubos ne umije…

Budzet
Gost
Budzet

Mora da je drzavna kasa totalno prazna , cim se forsira ovaj glupi revizionizam

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Kakav revizionizam! Sta je po tebi revizionizam, ko forsira revizionizam?

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Ja ne znam sto se drugo ocekivalo od Srba. Jesu li pred ocima cijeloga svijeta masakrirali 8.000 ljudi u Srebrenici a tvrde da nijesu. I sad oni poslije toga treba da priznaju nesto ili barem da se zastide. Imam osjecaj da bi to isto opet uradili samo nije vino posto predje bjese.

muharem
Gost
muharem

Mi smo istorijski narod.Da nije nas nebi bilo ni Crne Gore.Istorija ,to su nasa djela.

Joo
Gost
Joo

ja mislio da ste nebeski narod…..sta?….spustili se na zemlju….a?!…..samo nije istorija za vas….nije je lako vise falcifikovati….a vi na to. naucili…..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Za one koji možda nijesu pročitali telegram Živojina Mišića komandantu srpskih snaga u Crnoj Gori 1918-e godine: “Na teritoriji koju je naša vojska okupirala ugušite svaku agitaciju…”

Bazinga
Gost
Bazinga

Mi još o 1918, a za platu i penziju niko ne pita? Doktorirasmo na 1918 dosta ajmo sad o 2019-2020-2021….

Grbavci
Gost
Grbavci

U istoriji nije zabilježen tako podmukao slučaj da jedna vojska pobjegne iz svoje zemlje i da se po završetku rata vrati i priključi pobjednicima. Ostavili su žene i đecu u otadžbini i pošli na ljetovanje, a mi budale izginuli da im omogućimo bježćanje. Danas se u Beogradu jedna opština zove Bežanija po čuvenoj bežaniji iz 1916!

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Malo procitaj kako pade Lovcen u ruke Austrougara i kako 1944 utekose Crnogorci s bitke za Pljevlja manite se Grahova,Krusa i nepristupacnih terena…Kako rece Pasa Turski Alahami Crnogorci ispadose najveci junaci zbog ne pristupacnih terena.A evo i danas je sahranjeno junastvo udjosmo da nas NATO brani jer vise nema brcko planinskih borbi spuste ti 3 do 4 iz vazduha i… Više »

Ivana
Gost
Ivana

U istoriji nije, niti će, biti zabilježen ovako pokvaren slučaj prekrajanja istorije. Lupetaš najstrašnije! Srbija je u Velikom ratu izgubila skoro 30 % stanovništva! Ej, čovječe!!! Bježanjem se naziva ono što je kralj Nikola učinio. Papović bi morao kao istoričar da zna nešto više o “junaštvu” posleratnih komita, naročito po Hercegovini. Zna on nego se pravi lud. A vidi mu… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, bravo Ivana. Nikola je pobjega iako je naredio da se uđe u rat zbog Srbije. A Aleksandar koji je sa 250-300 hiljada vojnika ostavio narod nebranjen i poša u Grčku je junak. Grbavci je u pravu. Nikad se u istoriji nije desilo da sva kralj i vojska pobjegne i ostavi narod.

Ivana
Gost
Ivana

Druže, kralj Aleksandar je sa vojskom privremeno otišao i VRATIO se. Nije kapitulirao. Kralj Nikola je raspuštio vojsku i prihvatio kapitulaciju. Sa užom svitom POBJEGAO! Kraj priče. Treba da slavite Aleksandra. Ne samo ti i Grbavci nego i Hrvati, Slovenci. Srbi imaju najviše razloga da se ljute na njega. Zagrlite se pa onda uz Žutog Serhatlića jednu “Odu” otpjevajte. Krstu… Više »

drug
Gost
drug

Ivana, što se tiče ugleda Srbije u Evropi, najbolje se vidjelo u Parizu i Vučićevoj poziciji na tribini. Toliko o vašem značaju u 1. svjetskom ratu.

Ivana
Gost
Ivana

Za Druga -Može li vaš mozgić da ukapira šta sam htjela reći kad sam pomenula proslavu u Parizu? Uloga Srbije u Velikom ratu je ogromna i svi znamo to. Druga je stvar što zbog mržnje i kompleksa ne želite da priznate to. Treća je stvar što je Vučić(Milov drugar) tako patetičan jadnik kakav jeste…Ove godine u Parizu, do izražaja su… Više »

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Ivana, bravo, ovaj stari p. Ucio je istoriju u skadru, to se razlikuje od nase

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Grbavac, Lupetas, ne govoris ustinu, obmanjujes,….

Historik
Gost
Historik

Je li ovaj Papović stvarno studirao istoriju? Je li ga ko tamo imao naučiti da postoje istorijski izvori? Da se uporedjuju podaci iz više nespornih izvora i tako formirane činjenice dodatno preispituju! Da li Papović Prvi svjetski rat posmatra samo sa svog prozora? I sve što on ne vidi, gleda očima novinara Pantelije koje niko nije potvrdio?!

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Istorija Crne Gore se BRATE trenutno posmatra iz prizme interesa sopstveno privatnih.Pravila nema kad je upitanju sopstveni interes.Sociala 100 eura,plate 300 e a penzije od 120 do 200e i toje pitanje dana kad ce NE stat u Sonovrat Drzavi Gori Crnoj

Joo
Gost
Joo

uvek tako komentarise onaj kome istorijske cinjenice NE idu u korist….tugica…..

marius
Gost
marius

Ja uopste ne znam sto se mi s njima prepucavamo na ovu temu. Mi smo drzavu imali , imamo je i sad. imacemo je za navijek . To je fakat, i s tim u vezi , ajd polako po gasu. Svako svoj neka cuva obor .

Rigips Juton
Gost
Rigips Juton

Prema načinu izražavanja, reklo bi se da si ti u oboru.

marius
Gost
marius

“obor”sam napisa figurativno, a ako ti kazes da sam u njemu, neka ti bude, ipak sam u svom . Tudji me ne interesuje .

Rigips Juton
Gost
Rigips Juton

Vidi se to po grokćanju.

Skobalj
Gost
Skobalj

Jedina greska Srba je bila sto oslobodjene teritorije nije nazvala Srbijom, a ne da ih poklanja onima koji nijesu ucestovali u oslobadjanju. Crna Gora je svakako drzavu izgubila kapitulacijom 1916. i sve do 1918. ove teritorije su bile Austrougarska. 1918. Srbi su ih oslobodili i castili Crnogorce oslobodjenim teritorijama, da bi sad neki pljuvali po tom poklonu. Lijepo hvala su… Više »

Kotor
Gost
Kotor

London, 27 januara – The Daily Chronicle je objavio intervju sa Kraljem Nikolom >> “Malo sam vijesti dobio iz moje zemlje. Jedine izvještaje su prokrijumčarili moji prijatelji, rizikujući živote.” “Čini se da zaista postoji vladavina terora. Muškarce, žene i đecu ubijaju bez suđenja. Bombe se bacaju na kuće mojih sljedbenika. Ne štede novac da moju đecu odviknu od vjernosti.” “Nema… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Ovaj je pravi milov vojnik…..krfska deklaracija iz jula 1917g potvrdjuje ovaj politicki pamflet.. Necitanje stenografa sa pariske konferencije…pokusaje kralja Nikole preko J.Plamenca pobjednicima ne spominje….ima li objasnjnje ZASTO CG NIJE SPOMENUTA U UGOVORU O PRIMIRJU….TO NIJESU VALJDA PISALI SRBI….ZASTO JE CG DATA STOLICA I ZASTO JE OSTALA PRAZNA..NIJESU I ZA TO SRBI KRIVI…. DA LI JE ISTINA DA JE 90%… Više »

djavolov šegrt
Gost
djavolov šegrt

Ljuta, pa što onda Pašić ne pozva kralja Nikolu na Krfsku deklaraciju, pameti prekipjela? Što misliš, zašto?

juhuuu
Gost
juhuuu

Zato sto je kukavac pobjegao poslije potpisivanja kapitalacije i nije htio da ratuje ni za sebe, a kamo li za Kradjordjevu cetu na Mojkovcu. “idi, samo da te moje oci vise nikad ne vide” Janko Vukotic Nikolici pobjegulji.

Joo
Gost
Joo

mislis prognan iz svoje zemlje od strane srbijanskog okupatora…..

Rale
Gost
Rale

Poklopite se usima. Jedina vojska koja je kapitulirala u I sv. ratu. Predali ste oruzje 25.januara1916. i ocete da se trpate u zemlje pobjednice. Vise ste precerali sa vasim izmisljotinama i ” skrivenim stranicama istorije” koje krojite u tajnim kuhinjama kako bi ste skidali bruku i sramotu koju ste pretrpjeli kapitulacijom. 1918. Crna Gora je imala slovom i brojem 0… Više »

Patriot
Gost
Patriot

I Srbija je pregažena 1916.godine pa šta?I Francuska je kapitulirala u II svjetskom ratu pa ipak je sila pobjednica.

Nk86
Gost
Nk86

Papovic je Hercegovac, on kad ode na djedovinu mora preci granicni prelaz da Republikom Srpskom da bi dosao kuci.

Dirigent
Gost
Dirigent

Svaka čast Pupoviću! Sa Crnom Gorom do istine i pravde zbog njenih žrtava Za Pravo Čast i Slobodu Crne Gore, jer oni to zaslužuju!

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ja predlazem da se ovo pitanje iz 1918 riesi na sudu u Strazburg.To je jedino pravo resenje a BEC posjeduje arhivu.Ova CG je falsifikat i naviknuta je poraze lacat medjunarodnim sudovima to je fakat.

Dirigent
Gost
Dirigent

U tom slučaju Srbija nema ni teoretske šanse. Možda bi to bilo dobro samo da bi oni shvatili kakvi su dželati bili crnogorcima, jer nama je sve jasno, odavno.

Ljuta
Gost
Ljuta

Open negiranje srpstva ….?

juhuuu
Gost
juhuuu

Pobrkao si Vladimire. Jedan je pohrvaceni Srbin iz Boke – Dirigent, a drugi pocrnogorceni Srbijanac iz Amerika – Joo.

Joo
Gost
Joo

@juhuić….opet ti sa srbijancima…..pu pu pu pu pu pu….daleko bilo…..shavtam to kao najgoru uvredu da mi neko kaze da sam srbijanac…..pogotovo kad mi potomak Turaka koji se stidi svog porekla to kaze…..pu pu pu…..😂

Joo
Gost
Joo

@ljuta….niko ne neigera srbijance i Srbistan….kao ni nacionalnu manjinu srbijanaca koji postoje u CG….za razliku od tebe koji negiras sve Crnogorsko…..

Vladimir Sipcic
Gost
Vladimir Sipcic

Dirigent & Joo jedan te isti lik pod dva razlicita imena negira istinu? Ko kome Diriguje Joo Dirigenu ili Dirigent Joo u…? Ajte jadni negatori Srbstva znam vas,pacenici,imate kompleks nize vrijednosti ubi vas to,razumiem ja vas,vasa glavna borba je kako Srbstvo eliminisat,kako dokazat da Crnogorac nije Srbin…muke teske su to.

djavolov šegrt
Gost
djavolov šegrt

Vladimir Sipcic pa, ne postoji Srbin Crnogorac u etničkom smislu, gosp. Šip.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Vlade, narod koji ima najduže državu na Balkanu u zadnjih hiljadu godina ima kompleks niže vrijednosti. A vi koji ste pod Turcima bili 500 godina, u prvom ratu zamutili pa pobjegli u drugom ubijali jedni druge, valjda više vrijednosti. I sve se mi grabimo za vašu sramnu istoriju. Pobrka si nešto.

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Ta drzava Crna Gora je postojala od Berlinskog kongresa 1897 do 25 maja 1916…stoji u svim arhivima Evrope a izracunaj ozmedju 1897 i 1916 koliko ratova je vodjeno i zasto ako smo bili drzava koju su saveznici priznavali i podrzavali?..Jedina Rusija i Ruski car su priznavali Zetu i pomagali oruzjem i psenicom pa i to slobodarstvo sahraniste Rusko te im… Više »

Joo
Gost
Joo

uh sto bi to bila dobra ideja….da se jednom I zanavijek zacepe usta srbijancima…..

Skobalj
Gost
Skobalj

Ne smiju oni ici na nezavisni sud. Tamo bi oni uzeli cinjenice u obzir i rekli im u lice ko ih je oslobodio.

djavolov šegrt
Gost
djavolov šegrt

Skobalj, nemoj na skokove da isplivavaš, no uzmi čitaj Vitni Vorena, Amerikanca, Jožefa Bajzu, Austrijanca, čak i neke srpske publiciste koji su pravili službene zapise, a bogami ima gomila toga što je sakrila Matica srpska i Sanu…

Pa pa dukljani
Gost
Pa pa dukljani

DPS falsifikuje, tu nedoumice nema.

Dirigent
Gost
Dirigent

Vidiš, ti nemaš ni jedan dokaz o falsifikatima. A mi na ćžalost imamo dokaz da smo u pravu, jer ima skoro 5000 hiljada domova popaljenik i oko 6000 ljudi pobijenih. Svjedoci su njihovi grobovi i zapaljene kuće. Crnogorsku golgotu negirati je zločin!

Joo
Gost
Joo

@dirigent….srbijanci su naucili da negraju zlo….okupiraju, otmu, izvrse ggenocid…..a onda po receptu upotrebljenom od kad postoje….negiraj, falcifikuj, lazi, negiraj, falcifikuj, lazi…..i tako u nedoled….

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa koliko vas je bilo za SRJ 1992g. Kad milo trebase sa Slobom za Hag odjednom skoro 20% pravoslavnih postadose novocrnogorci….je li ovo istina ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Velika većina je bila za Jugoslaviju. Tako bi bilo i bilo i 1918-e. Ali kad je došlo da budemo dio velike Srbije izabrali smo Crnu Goru. Tako ni 1918-e niko, sem plaćenika nije bio za prisajidinjenje Srbiji.

juhuuu
Gost
juhuuu

Oces da kazes da placenici u CG nisu bili za ujedinjenje? E to vec ima logike.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Juhuu, komplikovano je ovo za tebe. Veliki dio Crnogoraca je bio za ujedinjenje, kao sa Hrvatskom i Slovenijom. Za prisajedinjenje Srbiji bili su plaćenici u CG i beogradski školarci. A vi danaskoji koji Srbujete, ste ili neznaveni ili ka Oprem, primate za to pare.

Ivana
Gost
Ivana

Opet lupetaš. Znaš li sa koliko je vojnika Srbija ušla u Crnu Goru? Ne bi mogla ni Kobilji do okupirat. Upravo je volja naroda Crne Gore, ostavljenog na milost i nemilost, bila ujedinjenje. Vidi rezultate i brojke. Tu nema laganja. Raspitaj se malo, pročitaj nešto. Ne možeš naučit ništa tako što ćeš samo Šerba, Papovića, Šukovića i njima slične slušat’.… Više »

Skobalj
Gost
Skobalj

Imas li ti to napismeno ili ti je prica jedan sto je to cuo od jednog koji je to gledao na Pinku.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

6000 po ijenih, 5000 popaljenih? Izmjeri temperaturu, pod hitno!

Independent
Gost
Independent

Kao sto religija zasniva svoje vjerovanje u boga i bozjeg sina i trla baba lan da joj prođe dan, je u sistini manipulacija narodom, sa ciljem da se taj narod stavi pod svoju kontrolu, da se od njega crpe materijalna dobra, da ga usmjeravaju u one pravce koji im odgovaraju u zavisnosti kako vjetrovi intresa duvaju. Ali to je da… Više »

a, oprosti
Gost
a, oprosti

Independent, misliš, u narodu nema obrazovanih, pa je narod stado…?

Independent
Gost
Independent

Nisam rekao da u narodu nema obrazovanih, ima itekako, ali ti obrazovani su na strani manipulatora jer manipulatori bolje placaju, a narod je stado, po mnogo cemu, kad kim kardasijan ima sljedbenika mali milion, karleusa takođe i ostala balafurdija, tako da je zakljucak jednostavan sto je narod!

Independent
Gost
Independent

Ovi sto pricaju da je Crna Gora dio Srpskog naroda je budalastina! Narod, nacija su politicki pojmovi koji ne govore kojoj etnickoj grupi pripada ta grupa, vec iskljucivo se određuje prema drzavi kojoj ta grupa pripada! Sto znaci oni koji su drzavljsni Crne Gore su Crnogorci, Srbije-Srbijanci, etnicka pripadnost je sasvim nesto drugo, ali za njeno određenje nisu nadlezni istoricari,… Više »

Srbin vjera?
Gost
Srbin vjera?

Zborili su svi nasi prije 1918, a ne ja.

Independent
Gost
Independent

Zborili su nasi! 99 % Crnogoraca nije znalo ni citat ni pisat ali su znali sto su i ko su! Znali su pricat gluposti i vjerovat u vampire, vjestice, vile i ostale budalastine. Nemoj se puno oslanjat na njihovo znanje!

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Pa ako je neko rodjen u Gore Crne znase da je Gorac Crni…ili na more Primorac ili u Brda Brdjanin cuj jesi ko sivonja na slamu navalio.To je bio vakat kad je ovaj narod znava Srbsko porieklo bez odrednica geografskih sad to mijenjate od Geografskih odrednica pravite naciju…Crnogorac,Krnjojelac,Kakaricko Gorac,Pod Gorac,Zeleno Gorac itd

Independent
Gost
Independent

A na cemu se zasniva teorija o Srbstvu? Na tome da je jednom davno postojalo carstvo Srba, Grka i Bugara? Postojalo je i carstvo Franacko pa Francuzi, Italijani sa sjevera, Njemci, nisu Franci! Jel tako?

Italija
Gost
Italija

Pa reci ti Ircu u Americi da je nacionalno Amerikanac, ili Grku ili Italijanu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

To je drugo. Oni su otišli u Ameriku. Srbi nijesu došli u Crnu Goru. No su ovi naši dobili Fatićev virus. Ne mogu bit dvoje ni oni naši što su pošli u Srbiju. A najjasnije ti je kad pitaš one u Peroj što su iz Crne Gore otišli u sadašnju Hrvatsku. Oni svi znaju da su Crnogorci.

djavolov šegrt
Gost
djavolov šegrt

Independent, e pa, NIJESMO “srpska Sparta”, jer ta sintagma je preokrenuta: čitaj: Evgenij Markov “Slovenska Sparta”, putopis o Crnoj Gori! Naslov je preokrenula SANU “nauka” i poslala ga u etar velikosrbima. Đe su gođ našli riječ SLOVENSKO preokrenuli su u “srpsko”. Krađa im je u krvi!

Independent
Gost
Independent

Nisam napisao da smo Srpska Sparta nego jesmo li ili nismo je plod politickih manipulacija bez naucnog utemeljenja!

Ljuta
Gost
Ljuta

A kako babe ti Luce htjede kralj Nikola postati kralj svih Srba ako vi sad negirate da je on i tadasnji gradjani CG bili SRBI….nevjerovatno koliko ste postali senilni i ubrozni…

Independent
Gost
Independent

Procitaj sto sam napisao ili nauci da citas ili shvati sto sam napisao!

Srbin vjera?
Gost
Srbin vjera?

” У Црној Гори живе Срби који говоре српским језиком, већином су православне вјере, а има их нешто мало римокатоличке и мухамеданске“, наводи се у уџбеницима „Земљопис Књажевине Црне Горе из 1899. и Земљопис Краљевине Црне Горе из 1911. године.
…..lazite sami sebe, dukljani

Joo
Gost
Joo

mislis Pravoslavci….jer je tada Srbin = pravoslavac……srbijanac=Srbistanac…….pali falsifikatoru…..

juhuuu
Gost
juhuuu

hahahahah Joo Srbin je Srbin. Isto ko sto je Pravoslavni Grk ili Rus, Grk i Rus, a ne opet Srbin hahahahaha

Joo
Gost
Joo

Vecita srbijanska boljka….falcifikovanim srbijanskim “istorijskim” cinjenicama poplaveste u licu mucenici pokusavajuci da negirate postojanje CG i Crnogoraca…..dzabe…..ne ide vam istorija i prave cinjenice na ruku….jadni ste…..Turski potomci….jer ipak, 500 godina…..

Rigips Juton
Gost
Rigips Juton

Joo, pošto tvrdiš da je Srbi = Pravoslavci, prema tebi ispada da je pisalo u udžbeniku sljedeće: “U Crnoj Gori žive Pravoslavci, govore srpskim jezikom, većinom su pravoslavne vjere…” Dakle, da ponovim, ispada da su u Crnoj Gori živeli PRAVOSLAVCI PRAVOSLAVNE VJERE!? A i nešto ti promače ovo “srpskim jezikom” takođe!

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Jasno ko dan..Niko ko Hercegovac krupno lazat ne moze,pridoslico Papovicu fataj se Tomosa.Logicno je samo jedno zasto se od 1945 nije toliko govorilo i pisalo o 1918 kao sunovratu CG.Odgovor je jednostavan Milo DPS i njegova privatna drzava moraju izmislit protivnika dabi vladali sto duze…Evo 12 godina toboze nezavisne drzave a niko ujedinjenje ponovno ne pokrece ako je 1918 bila… Više »

djavolov šegrt
Gost
djavolov šegrt

Banovina ZETA, u jednu stvar budi zauvijek siguran: NIKADA više nećemo biti ujedinjeni sa Srbijom, ni u bilo kojoj varijanti!!!!

SNSD
Gost
SNSD

Ja ne znam sto se ova diskusija uopste vodi. Ja znam ko sam i sto sam, i za razliku od nekih procitao sam dovoljno da u to budem siguran. Crnogorci su etnicki Srbi, i tako su se osjecali kroz skoro citavu istoriju. I to je to. Nemam namjeru da trosim energiju i ubjedjujem suncokrete i njihove tradicionalne koalicione partnere ko… Više »

e, viđi, ovako
Gost
e, viđi, ovako

SNSD, politički Srbin, je l da? Crnogorac ne može biti Srbin, to UPAMTI!!!!

SNSD
Gost
SNSD

Baš suprotno brate, Srbin sam iako se politički ne slažem sa dostinom Srba. Ujedno sam i Crnogorac, ja tu ne vidim problem.

Independent
Gost
Independent

Evo izdajnici punih usta pricaju na sav glas o djelima ili nedjelima vlasti u Crnoj Gori, o tome da li jedna drzava posle kapitulacije ostaje drzava ili postaje nicija zemlja! Kraljevina Jugoslavija je 1941 kapitulirala pa je opstala kao drzava, njen kralj pozmirep Karađorđevic je pobjegao u London sa svojom vladom pa je Jugoslavija opstala kao drzava tj prostor Jugoslavihe… Više »

Joo
Gost
Joo

Tacno. 👍👍👍

Ljuta
Gost
Ljuta

Tacno jer je to titu trebalo da napravi veliku hrvatsku…zato i 1946 i 1948

Independent
Gost
Independent

Tita optuzuju od kad je umro i za poplave u Srbiju od prije 3 ili 4 god. I Milosevica optuzuju i zasto treba i zasto ne, to je sve laz koju stvaraju fasisti i msnipulatori!

Pitanje
Gost
Pitanje

Zasto Vlada CG tri godine krije nacrt izvjestaja venecijanske komisije, koja je potvrdila da je tacno sve sto govori Mitropolit Amfilohije?

Joo
Gost
Joo

ne krije….ako te zanima imas text na V. sajtu…ali tekst nije usvojen jer je samo predlog koji je sada u fazi izmenu upotpunjen istorijskim cinjenicama i dokazima koji nisu bili dostupni kada je preliminarni tekst napisan……kad izadje finalno misljenje….citamo se….mislim da ces to uskoro nipodistavati i pljuvati……

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bilo bi lijepo kad bi uporedili reference autora sa istoričarima čijim tvrdnjama dotični oponira.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Koga je briga za tirule i refernce. Imaš li ti da navedeš da nešto nije tačno od onoga što je napisao. I dovoljno je pročitati zadnji pasus i viđet da su Francuzi shvatili grešku. Zato je i bila zastava Kosova i Tači u drugom redu a Vučić u hodniku. Čekamo da i Srbi priznaju grešku.

badžana
Gost
badžana

Ha HA Vučić u hodniku bio POŽARNI

Ljuta
Gost
Ljuta

Zato ce makron doci u CG da vam se izvini u ime svojih djedova

Joo
Gost
Joo

jel ovo neki srbijanac plagira Staru Podgoricu, kao sto plagiraju istoriju….ili mi se cini…..😂🤥

Milan T
Gost
Milan T

Bolje i kapitulirati, nego bježati i ostaviti žene i nejač okupatoru. Pa sada veličane vašu bježaniju. Sramni ste.

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Dukljani tada nijesu postojali. Protiv Austrougara se borila srpska drzava CG, kao je zvao kralj.

Joo
Gost
Joo

@Crnogorska Boka…vazda i zauvijek…..mislis….borila se Pravoslavna Crna Gora protiv Katolicke Austrougarske……srbijanac=Srbistanac…..Srbin=naziv za pravoslavca iz tog vremena…..eeeeee da su tada Crnogorci znali kakvo su srbijansko zlo u kucu pustili………..nikada da se ne ponovi tamna 1918.-a…….e viva Montenegro 🇲🇪

Bule
Gost
Bule

A čime su to Crnogorci branili svoju nejač kad su oružje položili? Srpska vojska je odstupila, prošla albansku golgotu, ali se trijumfalno vratila, ušla u Budvu, Split, Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu…I svuda dočekana sa oduševljenjem. To je istina koju ne može pobiti ni hiljadu istorijskih revizionista.

e, viđi, ovako
Gost
e, viđi, ovako

Bule, KO IMA MORALA I KAP, ZNAĆE ŠTO JE CRNA GORA URADILA SEBI NA MOJKOVCU. Kažem, SEBI, jer je stradala od Austrougara zato što je svojom mladom krvlju štitila ostupnicu nebraći Srbima!!! Ko ovo ne zna, ne mora dalje razmatrati aneksiju Crne Gore!

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Logicno. To sto su Crnogorci prije 1918 zborili da su Srbi, to je zato sto su bili hriscani. Tako i direktor nvo cpc Miras misli da je Srbin. A srpski jezik…kralj Nikola je bio u zabludi, i nije se sjetio da izmisli nova slova kao nas Adnan.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pročitaj “Letopis matice srpske” iz 1825 godine, strana 55-56. Piše slaveno-serbsko koljeno: Bugari, Serbi, Bošnjaci, Crnogorci(Montenegri). A za jezik pročitaj Lj. Nenadovića 1856 godina. Piše: “U svim školama jezik je Crnogorski…” No što su znali oni prije 150-200 godina.

DPS
Gost
DPS

Je li to vazilo i za Papovicevu Goliju koja je 1825 bila Otomasnka

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dps, pročitaj. Govori se o teritorijama i đe koji narod živi. Tad su Srbi pravoslavce iz sadašnje Bosne zvali Bošnjaci. Lako je to pronaći i veoma je interesantno.

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Istina je pustena. Vise niko ne moze sakriti sta smo bili prije 1918. Dukljani ne mogu vise krasti tudju istoriju.

Kotor
Gost
Kotor

Srpska nikad nije bila, niti će biti. A ti polako odakle si izbjegao.

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Boka je 1918 usla u kraljevinu SHS kao dio Srbije, a ne CG.

nnn
Gost
nnn

otvorena su ti vrata, odnosno granica pa kreni prema Srbiji

juhuuu
Gost
juhuuu

Grijesis kraljevicu, ti si Hrvat Dudukljanin.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ti si Ercegovac, Hrvat

Piva Crnogorska
Gost
Piva Crnogorska

Vrijeme je i da se prisjetimo crnogorskih komita iz Pive Mihailo Adžića i Ilije Kecojevića , koji hrabro stadoše na branik domovine i suprostaviše se srpskom okupatoru !

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Kako kad smo bili Srbi prije 1918, mozemo biti okupatori sami sebi?

Joo
Gost
Joo

@Crnogorska Boka…..pa te godine srbijanski prokleti okupator zabi noz u ledja Crnogorcima koji su krv prolivali za njih…..i udje u oslobodjenu CG da bi je okupirao…..izbrisao sve Crnogorsko…pokusao da unisti drzavu, istoriju, religiju, sve…..ali nikome nije do zore gorela, pa ni srbijanskom okupatoru……vas srbijance najvise i boli fakt da vam je okupacija toliko dugo trajala…..navikli da jasete celu nekadasnju Jugu…..parazitski… Više »

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Ocu li ti poslati pasos Krsta Popovica gdje je svojom rukom zapisao da je bio Srbin?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pivljani nijesu Crnogorci

BG-PG
Gost
BG-PG

Pa gospodine svakom iole realnom i normalnom čovjeku je jasno da istoriju falsifikuje aktualni crnogorski režim ,na čelu sa dps-on mi i Milom Đukanovićem,jer im je to jedini način opstanka na vlasti udruženi sa manjinama koje to sve koriste maksimalno…..

Istoričar
Gost
Istoričar

Sva vam je istorija mitomanska i lažna, vi istorije nemate, nego samo obanjujete i lažete. Od poraza pravite pobjede, sramno.

Joo
Gost
Joo

svakom iole normalnom coveku je jasno da je sve u Srbistanu vec vekovima zasnovano na okupaciji, otimacinama, i lazima…..niste vi krivi sto sve plagirate, navikli su vas na to, a i dobro vas i dalje treniraju…..pokusali ste da izbrisete CG i Crnogorce sa lica zemlje nasilnom aneksijom….krali ste nasu istoriju i nase istorijske zapise da ih sa Cetinja nosite u… Više »

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Sto ne doda da su u CG do 1918 zivjeli Srbi a ne dukljani?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Okle Srbi u Boki kad nikad nije bila dio Srbije. Bila je dio Duklje, dio Zete i veoma kratko dio Crne Gore. A kad je to bila dio Srbije ili kojom su to seobom Srbi naselili Boku. Kome nije jasno dovoljno je da pročita poslednji pasus sa dodjele ordena Legije časti Princu Nikoli.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, jedan primjer : od 1839 godine u Kotoru postoji srpsko pjevačko društvo. Ali tako je to kad slijediš hrvatsku pravašku politiku.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha tužni Oprem sa “činjenicama” za treći osnovne. Postoji Srpsko pjevačko društvo i u Minhenu, Beču, Sidneju… po to nije država Srba, no su ti što pjevaju odnekle došli. Tako je i za Boku. Boka je bila u Duklji, Zeti, okupirana od Raške, pa od Mlečana i Austrijanaca, kratko dio Crne Gore. Ali dio Srbije nikad.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, što bi bilo pjevačko društvo da tada nisu živjeli Srbi? A Stjepan Mitrov Ljubiša rođen u Budvi 1824., je 1876. u zadarskom saboru, kao predstavnik Boke rekao: ja znam što vi mene ne trpite, jer sam Srbin pravoslavne vjere.

djavolov šegrt
Gost
djavolov šegrt

Oprem dobro, probaj da citiraš a ne da “tumačiš”, opremljeni lažima

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Citirao sam Stjepana Mitrovog Ljubišu, ali ti izgleda to ne odgovara.

juhuuu
Gost
juhuuu

Oprem zna to Stara vrlodobro, nego je placen da izmislja gluposti. Jel moguce da ne zna, da Boka nikad nije pripadala CG do 1918.? Za vrijeme Duklje – Venecijanska, za vrijeme Balsica Srpska i Bosanska.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Stjepan, pravo srpsko ime. Ne budali jadan.

Joo
Gost
Joo

@operi bolje…..znaci….gde god je postojalo srbijansko pevacko drustvo to je srbijanska zemlja…….pa hahahahahahaha…..🤪😂😂 😂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Joo, kako može biti bilo koja srpska organizacija, a da u njoj nisu Srbi.

djavolov šegrt
Gost
djavolov šegrt

Oprem dobro, nije “srpska” organizacija…

Ljuta
Gost
Ljuta

A ti procitaj kad su Ameri urucili medalju Draži Mihajloviću……

Rigips Juton
Gost
Rigips Juton

Sveti Sava je na Miholjskoj prevlaci osnovao Zetsku episkopiju. Kako onda misliš da Boka nije nikad bila u sastavu Srbije?

Prevoznik
Gost
Prevoznik

Nikad nijesu bili srbi, a ti si dođoš srbijanski, koji će brzo preko granice, kući.

Joo
Gost
Joo

@prevoznik….to su ti oni “bokelji” sto su iz republike sumske pobegli koliko su ih nogice nosile….naravno u CG jer su culi kako su se provodili oni koji su u bezaniju isli u Srbistan….za razliku od tih drugih, u CG dobise smestaj, pomoc, dokumenta……pa danas iz zahvalnosti pljuju i mrze sve Crnogorsko…..pruzi ruku psu da te ujede……

Prava istorija
Gost
Prava istorija

Mozda se kralj Nikola salio kad je govorio da smo Srbi i srpska drzava.

Eto
Gost
Eto

O svemu ovome ti toliko.No,nije ti lako,ipak treba imati i malo pameti da se shvate činjenice.

Prava istorija
Gost
Prava istorija

” У Црној Гори живе Срби који говоре српским језиком, већином су православне вјере, а има их нешто мало римокатоличке и мухамеданске“, наводи се у уџбеницима „Земљопис Књажевине Црне Горе из 1899. и Земљопис Краљевине Црне Горе из 1911. године.

Gaeta
Gost
Gaeta

Sve ove političke izjave su od danas do sjutra. Mi moramo življeti i ići u napredak. To što je bilo prije sto godina sad se ne može ispravljati. Ajmo mi da unaprijedimo kvalitet života i da budemo srećna država. Tada ovi koji su nesposobni da unaprijede ekonomiju i suzbiju kriminal ispadaju iz igre i njihovo politikanstvo je kratkog daha.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kao prvo da se vratis u gaetu…mozda nadjes kako su i zašto iscerali kralja nikolu kad im je došao sa idejom da napadnu brcu u cg uz pomoc italije

Milan G.
Gost
Milan G.

Da li je Boka oslobođena ili anektirana? Priča se o Crnoj Gori, koja je bila nezavisna država, a šta je sa Bokom koja nije bila u sastavu Crne Gore do tada? A niti su Crnogorci živjeli u njoj.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Milane, ne možemo ti vratit Austro -Ugarsku u Boku nikako. Bila je dio Crne Gore. Bar oni imaju uredan arhiv. Referendumom Crnogoraca iz Boke 1813-e, Boka se prisajedinila Crnoj Gori. Dvije godine kasnije na Bečkom Kongresu, na pritisak RUSIJE data je Austro-Ugarskoj. Kroz istoriju je bila dio Duklje i Zete.

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Slavnu Zetu prvu Srbsku drzavu ne pominji….! Ona nikakve veze sa ovom Gorom Crnom nema.Kad pricas o Crnoj Gori skoncetrisi se da govoris u ime 4 nahije…Uviek se i govorilo Crna Gora ,Primorje i Brda…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Banovina Zeta, zar Duklja nije vaša prva država? Ti si definitivno na portalu najmanje pročitao. Pročitaj bar osnovno. Prvi srpski kralj je Stefan Prvovjenčani koji je krunisan 140 godine poslije Mihaila Kralja Duklje. Kad ovu zagonetku riješiš javi se.

juhuuu
Gost
juhuuu

Ne, nije Stara. Duklja je tek druga Srpska drzava poslije Kraljevine Srbije koju je Bugarska unistila 960. Pa Srpski Car Budimir je vladao Dukljom 630.

Pantelija
Gost
Pantelija

“Tikvu u vodu, tikva iz vode!” Nikakvog referenduma nije bilo, Boka i Crna gora su se “ujedinile” kao susjedne pokrajine. 31 Bokelj i 9 Crnogoraca su odlučivali o svemu! I to je trajalo oko 7 mjeseci. Sve to ima u Muzeju grada Perasta, jedino ti koristiš moje izjave!

Rigips Juton
Gost
Rigips Juton

Referendumom Crnogoraca iz Boke 1913. godine? Kakva je ovo lažna konstrukcija! S. M. Ljubiša piše da su Bokelji Srbi i da govore srpski. Vjerovatno on nije relevantan izvor za tebe!? A tek tvrdnja da je bila dio Crne Gore, u istom komentaru u kojem priznaješ da je data austrougarskoj!? Bila je dio Duklje i Zete? Pa bila je dio i… Više »

Ivana
Gost
Ivana

Nije se prisajedinila Crnoj Gori. Ujedinila se sa Crnom Gorom. Istine radi, koliko je trajalo jedinstvo? Reci sve kad si toliko pametan. Istrgneš ponešto iz konteksta i kao to je to? Kao da te Miroslav Ćosović učio istoriji. Istorija je nauka. Nije za tebe. Neću te više minirati. Mislim da sam pretjerala.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

hahahaha to pisu oni cija je vojska pobjegla kilometrima daleko i dgrugu drzavu a ostavila zemlju i jandi goloruki narod na indiliju.. i u svu tu njihovu rabotu opet ta CG( sto se oni raduju njenoj kapitulaciji) ih je spasila ginuci na mojkovcu.. i taj kralj sto ga oni ne priznaju je preko italijana zavrsio da ih prebacaju iz italiji… Više »

Milan G.
Gost
Milan G.

Za 100 godina, neko može pričati i da je referendum iz 2006. godine bio nelegalan i da su svi oni koji slave 21. Maj kao praznik izdajnici. Čemu vodi ova priča, osim ka podjelama, koje odgovaraju političarima. Pred našom politikom je pokleklo sve: istorija, tradicija, kultura, ekonomija, ekologija, sociologija, etika itd. Sve te oblasti našeg društva su pale pod teretom… Više »

darko
Gost
darko

Ne razumijem zasto minusi ovdje

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako zasto….a zasto je milo srbomrzitelj a 30% gradjana se izjasnjavaju Srbima?

Milan G.
Gost
Milan G.

Ljuta, ako su mi Srbi davali minuse, onda tek ne razumijem, jer spadam u ovih 30%.

ja lično
Gost
ja lično

je li Princ i Vrhovni komadant sa 3 člana vlade potpisao predaju? nemoj da smo đeca. utekne kralj sa pčatom i pu pike ništa ne važi dok se on ne vrati iz Hondurasa. nemoj da se bavimo glupostima. u memoarima J Vukotića je sve jasno napisano i kako je Nikola prevario vojsku i komadante i kako su ga sinovi i… Više »

Independent
Gost
Independent

Ti znas kako je bilo i sto se desilo! A Vukotic Janko je pravi istinopisac, Vukotici kojima nije moglo bit da budu na celo drzave, koji su bolovali od sindroma zvanog iznogud su moralne velicine. Ubise Majora Đura Draskovica i mnoge druge Crnogorce koji su bili oficiri Crnogorski da bi oni na taj nacin dobili ono sto su dobilj a… Više »

bravo
Gost
bravo

Independent, kako ga sabi u rupu, čovječe! Ali, baš!

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Rusija je kapitulirala u I sv.ratu, toga je malo ljudi svjesno. Crna Gora je koliko znam branila srpsku vojsku dok je ova bježala preko bratske Albanije. Toliko o pobjednicima.

Ljuta
Gost
Ljuta

Koliko znas si rekao a koliko ne znas vidi se iz ovoga sto napisa….Sandjacka a ne CG divizija je branila izmedju osalog i Mojkovac a toj spomenutoj bici od 3 dana su komunisti dali laznu vaznost….kad se vodila bitka kralj i vlada sa glavniniom Srpske vojske je vec bila u Skadar….čitaj

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Ljuta Niđe veze, uzmi knjigu a gusle na zid.

crnogorac
Gost
crnogorac

Dobro ga stigoše zaposlit pored tolikih koji čekaju na biro? Je li “nakupio” tri’est godina do sad?

Erbbad
Gost
Erbbad

Samo ne reče zašto su svi predsjednici vlade kod kralja Nikole bili za ujedinjenje

Tudjemil
Gost
Tudjemil

Papovic mora biti Srbin, jer je iz Hercegovine. Zalosno je koliko tesko ekonomsko stanje uspijeva da slomi ljude. Pravoslavno stanovnistvo u recimo Sukovicevom Sandzaku ili Moraci je uslo u sastav CG po prvi put 1912 ili Moraca malo ranije. U tom vremenu sve evropske nacije su bile formirane, a Srbi su se zvali tako bar 11 vjekova. I danas po… Više »

jevrej
Gost
jevrej

Eto koliko znas. Jevreji i nisu nacija. Jevrej je vjerosipovjesti i SVAKI jevrej je one nacije gdje zivi. Ubo si bas najpogresniji primjer da pokazes koliko ne znas.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tuđemil, da to objasniš ovima u Srbiji. Oni svi neznaveni uče da su Nemanjići prva srpska dinastija. I neznaveni Stefan Prvovjenčani proglasi sebe prvim srpskim kraljem. I neznaveni Rim to potvrdi. Neće bit da su svi oni neznaveni a ti pametan, no će bit obrnuto.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Opet veseli staropodgoričanin piše neistine, u školskim udžbenicima u Srbiji piše da su Vlastimirovići iz IX vijeka prva srpska dinastija. Mada, da se primijetiti da je on neobično vezan za Nemanjiće, vjerovatno zato što su donijeli pravoslavlje u ove krajeve i zato što su izgradili Manastir Moraču, koji je vjekovima centar moračkog plemena.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet tužni Oprem sa svojim glupostima. To ti ođe učiš. Pitaj nekog Srbina i ođe i tamo o Vlastimirovićima. I ti Oprem dobro znaš da “Prrvovjenčani” uz Stefanovo ime, znači da je on prvi srpski Kralj. Tako se nekad učilo. A sad pošto narod shvata da je Duklja i Mihailo stariji 150 godina od Raške, pišete novu istoriju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, tvoj problem je što si iz srbijanske literature čitso samo djela Pantelije i to vjerovatno neke odlomke nađene na internetu. Pročitaj šta piše u udžbenicima u Srbiji.

Piva Crnogorska
Gost
Piva Crnogorska

Ne lupaj gluposti , vidi se da pojma nemaš o naciji kad porediš oblasti Duklje , Zete i Crne Gore sa kraljevinom , knezevinom i međusobno priznatom državom . Evo moji Pivljani odjednom 90-tih postaše srbi a svi naši prađedovi su bili crnogorci , ako ne vjeruješ pročitaj popisne liste sa Elis Islanda kad su selili za Ameriku 1900 godina… Više »

Siki
Gost
Siki

E dobro nas nasmija. Pivljani Crnogorci. Do pocetka 20.vijeka nijesu se ni Granicili sa Crnom Gorom. Vidi karte pa nesto pricaj. Do pocetka 20. Vijeka Crna Gora je imala mora taman koliko i Srbija danas.

Independent
Gost
Independent

Do 20 vijeka Srbija nikad nihe imala no Vojvodinu, do 20 vijeka Alabama, Aljaska i mnoge druge Americke drzave nisu bile dio Sjedinjenih Americkih Drzava! Do XI vijeka nije postojala nijedna drzava na balkanu sem Vizantije, Rima, Grcke i td znaci li to ako sad neko oformi ponovo Vizantiju da treba njoj da pripadnemo? Znaci li to da Kurdi ne… Više »

Italija
Gost
Italija

Prilicno linearni komentari. Kao da si neko iz jedinice onog Ivana NATO belgijskog, ciji su svi Pivljani

Milan G.
Gost
Milan G.

Piva, popisne liste ne znače mnogo, osim ako se pojedinci nisu izjašnjavali o tome što da se upiše. Meni u pasošu stoji pod Nationality da je Montenegro, a ja sam Srbin. U svim ostalim papirima gdje sam se upisivao piše Srbin, ali me za pasoš niko nije pitao u MUP-u. Npr. Amerikanac bi mislio da sam Crnogorac, a ja to… Više »

Piva Crnogorska
Gost
Piva Crnogorska

Milane , prvo pogledaj popisne liste pa onda piši , ti američki obrazci imaju između ostalog i dvije rublike u vezi Nationality , dakle jedna je nacija / nationality , a druga rasa / narod , i pazi sva Piva , Drobljaci , Banjani , Vasojevići ….se u obadvije rublike upisaše kao Montenegrini – Crnogorci ! A sjećam se i… Više »

Rus
Gost
Rus

Naravno da su dokumenta sa nekog broda puno vaznija od Ustava CG u to doba, koji kaze da u CG zive Srbi sve tri vjere i nesto Albanaca.
Oni na Elis Islandu su to mnogo bolje znali iz manifesta nekog venecijanskog broda

neka ti priče
Gost
neka ti priče

Rus, nije to nikakav “manifest”, no službena dokumenta, pasoši. Možda bi tebe pustili da prođeš kroz Austrougarsku da malo putuješ… Znam iz svojih porodičnih razloga da su ta dokumenta istinita.

bravo
Gost
bravo

Piva Crnogorska, Pivljane je nagrdio svojom knjigom o genealogiji Pivljana onaj plaćenik srbijanski Svetozar Tomić. Sve je slagao za interes Srbijanaca! Pivljani JESU Crnogorci!

Nihilista
Gost
Nihilista

A zamisli da se niko nije sjetio nacionalisticke ideologije u 18. vijeku pa da se nijesu ni ujedinile onih 300 stotine germanskih drzavica ili italijanskih. Zamisli da i danas imas preko 500 drzavica u Evropi. Koga bi boljelo uvo i ko bi znao sta je i ko je, je li Sloven, Jugosloven, Srbin, Grk, Spartanac, Atinjanin, Madjar, Rimljanin, Italijan ili… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tuđemil, gospodin Papović ima pravo da se nacionalno izjasni kako god želi, očigledno je da ne želi da bude iste nacionalnosti koje su bili i njegovi preci. Ni prvi ni poslednji.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem i tvoji preci su do 1990-e svi bili Crnogorci, no ve tad ufati onaj đavolji Fatićev virus. A ti dodadno kao partijski vojnik, moraš da srbuješ, jer ti je u opisu posla. Srećom ljudi čitaju, pa je takvih kao ti sve manje i manje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, moji preci Srbi sa Čeva iz Katunske nahije. Prađed dobio najveće crnogorsko odlikovanje Obilića medalju ( kako to da najveće crnogorsko odlikovanje nosi ime čuvenog Srbina).

Independent
Gost
Independent

Obilica medalja ne nosi ime zbog imena Srbina vec radi sinonima za hrabrost! A evo danas Srbijanski istoricari cak govore da taj Obilic nije ni postojao vec da su to izmislili da bi moralno hrabrili Srbijance u borbi protiv Turaka!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa naravno da je Obilić sinonim za hrabrost

Independent
Gost
Independent

Pa jestei, kao i Marko Miljanov za cojstvo i junastvo, kao Vuk Mandusic za hajduka i uskoka i slicno.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Jeste, i onaj nepismeni Njegoš ustanovi medalju za hrabrost i dade joj baš ime Obilića!

Ljuta
Gost
Ljuta

Izmisljeno ili ne je nevazno ..eto i ti ipak odgovori da su tvoji crnogorci Obilica medalju davali kao sinonim za hrabrost….zar ta tvrdna ne smrdi jer bi dokazivala da crnogorci nisu imali niti jednog svog heroja no nadjose ovog srpskog i to jos izmisljenog?
Hajde jadan ne brukaj stare crnogorce.

Independent
Gost
Independent

Tako da su uzeli ime nekoga od njih da nosi ta medalja, svi bi izgunili da dokazu da je on veci junak od onoga cije ime ta medalja nosi.

Ljuta
Gost
Ljuta

Misljah da si pametniji ali istinu je tesko zaobici…sto je bilo do 1941g kako su se crnogorci nazivali? Kad su Dukljani postali crnogorci…ili zecani da ne kazem za 7 brda i brdjane…pogotovo ne za oblasti osvojene od 1978g kad je priznata drzava CG do 1916g kad je nesala CG kao drzava… Zasto se danasnji crnogorci bune da ih je djilas… Više »

Rus
Gost
Rus

Moze da se izjasni da je Morlak, Marsovac, ali ako je po naciji Crnogorac jasno je da nije iste nacije kao i njegovi pretci

z d
Gost
z d

Oprem nikako, bači taj tablet koji si dobio od DF-a otplatio si ga više!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zd, ja sa df-om nemam ništa, a bilo bi zanimljivo provjeriti da li je autor kolumne nekada imao sa njima ,,dodirnih” tačaka.

neka ti priče
Gost
neka ti priče

Oprem dobro, imaš, imaš veze sa df-om, sve se zna

Independent
Gost
Independent

A kako se određuje nacionalnost? Jesu li Amerikanci nacija? Je li Zinedin Zidan Alzirac ili Francuz? Ne određuje se nacionalnost po etnickom kriterijumu vec po drzavi ciji si drzavljanin! Zato se i kaze da je Crna Gora multietnicka a ne multinacionalna, to su dva potpuno sasvim razlicite stvari. U Amsterdamu zivi 80 etnickih grupa, znaci li to da oni treba… Više »

Stin
Gost
Stin

Kakav je ovo duduk, bivši radikal, pihh

aha
Gost
aha

“Dje si mi se zametnula, u pestere ilo u gore, il se vijes iznad Bara te u srpsko gledas more.”- kralj Nikola I Petrovic

Čapur
Gost
Čapur

Kralj Nikola je bio namazan, pričao sto je narod htjeo da čuje, na bi mu bilo kraja da ga sestrić nije izradio. Kasnije u balkanskoj carici je napisao Crna Gora je Crnogoraca, pa onda
Ko crnogorstvu ne bio vjeran, Bogom i ljudima svud bio ćeran…

realan
Gost
realan

Znaci narod je bio srpski, jer je to zelio da cuje?

Mico P
Gost
Mico P

Bravo Papoviću , činjenice su neumoljive pa mnofi istorijski izvori iz toga doba potvrđuju stanje izdaje i podmukle aneksije “bratske” Srbije , od citiranog Pantelije Jovanovića do izvještaja Grofa Salisa i drugih .

Idiote
Gost
Idiote

Pantelije Jovanovica? hahahahahah

prošlost
Gost
prošlost

“Ne gubite nade u božiju volju
Sve dok srpsko sunce po Lovćenu grije
Na starome svetom cetinjskomu polju
Još poslednja iskra utrnula nije”.

NBA
Gost
NBA

SVAKA CAST NA OVOM JASNOM TEKSTU,ZA ONE KOJI ZELE DA CUJU ISTINU!

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Crnogorci jedini koji su se sjetili da nijesu Srbi. Toga se nijesu sjetili Hercegovci. Tako Crnogorac nije Njegoš, Marko Miljanov ni serdar Janko Vukotić, jer su oni Srbi. A Srbi nijesu neki drugi narod, već okupatori Niko ne bavi time što se izmišlja crnogorska nacija,pa su te izmišljotine u službi nečeg mnogo važnijeg i dubljeg što se, iza brda valja,radi… Više »

ObradMIšoKovač
Gost
ObradMIšoKovač

Ne lupaj gluposti.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Pa su ovdasnji politicari upisali u Njegosev pasos da je crnogorac!

Idiote
Gost
Idiote

I meni u pasos pise da sam Crnogorac, a jesam li?

Grgec
Gost
Grgec

25.januar 1916. Crmogorci se predali Austrougarskim vojnicima. Predali oruzje. Kralj sa zlatom pobjegao. I neko se nadje da kaze da se to zove pobjeda. Sta je onda kapitulacija. Vidi se da je sve ovo skola Sloba Milosevica. I on je kad je predao Kosovo isti dan izasao na TV i prva recenica mu je bila ” pobjedili smo”. Nijesmo mi… Više »

ObradMIšoKovač
Gost
ObradMIšoKovač

To što pišeš je političko tumačenje a ne istorijska činjenica.

Siki
Gost
Siki

A ti navedi onda tu cinjenicu. Kad neko polozi oruzje to se zove kapitulacija a ne pobjeda. Ali stvarno da bi neko shvatio realnost mora imati IQ malo veci od broja cipela.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Siki a kako se zove kad Kralj, svi činovnici i sva vojska pobjegnu iz zemlje. Pa nema ko da potpiše kapitulaciju. I vrati se krajem 1918-e u državu kad je rat bio završen. Pa se čudite što je Tači bio u drugom redu a Vučić u hodniku. Svi su vas pročitali.

Love Me now
Gost
Love Me now

Svi vi politicari lazete, ali SVI, namjerno ste kreirali kao da se ne mozete podnijeti , podijelili ste narod na sve i svasta, od 53 stranke u CG do religije i sve i svasta, nego mi narod smo stoka pa idolisemo po jednoga od vas, fujjj
ps : ovo vas sam namjerno napisao malim slovom

neko tamo
Gost
neko tamo

Dok se polemise o istoriji, bilo ovako – bilo onako, to je bilo i vratiti se nece. Nego, ovi danasnji problemi, nemastina, los zivot svih nas zajedno, jedna zaostalost u svakom mogucem smislu, nepretka ni na vidiku… sta cemo sa tim? Pustite prazne price, ucinite da ovaj narod bolje zivi, kako smo krenuli pocrkacemo od gladi. Ko ce onda istoriju… Više »

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Nema vise razgovora i pregovora. Crna Gora je nezavisna drzava i mi cemo posati svoju istoriju kao sto je pobjednici pisu. Ucili smo njihovu pogresnu i ponovo nijesu uspjeli da nas asimiluju. Nasa posrbljena braca ce se vratiti polako jer je CG njihova sudbina a ne Arilje i Cicevac. To sto Blic pise nije vazno i samo je pokazatelj koliko… Više »

Simon
Gost
Simon

Je li ovaj Papovic od Papivica iz Golije? Cudim me kako pleme koje se i danas u 90% slucajeva izjasnjava kao Srbi izrodi ovakve ljude, a i Papovici su stari cetnici.

Kralj
Gost
Kralj

Dobar dio Crnogoraca i danas drži da su Crnogorci Srbi. Naučna ispitivanja govore drukčije. Na osnovu relevantnih genetskih istraživanja Srbi su najbliži Hrvatima, zatim Bosancima, pa Makedoncima i Bugarima, pa (zamislite!) Rumunima, pa tek na kraju Crnogorcima.

Kralj
Gost
Kralj

London, 27 januara – The Daily Chronicle je objavio intervju sa Kraljem Nikolom >> “Gospodin Pašić, srbijanski političar, je želio da aneksira Crnu Goru jedanaest godina, ali se nije približio cilju, jer ja ne želim vjerovat da će saveznici odustat od principa samoopredjeljenja za koji su se borili, ili da će dozvoliti da jedna od najmanjih nacija bude žrtvovana ambicijama… Više »

Leopold
Gost
Leopold

Upiši koje godine je to bilo da bude u potpunosti relevantno.

Kralj
Gost
Kralj

London, 27 januara – The Daily Chronicle je objavio intervju sa Kraljem Nikolom >> “Malo sam vijesti dobio iz moje zemlje. Jedine izvještaje su prokrijumčarili moji prijatelji, rizikujući živote.” “Čini se da zaista postoji vladavina terora. Muškarce, žene i đecu ubijaju bez suđenja. Bombe se bacaju na kuće mojih sljedbenika. Ne štede novac da moju đecu odviknu od vjernosti.” “Nema… Više »

Dobrica
Gost
Dobrica

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Da se zna ! Iz te lazljive Srbije niko se od velikih i ponosnih Crnogoraca nije vratio,mozda samo ljeti

Independent
Gost
Independent

Nisu se Srbi vratili ni iz Amerike u Srbiju a Ameri bombardovali njihovu domovinu tj bivsu domovinu! Tvoja zemlja je onamo đe ti je kuca, đe zivis, đe stvaras, đe đecu podizes a ne đe ti neki folirant kaze, koji ti prodaje politiku na kilo za miliob eura, đe ti prodaje vjeru za novac koji ostavis u crkvu kad pođes!

Učitelj
Gost
Učitelj

Srpska laž! Nije samo prema CG. Srbi lažu i prema Hrvatskoj i prema Bosni. Srbi lažu i da nije bio genocid u Srebrenici. Srbi stalno lažu zbog toga što imaju sramnu istoriju.

ObradMIšoKovač
Gost
ObradMIšoKovač

Potpuno saglasan, odličan odgovor! Pozdravljam.

Rale
Gost
Rale

U januaru 1915. Crnogorci su polozili naoruzanje, kralj sa zlatom pobjegao iz drzave. Kako se to zove. Kapitulacija ili pobjeda. Pljujemo na Srpsku vojsku i omalovazavamo krv srpskih junaka koja je prolivena za nasu slobodu, ali bi da prisvojimo slavu srpskog oruzja. Jasno je da od januara 1915. Crna Gora ima slovom i brojem 0 vojnika. Istina je da smo… Više »

Čapur
Gost
Čapur

Oslobodili su nas drzave, kad su se vratili nabucani smokava i pocrnjeli, iz Grčke, dok smo ginuli i držali im otstupnicu, a i tebi vjerovatno…

Independent
Gost
Independent

Januar 1915? Pogrijesio si vrijeme! A to da je Nikola potezao zlato i to pun sanduk, a to su stare price izdajnika. Umro covjek od nemastine, familija mu je umrla od nemastine a vi izdajnici i dalje tvrdite da je kralj Nikola odnio bogatstvo sa sobom!

boki
Gost
boki

Papoviću, zaslužio si jedan dps sendvič za odbranu gospodara.

ObradMIšoKovač
Gost
ObradMIšoKovač

Boki, prije nego počneš odgovore koji nemaju veze sa životom, uzmi i provjeri sve ovdje navedeno. E onda ću ja tebi uzeti jedno mućeno jaje da popiješ jer jače ne smiješ.

Da, da
Gost
Da, da

A kad pričamo o istini, zašto se nikad ne navodi i drugi dio, nego samo jedan mali dio koji se izvlači iz konteksta. Kako to da je okupirana Crna Gora proširila svoje granice i dobila primorje koje je šire nego današnje baš u vrijeme ,,srbske okupacije”. Otkud Zetska banovina ako je Crna Gora htjela da se zatre? Otkud to da… Više »

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ne daj Boze, to su Cnrogorci oni su eksperti da vade samo ono sto im odgovara. Tako ih ovaj mlati praznom slamom vec 30 godina.

neka ti priče
Gost
neka ti priče

Da, da, nemaš veze sa životom, Banovina je bila i Sjenica, kako, zašto, nije slučajno, no su to Srbi udrobili da pomiješaju da im lakše ide…

z d
Gost
z d

“Da li Srbija ima snage da kao Francuska poslije 100 godina prizna grešku prema Crnoj Gori?” Ovo je ključna rečenica. Srbi nikad neće pristati da govore jezikom činjenica jer se one uvijek okrenu protiv njih. Laž je ono na čemu počiva svaka nihova “istina”.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

E pa slazi ti mi djeda od Drobnjaka koji je cio svoj zivot zivio kao Srbin iz Crne Gore u katunu Durmitora ne znajuci da je trebo biti ono sto nije,i da ce se roditi neki moljci koji ce negirati nasu nacionalnu plemensku pripadnost.E pa malo morgen

Čapur
Gost
Čapur

Mlad ti je đed vjerovatno, da je stariji u mladosti bi bio Crnogorac, a onda kao i mnogi, po potrebi…

z d
Gost
z d

Petre, prvo promijeni ime da ne brukaš Petroviće. Moj đed je kršten u Moračkom manastiru kao Crnogorac 1892. godine.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Budi uvijek ono sto jesi a ne ono sto nisi Nama NATO i EU nijesu mjera nacionalne i geografske pripadnosti koje nijesu iste

a eeeee
Gost
a eeeee

Petar Petrovic, ne brukaj Drobnjačka crnogorska plemena, no primiri kad nemaš poma.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ко лаже ми или он ,а овако је говорио 1989 год…Лично сматрам да је 1. децембар 1918. године значајан датум у нашој историји зато што је тада коначно реализована вјековна тежња југословенских народа за формирањем заједничке државе. Без обзира на друштвено уређење краљевине СХС, увјерен сам да је њено конституисање било важна претпоставка настанку социјалистичке Југославије. Утолико и 1. децембар… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Molim minus botove da strpljivo sacekaju velika je guzva , trenutno nestalo je sendvica

juhuu
Gost
juhuu

Vidi koliko imas dislajkova! Mora da to MIlo nikad nije izjavio ahhahahaha Kolektivna amnezija.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Procitaj bices pametniji ,glava nije za kapu ,a istina boli samo u povjerenju

juhuu
Gost
juhuu

Znam ja to odlicno. Sad je sve u sluzbi njegove politike.

aok
Gost
aok

Bravo

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bačeno vrijeme Papoviću. Mi Crnogorci sve ovo znamo, a oni što misle da su Srbi u Crnoj Gori, ovako duge tekstove ne čitaju. Inače ne bi bili protiv Crne Gore. I dako onoj što se ponekad potpisuje kao Pantelija, pročita što mu je imenjak pisao o sramnoj srpskoj istoriji.

Kiki
Gost
Kiki

Lepo sto priznajete da ste 1918. bili Srpska zemlja. Svi znamo da 1918. Crna Gora nije imala ni jednog vojnika jer su se Crnogorci predali 1915. Nije lepo blatiti krv srpskih junaka prolivenu za vasu slobodu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kiki, glupo je da se upuštaš u ozbiljniju priču a kažeš da su se Crnogorci predali 1915-e a bitka na Mojkovcu bila 1916-e. Kako može Crna Gora može biti nečija. Turci su 500 godina vladali Srbijom, pa Srbija nije turska zemlja, no zemlja koju su okupirali Turci. Đe ste to prolili krv za našu slobodu?

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Aj ti “lepo” knjigu otvori,pa ces izvrtat rijeci. Javio se ko ce o predaji govoriti

Istoricar
Gost
Istoricar

Od svih istina gospodina Papovića najuvjerljivija je ona da Đukanović svojim izjavama ne dijeli Crnu Goru. To vidimo i posle 30 godina vladavine. Crna Gora danas uopšte nije podijeljeno društvo, zar ne?

Fileo
Gost
Fileo

Jeste, sve je kralj Aleksandar, dok je gladovao sa svojom vojskom na Krfu (vratio se sa 45 kg) razmišljao kako da anektira đedovinu (!?) i svrgne tokom rata dobro ugojenog đeda od 130 kg.

mile
Gost
mile

Šta će srpska vojska na Krfu? Krf je Srbija ?

Marv
Gost
Marv

Pa za razliku od nekih nisu htjeli da se predaju. Povukli se do brace, konsolidovali i vratili svoju zemlju, Za razliku od nekih koji su se odmah natrcili…. Zato neko slavi kraj I svjetskog rata a drugi idu na Blajburg i Oluju i imaju fasisticke himne. Tkao je to.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sva vojska i Kralj počeli sa povčenjem (bježanijom) poslije Kolubare, krajem 1914-e. Ostavili cijelu državu. Krenuli u proboj Solunskog fronta krajem septembra 1918-e. Zato je i kosovska zastava bila sa ostalima, zato je Tači bio u drugom redu a Vučić u hodniku i zato je Putin imao susret sa Tačije. Davno su vas svi pročitali. No mi je ža što… Više »

brko mali
Gost
brko mali

svaka ti cast Papovicu na ovom tekstu! Sve ti cvjetalo!

Slavko
Gost
Slavko

Gospodine mnogo ste smijesni, na sve vase cinjenice postavljam vam jedno pitanje, da li je svijet i velike sile bile ukljucene u ovome svemu ili je srbija tada bila kao sada Amerika da ostvari putem svoje neprikosnovene moci sve globalne interese. Projekat nove drzave srba – hrvata – slovenaca je globalni projekat, a ako vam smeta ovo provjerite koliko je… Više »

keks
Gost
keks

Slavko,ne drpi.

eko
Gost
eko

Sva saznanja!Čija ? Tvoja ,Kurirova ili iz Blica?Čitam da je Srbija, po tvojim izvorima u 1 sv.ratu imala 1.2 miliona žrtava.Na kraju se ispostavi da su tu uključeni ranjeni i preminuli od drugih bolesti (španska gripa i sl.).Toliko o brojevima i procentima.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

@eko A gdje ti citas na ustaskim portalima? Imas istorisjke knjige i u Londonu pa citaj koliko ih je poginulo u ratu, koliko pobijeno od austrougarske vojske a koiko umrlo od bolesti, imas grobova od Novog Sada do Krfa. Trebali ste onda reci da hocete da budete austrijska guebrnija i cao. Ej Albanci zavadjali ste onda radite to i sada.… Više »

Send this to a friend