Politika

Ko je Vesna Medenica

Vesna Medenica

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica danas je najavila da će podnijeti ostavku, 13 godina nakon što je prvi put izabrana na tu funkciju.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Evropska komisija u Izvještaju o napretku, objavljenom prošle nedjelje, izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savjet 2019. godine tumačio Ustav i time dozvolio da Madenica za predsjednicu Vrhovnog suda bude izabrana treći put.

<<<Vesna Medenica podnosi ostavku tokom sedmice<<<

Ostavka je lični čin

Medenica je i u junu pitana da li će podnijeti ostavku. Tada je kazala da je to lični čin i da će to zadržati za sebe.

EK je i u dokumentu od 11. juna, izrazila zabrinutost zbog naimenovanja visokih funkcionera u pravosuđu, koja nijesu u skladu s preporukama Antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope (GRECO), i navela da se pravosuđe i tužilaštvo još percipiraju kao ranjivi na političko uplitanje.

Treći izbor Medenica je uzburkao strasti na javnoj sceni. Brojne političke partije, ali i istaknuti pravnici su se protivili njenom reizboru. Čak su i 11 nevladinih organizacija u Crnoj Gori  saopštenju za javnost oštro kritikovale treći izbor Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, ocjenjujući da je “umjesto vladavine prava na snazi vladavina političke moći koja lične interese pretpostavlja opštem interesu”.

Zeleno svjetlo

Iz Sudskog savjeta sa ovim stavom nijesu bili saglasni i 16. jula 2019. dali su jednoglasnu podršku Medenici za treći mandat. Intervju sa njom trajao je nešto duže od sat i po, a vijećanje Savjeta hoće li je podržati petnaestak minuta. Prethodno je “zeleno svjetlo”, takođe, jednoglasno, ona dobila i na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, koju čini 18 sudija.

“Članom 1 Ustavnog zakona za sprovođenje amandmana I do XVI na Ustav propisano je da se oni primjenjuju danom kada ih proglasi Skupština Crne Gore, ako u pogledu primjene pojedinih amandmana ovim zakonom nije drugačije određeno, što u ovom slučaju nije utvrđeno. U Ustavnom zakonu za sprovođenje amandmana nije navedeno od kada se primjenjuje ustavna odredba, iz čega se ne može zaključiti da se ona odnosi na svršeno činjenično stanje, odnosno mandate u proteklom periodu. Naprotiv, ukoliko to izričito nije utvrđeno, odredba važi za ubuduće”, navedeno je tada u odluci.

Oštro sa Pažinom

Njen treći mandat obilježila je i žestoka polemika sa ministrom pravde Zoranom Pažinom.

Pažin je još u junu rekao da očekuje od predsjednika sudova koji su izabrani za treći mandat, među kojima je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, da se povuku sa tih pozicija.

Medenica je imala odgovor. Kazala je da  izjava ministra pravde Zorana Pažina direktno uticala na nezavisnost crnogorskog sudstva.

“Ono što je ministar pravde u jednom aktu kroz izjavu rekao, direktno je uticalo na samostalnost sudske grane vlasti”, rekla je Medenica, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Medenica stalno u fokusu

Mediji su pisali da su državni organi u periodu od 1999. godine  tri puta rješavali stambeno pitanje aktuelne predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Medenica je 2018. dobila od Vlade stambeni kredit od 40.000 eura po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos.

Mediji su izvještavali da je na ime mjesečnih rata odjednom isplatila 6.800 eura i time otplatila kreditni dug prema Vladi, što znači da joj je ostalo “čisto” 33.200 eura.

Ona je, kako pokazuju dostupni podaci, 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima u zgradi Vektra na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici i njega je kasnije poklonila kćerki. Medenici je taj stan dodijeljen na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vrijeme, da bi ga potom otkupila od države, takođe po povoljnim uslovima.

U vrijeme kada je dobila stan u zgradi Vektra, koji je potom poklonila, Medenica je bila vrhovni državni tužilac.

Komentarisanje presuda

Medenica je više puta isticala da komentarisanje presuda perdstavlja pritisak na sudove. Ostaće zapamćena njena izjava da neće dozvoliti da sudske presude komentarišu oni koji nikada nisu ni ušli u sudnicu.

Ona je komentarišući suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, rekla da je sudija Višeg suda u tom postupku Suzana Mugoša tokom cijelog procesa doživljavala uvrede.

Kako biti moralan kad su plate preniske

Medenica je često govorila i o materijalnom položaju sudija i njihove zarade.

“Ukoliko želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje. Njihova plata je 1.000 eura. Niko od mladih sudija nema riješeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 eura za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 eura i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju”, rekla je ranije Medenica i dodala da se koruptivnost sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

Odjevne kombinacije i konj na zadnjim nogama

Osim po funkciji koju je obavljala, mediji su često pisali i o njenim odjevnim kobinacijama na mnogobrojnim prijemima. Gotovo uvijek je bila u centru pažnje.

Nedavno je ponovo zaslužila naslovne strane medija kada su njene fotografije kako podiže konja na zadnje noge i kako leži na travi postale su pravi hit na društvenim mrežama.

Poznata je i po lapsusima o kojima su brujili mediji.

Kratko iz biografije

Medenica je za predsjednicu Vrhovnog suda treći put izabrana 18. jula 2019.

Prvi put je u Skupštini za predsjednicu Vrhovnog suda, kako piše u njenoj biografiji, izabrana 19. decembra 2007. godine, a na prijedlog tadašnjeg predsjednika države (Filipa Vujanovića), predsjednika parlamenta (Ranka Krivokapića) i premijera (Željka Šturanovića).

Vesna Medenica rođena je u Kolašinu 17. jula 1957. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 1980. na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Radila je u Osnovnom sudu u Kolašinu. U dva mandata bila je predsjednica Osnovg suda u Kolašinu, a potom je imenovana za sudije Višeg suda u Podgorici. Za Vrhovnog državnog tužioca je izabrana 2003. godine.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ilija
Gost
ilija

Jos jednom bravo i hvala Dritane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SRK
Gost
SRK

Lako mi je za nju.

Cetinje
Gost
Cetinje

Niko eto to je ona

Ja sam
Gost
Ja sam

A taman se snašla

Niko i nista
Gost
Niko i nista

Naslov

Miroslav
Gost
Miroslav

Što ovaj tekst nijeste objavili prije 30. 08? Lako je sada kada je EU stala iza nove skupštinske većine! I objavite komentar!

Mima
Gost
Mima

Ada ova na slici!!!

Pero
Gost
Pero

Vaška!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

zna li je ko iz mlađih dana?
je li bila opasnica??

Kurajber
Gost
Kurajber

Jedna od glavnih kolašinskih “mačaka”. Vazda je izgledala kao avion!

Mi smo
Gost
Mi smo

Sve smo saznali, pa cak i da ima kratku biografiju po zaslugama. Neki bi rekli bijografiju ili biblijografiju.

Realista
Gost
Realista

A niko, Boga mi.

Ivka
Gost
Ivka

Pamticemo je po losem! Al nju boli uvo….to je sorta bez obraza…

Maxo
Gost
Maxo

Kad već prebirate po njenoj imovini, zamisite šta bi imala da je prije 15 godina otišla u advokate. Pogledajte šta danas imaju oni koji su bili značajno gori prevnici od nje, a na vrijeme otišli u advokate.

KLM
Gost
KLM

Ima i ona
Dosta

Kosac
Gost
Kosac

Dovede je Zika iz Kolasina za nasu nesrecu.

S.S.
Gost
S.S.

Biografija za ponos…

Staxe
Gost
Staxe

A smijenio je nju 30 avgust,a ne izvještaj EK…

Rašo
Gost
Rašo

Vesna je na konju.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Marica

Dovijeka
Gost
Dovijeka

Eno Amerikanci dozivotno biraju u vrhovni sud pa ih niko ne proziva vazda su domaci izdajnici petokolonasi prodavali najvecu demokratiju drzave koja je po svom ustrojstvu sukob klasa radi vlasti svi bi da drze kasu

Ja sam
Gost
Ja sam

Po američkom ustavu je npr dozvoljeno i da se javno spaljuje državna zastava, oćeš li da i to prepišemo? Svaka država ima svoje zakone u odnosu na okolnosti života, kulturološke razlike i političke prilike u zemlji i okruženju, samo se iskompleksirani malograđani dovijeka obrću da vide kako je u SAD, Engleskoj, Rusiji, EU… Ko misli da će ga poštovati i… Više »

Dovijeka
Gost
Dovijeka

Po americkom policjac puca pa pita evo i dps lakse predao vlast od trampa toliko

Marko
Gost
Marko

Nijesu malogradjani koji se ugledaju na bolje od.sebe.Suvise smo mi mali da bi se.drzali.strogo principa.Od.kad je svijeta.,”jaci kaci”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ni ti sam ne znaš šta si napisao

HR8
Gost
HR8

U Americi 9 sudija vrhovnog suda. U Crnoj Gori sa oko 650000 stanovnika 18 sudija.

Iha
Gost
Iha

Lupis i boli te uvo. Znas li ti uopste zasto Vrhovni sud Amerike ima 9 sudija? Znas li da svaka drzava ima svoj Vrhovni sud? Znas li koliko predmeta dođe na taj sud u toku godine?

Prč
Gost
Prč

Ma ona uziva u zivotu obezbijedjena i boli je uvobsto ce ko reci,jel po ustavubil nije … Ona je zavrsila svoj posao za sebe.

bogo moj
Gost
bogo moj

A što ako bude vrćala što je “pošteno zaradila”?

Nikad više 1918
Gost
Nikad više 1918

Neće vraćati dok je nas komita!

bogo moj
Gost
bogo moj

E ako je vi budete branili……

nocomment
Gost
nocomment

kada su je, gotovo pa molili, da odustane od trećeg mandata, zbog crne gore zbog demokratije, rekla je NE…a sad kao fina, nudi ostavku

Điha
Gost
Điha

Nije rekla da đe je ponudit, nego podnijet.

Mudrac
Gost
Mudrac

Molili? Pa zar Ustav Crne Gore ne kaze da moze samo dva puta biti biran na navedenu funkciju! Čuj molili!?!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Starośedilac Vrhovnoga suda😂😂😂😂

Send this to a friend