Politika Predato 12 izbornih lista, potvrđene četiri

Ko učestvuje na izborima u Crnoj Gori

Državnoj izbornoj komisiji predato je 12 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima koji se održavaju 30. avgusta.

Posljednjeg dana predato je osam izbornih lista o kojima će se DIK izjasniti u roku od 48 sata od predaje.

Državna izborna komisija utvrdila je i proglasila četiri izborne liste-SDP-a, SD-a, koalicije “Mir je naša nacija” i platforme “Crno na bijelo”.

SDP će na izborima nastupiti pod sloganom “Jaka Crna Gora”, a listu predvodi predsjednica Draginja Vuksanović Stanković.

Socijaldemokrate predvodi Ivan Brajović, a nastupaju pod sloganom “Mi odlučujemo DOSLJEDNO”.

Koaliciju “Mir je naša nacija” čine Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i Građanski pokret Nova ljevica, a nosilac je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Platformu “Crno na bijelo” čine Građanski pokret URA, Savez građana Civis, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci, a predvodiće je lider URA-e Dritan Abazović.

Do sjutra se očekuje da bude potvrđeno još osam lista i to “Odlučno za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović”, čiji nosilac je zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković. Sa DPS-om u koaliciji nastupa i Liberalna partija.

Narodnu koaliciju “Za budućnost Crne Gore”čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crne Gora, Radnička partija i Narodni pokret, a nosilac je Zdravko Krivokapić.

Socijalisti nastupaju pod sloganom “Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni“, a nosilac je predsjednica Socijalista Snežana Jonica.

Bošnjačka stranka na izbore izlazi pod sloganom “Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović”, a nosilac ove liste je Ervin Ibrahimović.

Albansku koaliciju “Jednoglasno” čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori, a nosilac je predsjednik DP Fatmir Đeka.

Listu “Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj“ čine Demokratski forum, Nova demokratska snaga FORCA, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi. Nosilac je Nik Đeljošaj.

Hrvatska građanska inicijativa na izborima nastupa pod sloganom “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, a listu predvodi Adrijan Vuksanović.

Najmlađa partija Hrvatska reformska stranka nastupa takođe na parlamentarnim izborima, a nosilac liste je Radovan Marić.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana.

Podsjećamo, pandemija korona virusa otežala je održavanje predizborne kampanje u stvarnom svijetu, pa se dio crnogorskih političkih partija odlučio da u te svrhe iskoristi i virtuelni, odnosno društvene mreže. U našoj zemlji, to je mahom Fejsbuk kao najviše korišćena društvena mreža, pokazala je analiza Digitalnog forenzičkog centra.

<<<Borba za glasove i na Fejsbuku<<<

Crna Gora prema podacima iz 2019. godine ima 51 političku partiju, najviše po glavi stanovnika u regionu.

S.Đ.

Send this to a friend