Politika

Koji su grijesi degradiranih cetinjskih sveštenika, kadrova pokojnog mitropolita Amfilohija

Cetinjski sveštenici Gojko Perović, Obren Jovanović i Anđelko Boričić, bivši prvi saradnici pokojnog mitropolita Amfilohija, koji su novim odlukama Beogradske patrijaršije značajno degradirani – mjesecima su bili na meti portala Vidovdan koji je u tekstu još od 31. maja ove godine najavio njihove smjene, piše Pobjeda.

Perović će, po novim odlukama vrha SPC biti obični sveštenik u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici, Jovanović sa uticajne funkcije sekretara Mitroplije odlazi da bude namjesnik crkve u Topli kod Herceg Novog, a Boričić ide u službu u Grbalj.

Okidač je bila činjenica da je premijer Zdravko Krivokapić u Beogradu 27. maja odbio da potpiše temeljni ugovor sa SPC te da je u Patrijaršiji vođen ozbiljan razgovor sa mitropolitom Joanikijem koji se obavezao da će očistiti SPC od ,,autonomaških kadrova“.

Na prijedlog Joanikija i uz saglasnost članova Sinoda, kako je pisao Vidovdan, tema razgovora je bila oslobođenje Mitropolije od ,,nagomilanih separatističkih i autonomaških kadrova koji su često skloni bahatosti i lopovluku“. Joanikije se u Patrijaršiji bio obavezao da će poslušati Sveti arhijerejski sabor SPC i u narednih par mjeseci raščistiti neke stvari na terenu.

Vidovdan je u svom tekstu proročnički naveo da je prvi na udaru upravo Gojko Perović, kako su ga nazvali ,,vođa separatističke, autonomaške i ultracrnogorske struje, rektor Cetinjske bogoslovije“.

“Proto Gojko je inače veoma ,,skroman“, pa pored plate koju kao rektor srpske pravoslavne bogoslovije dobija iz Srbije, obično ima i po nekoliko primanja iz bočnih poslova i nenadnih zaduženja”,pisao je Vidovdan i naveo imena kadrova koje treba ukloniti.

Optužbe za korupciju

“Peroviću će se sigurno priključiti i neki drugi autonomaški kadrovi sa Cetinja koji su skloni enormnom bogaćenju preko grbače vjernika i turista: sekretar Mitropolije, prota Obren Jovanović, njegov pomoćnik, prota Igor Balaban i drugi pomoćnik, prota Anđelko Boričić. Svi su sa parohijama na Cetinju i svi i sami žele premještaj u neke bogatije krajeve jer od uvođenja sankcija Rusiji i krize izazvane virusom kovid-19 Cetinje više nije ni rudnik zlata za pljačkanje ruskih turista ni mjesto za brzo i enormno bogaćenje”, tvrdio je Vidovdan u tom tekstu.

Perović se Beogradu zamjerio jer je tokom litija prošle godine u organizaciji SPC poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru, kao i zbog izjava u emisiji ,,Živa istina“ da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori bila – ,,ako ne autokefalna, onda samostalna vjekovima“.

I lideri Demokratskog fronta su sveštenika Perovića označili kao ključnu osobu koja je potpomogla imenovanje Zdravka Krivokapića za nosioca liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ kao i za njegovo kasnije imenovanje za mandatara. Peroviću očigledno nije pomogla ni kasnija ograda od premijera kada je kazao da crkva ne stoji iza Krivokapića i odluka njegove Vlade.

Čistka Amfilohijevih kadrova je zaključena činjenicom da je Joanikije u Cetinjski manastir doveo čak pet kaluđera iz Berana.

“Na Cetinju će parosi biti – otac Ostoja, koji je došao iz Nikšića da bude Joanikijev lični sekretar, i Ivan Pešikan, koji je nedavno rukopoložen za sveštenika da bi bio paroh”, piše Vidovdan ne navodeći prezime oca Ostoje.

Mitropolit Joanikije je ovu kadrovsku izmjenu u Mitropoliji izvršio upravo onako kako je portal Vidovdan najavljivao prije nekoliko mjeseci pod izgovorom da ,,dolaze ljudi lojalni Srpskoj crkvi“.

Obračun sa Amfilohijevim nasljeđem

Kako je Pobjeda ranije pisala osim čistke Amfilohijevih kadrova, Beogradska patrijaršija se grubo obračunala sa nasljeđem pokojnog mitropolita.

Tako je odlukom Sabora ukinut Episkopski savjet u Crnoj Gori, odnosno Pravoslavna crkva u Crnoj Gori formirani 2006. godine iza koje je svojim autoritetom stao pokojni mitropolit Amfilohije, ali i pokojni patrijarh Pavle.

Po zamisli Amfilohija Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori je trebalo da bude potpisnik temeljnog ugovora sa Crnom Gorom ali je tu zamisao koja je i dalje aktivna odbio sami vrh Beogradske patrijaršije na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Ukinuta je i titula mitropolitu Joanikuju arhiepiskop cetinjski kao i titula egzarh Pećkog trona. Taj naziv stoji na Amfilohijevom grobu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Soko
Gost
Soko

Gojko je veliki Crnogorac.
Sve sto ima veze sa CG i ko se izjasnjava tako micu ga…

Mestar
Gost
Mestar

Izdali ste svoga Djeda, svi do jednog! Izdali ste svoj narod svi do jednog!

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Pristupite SVETOJ CPC.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Što ne napravite jedan intervju sa Gokijem, rektorom crkve sv. Đorđa?

Rade
Gost
Rade

Džaba krečite

Mario
Gost
Mario

I to su ti srbi,bratski narod 🙂

Role je king
Gost
Role je king

Povratak svete CPC je neminovan

Nikola
Gost
Nikola

E Gojko,ko sa djavolom tikvu sadi…

crnogorka
Gost
crnogorka

Crkve i manastiri su pod brutalnom okupacijom SPC.

istina
Gost
istina

Dzaba pravite razdor gdje ga nema

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

“Autonomaši” ili đedoimani,kako ih zovu u Bg,su recidivi čovjeka koga nijesu mogli kontrolisati i zbog toga su rastureni. Nesta đedovo dijelo kao kula od karata,a “vjernici” ćute!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Karma zakuca svakome na vrata, jedan dan !!

Petronije
Gost
Petronije

Što je karma, vjerniče i znalcu?

Terra nova
Gost
Terra nova

To ti je ono kad drugome jamu kopaš a sam u nju upaneš….

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Srpski popovi ne znaju da nema višeg grijeha od lažanja u službi neprijatelja

Sasa
Gost
Sasa

A sad ce novi da se nasklapaju…siromasi..

Support
Gost
Support

Lako je sa Joanikijem beskičmenjakom. Amfilohije je bio svakakav, ali je imao stav i riječ i to se moralo poštovati.

Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

75 posto naroda u Crnoj Gori pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Tomos
Gost
Tomos

Hahahahahahahahahahahhahahahahahah, pročitaj ponovo što kaže Dobrica Ćosić o srpskoj laži

Fendi
Gost
Fendi

Tuđi nik

Emma
Gost
Emma

Kad narod voli sve osim svoje. SPC unisti CG.

Gaeta
Gost
Gaeta

E Gojko, Gojko, “ko svoga, za svoga nece, tudjega ce za goaspodara”.Ne mozes ti iz Cuca bit srbin, sanse nema.Niti ti oni mogu biti blizi od tvojih plemenika.Praksa je pokazala da oni funkcionisu-iskoristi pa odbaci!

Marko
Gost
Marko

Veliki Otac Gojko! Puna podrska za njega

Tivat
Gost
Tivat

Nije pošao u Šavnik već u Podgoricu, što će na Cetinje

Mima
Gost
Mima

Da nije posao u Šavnik ali je otišao iz najvažnijeg crnogorskog manastira u jednu od podgoričkih crkava. I smijenjen sa mjesta rektora. Nemojte pričati o unapređenju kad se radi o čistoj profesionalnoj degradaciji. Tamo đe gođ oće s njim, ali neka nam ne mažu oči, nismo slijepi.

Konik
Gost
Konik

Svetosavska sekta ne miruje…

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Dok je ovaca biće i novaca.
(Popovska poslovica)

Nepar
Gost
Nepar

Beranci na Cetinje, nece dugo izdrzat

Nepravda
Gost
Nepravda

A narod “uče” da bude složan,skroman,bogobojažljiv,pravdoljubiv- gdje je to kod ove SPC bratije? Sodoma i Gomora!A Amfija niko ni ne pominje,otišao je vjerujući da će sve molitve počinjati njegovim imenom,no jedna istina je od kako je svijeta i vijeka- ne možeš loše činiti,a dobru se nadati.Bog ne stanuje u doo vjerskim objektima,tamo je prljava ekonomija koju vode zaposleni popovi,hodže,rabini,fratri…

Tivat
Gost
Tivat

Ne sprdaj te se, pa Joanikije je “Mitropolitovo nasleđe”

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Šta misle,da će da upravljaju crnom gorom sa popovima iz srbije?
Čekakaj čekaj dok se čaša prepuni,samo me interesuje što će bit zadnja kap”?

Lol
Gost
Lol

Iz Srbije upravljaju Srpskom crkvom u CG , nece sigurno iz Crne Gore.

Elektra
Gost
Elektra

I upravljaju….
SR I RS su pune “kadrova”

Japurio
Gost
Japurio

Dje padoše ovi momci?

Send this to a friend