Politika

Kolašin: Program privremenih mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica

Kolašin

Kolašinska privreda, ionako uzdrmana krahom zimske turističke sezone, ovih dana doživljava dramatične trenutke i suočava se vjerovatno sa najvećim izazovom u poslednjih nekoliko decenija. Izazov je sačuvati materijalne resurse, zaposlene i cijele privredne grane. Odgovor na izazov koji stoji pred nama mora biti u duhu solidarnosti, svi moraju ponijeti dio tereta kako bi ublažili trenutne posledice i stvorili preduslove za kasniji oporavak privrede i izlazak iz krize, navodi se u saopštenju Opštine Kolašin.

Polazeći od aktualne krize izazvane epidemijom korona virusa, u skladu sa donesenim mjerama i preporukama Vlade Crne Gore, a sve u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posledica, predlažu da Skupština opštine Kolašin donese odluku/e o sprovođenju sledećih mjera:

1. Smanjenje zarada zaposlenih u lokalnoj samoupravi, organima i službama lokalne uprave, za naredna 3 mjeseca, na sledeći način:
• za lokalne funkcionere 15 odsto
• za visoki rukuvodni kadar 10 odsto
• za ekspertsko-rukovodni, ekspertski i izvršni kadar 5 odsto;

Izuzetno od stava 1 ove tačke smanjenje se ne odnosi na:
• ekspertski i izvršni kadar Komunalne policije i Službe zaštite i spašavanja koji je tokom aktuelne situacije angažovan na terenu.
• izvršni kadar čija zarada ne prelazi vrijednost minimalne zarade (222,00 EUR-a), u svim potrošačkim jedinicama.

Smanjenje zarada, po istom modelu se preporučuje i javnim ustanovama i privrednim društvima čiji je osnivač Opština Kolašin. Ovako ušparana sredstva će biti preusmjerena sa budžetske pozicije 411 bruto zarade i doprinosi na druge budžetske pozicije i biće korišćena isključivo za ublažavanje posledica koronavirus krize, po prioritetima koji će se utvrđivati u koordinaciji sa Lokalnim timom za zaštitu i spašavanje.

2. Obustavljanje isplate naknada za rad u komisijama i drugim radnim tijelima, na period od tri mjeseca, svim potrošačkim jedinicama opštinskog budžeta, privrednim društvima i javnim ustanovama čiji je osnivač opština;

3. Obustavljanje službenih putovanja i ukidanje reprezentacije svim budžetskim jedinicama, na period od tri mjeseca. U prethodnom periodu troškovi službenih putovanja i reprezentacije već su svedeni na najmanju mjeru. Dalja racionalizacija troškova i priroda vanrednih okolnosti nalažu da ovih troškova neće biti u narednih tri mjeseca.
Raspoloživa sredstva sa ovih budžetskih pozicija biće preusmjerene na pozicije za saniranje za ublažavanje posledica krize, u skladu sa Zakonom.

4. Sredstva budžetskih rezervi će se koristiti za pomoć fizičkim i pravnim licima kako bi se ublažile i sanirale socijalne i ekonomske posledice aktuelne krize;

5. Odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica, na period od 3 mjeseca, za sve obveznike koji koji zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost; Obveznici plaćanja prireza koji žele odlaganje obavezni su podnijeti zahtjev za putem pošte ili na email adresu nadležnom organu. Takođe su obavezi na propisanim obrascima dostavljati iznos obračunatog prireza, dok će plaćanje istog biti usklađeno sa dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica.

6. Odlaganje plaćanja prve rate poreza na nepokretnosti za 30.08.2020. i druge rate za 30.11.2020. godine za sva fizička lica, kao i za pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost;

Pravna lica koja žele odlaganje u obavezi su da upute zahtjev putem pošte, ili na email adresu nadležnog opštinskog organa.

7. U okviru realizacije Programa podsticajnih mjera za poljoprivredu prioritet dati proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, a u slučaju potrebe izvršiti promjenu namjene sredstava i ista preusmjeriti sa jednog programa na drugi;

8. Obustavljanje prinudne naplate, na period od 3 mjeseca, za sva fizička i pravna lica koja su direktno pogođena aktuelnom krizom;

9. Oslobađanje obaveze plaćanja zakupa, za period od 3 mjeseca, za sva fizička i pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost a koja imaju ugovor o zakupu sa Opštinom Kilašin, javnim ustanovama iprivrednim društvima čiji je osnivač Opština;

Pravna lica koja žele oslobođenje od obaveze plaćanja u obavezi su da upute zahtjev putem pošte, ili na email adresu nadležnog opštinskog organa.

10. Umanjenje obaveze plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za 2020.godinu, srazmjerno vremenu ne obavljanja djelatnosti zbog trenutne epidemiološke situacije, za sva pravna lica i preduzetnike;

11. Umanjenje obaveze komunalne takse za isticanje reklamnih panoa, srazmjerno vremenu ne obavljanja djelatnosti zbog trenutne epidemiološke situacije, za sva pravna lica i preduzetnike;

12. Oslobađanje obaveze plaćanja lokalne komunalne takse za korišćenje javnih površina za ugostiteljske terase za sve ugostitelje, za 2020. godinu;

13. Obezbjeđenje novčane ili materijalne pomoći ranjivim grupama (lica koja ostanu bez posla, starija samohrana lica i djeca koja su korisnici dodatka za njegu i pomoć drugog lica, porodice sa djecom sa posebnim potrebama, porodice čiji je clan korisnik lične invalidnine, korisnici dodatka za njegu i pomoć, smohrani roditeljima i sl.), u skladu sa mogućnostima i u saradnji sa nadležnim institucijama.

“Svi tekući rashodi će biti svedeni na najmanju moguću mjeru.  Sve obaveze koje nijesu mandatornog karaktera odlažu se za naredni period. U periodu od naredna tri mjeseca neće se pokretati postupci javnih nabavki, osim u hitnim slučajevima radi nesmetanog funkcionisanja opštinskih službi i organa. Plaćanje obaveza će se vršiti u skladu sa procentom ostvarenja prihoda budžeta i utvrđenim prioritetima”, dodaju u saopštenju.

Opština Kolašin će, u saradnji sa privrednim društvima čiji je osnivač, Vladom Crne Gore, Zajednicom opština, Privrednom komorom i drugim institucijama, nastaviti da predano radi na donošenju novih i razdradi postojećih mjera za ublažavanje posledica aktuelne krize.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kakva opstina
Gost
Kakva opstina

sto ne dodjete malo da pogledate puteve (pardon, ne mozete doc jer su zatrpani i ponijela ih erozija) do prekobrdja, ili Sela, ili strateske gore.. sto ne dodjete malo put kapetanovog jezera koje se vodi pod opstinu KL a dolazi se do njega preko Niksica.. apsurd..

Gabori
Gost
Gabori

blago nama srbima svama.. ne treba nam veca kazna od vas trojice!!!

Bjelasica
Gost
Bjelasica

ocistite puteve ljudima do sela, i do imanja da ljudi mogu doci da nesto rade i privrijede. Mislite da ste ih spasili sa 50e ili jednim paketom.. a bravo sit gladnom ne vjeruje.. takav je nas gradonacelnik!!!!!

Send this to a friend