Politika

Konjević Bečiću: Pokrenite parlamentarni dijalog za rješavanje stanja u pravosuđu

Konjević

Predsjednik SDP Raško Konjević obratio se predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću pismom u kojem zahtijeva od njega pokretanje parlamentarnog dijaloga na temu rješavanja otvorenih pitanja u pravosudju u cilju implementacije Ustava i ispunjavanja obaveza iz procesa EU integracija.

Konjević u pismu Bečiću navodi da se Crna Gora nedopustivo dugo nalazi pred izazovom rješavanja krupnih političkih pitanja od kojih zavisi njen dalji demokratski razvoj, napredak vladavine prava i evropska integraciona agenda za koju se, makar deklarativno, zalažu svi parlamentarni politički subjekti.

“Aktuelni politički odnosi, stanje u društvu, kao i ukupan socio-ekonomski i zdravstveni ambijent ukazuju na to da se nalazimo u zoni potencijalnog usložnjavanja prilika koje mogu voditi široj političkoj, pa i društvenoj nestabilnosti”, kazao je Konjević.

SDP, dodaje, kao autentična državotvorna i evropska politička partija, sagledavajući sa zabrinutošću ozbiljnost aktuelnog trenutka, smatra da je otpočinjanje sveobuhvatnog političkog dijaloga najbolji i optimalan način da se krene u demokratsko razrješavanje izazova pred kojima se Crna Gora nalazi.

“Naime, otvorena i neriješena pitanja iz domena vladavine prava kao što je neredovno stanje u pravosuđu, vezano prije svega za izbor Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta pa i sastav Ustavnog suda, nameće potrebu hitnog otvaranja dijaloga parlamentarnih političkih subjekata”, kazao je Konjević.

Ova pitanja se, naglašava, ne mogu sistemski i dugoročno rješavati bez postizanja šireg političkog, a poželjno, i društvenog konsenzusa, budući da je za njihovo rješavanje neophodno obezbijediti kvalifikovanu većinu, kako to predviđa Ustav Crne Gore.

“Naša je striktna obaveza iz “privremenih mjerila“ za poglavlje 23 upravo dalja implementacija Ustavnih amandmana iz 2013. godine, koji se tiču izbora najviših pravosudnih funkcija koje su trenutno u neredovnom, VD stanju”, navodi Konjević.

Uvjeren je da je Bečićeva prioritetna obaveza i odgovornost, da kao predsjednik najvišeg zakonodavnog doma, u najkraćem roku pokrene sveobuhvatni politički i društveni dijalog na ove teme, kako bi se izbjeglo dalje gubljenje vremena i kako bi kao politička zajednica pokušali da zajednički, ozbiljno i državnički odgovorno izađu iz ovog stanja svojevrsne institucionalne blokade.

“Ne smijemo dozvoliti da politički ambijent kreiran od prethodnog rukovodstva Parlamenta, koji je umjesto rješavanja krupnih političkih pitanja u Skupštini istu pretvorio u nedopustivu „političku karikaturu“, služeći samo kao demokratski dekor bez korišćenja suštinskih političkih i ustavnih ovlašćenja. Ako dijalog bivšoj vlasti nije bio prioritet, vjerujem da bi Vama trebalo da bude, upravo kao primjer rješavanja problema u razvijenim demokratijama”, kazao je Konjević.

Prema njegovoj ocjeni, bez dijaloga i ozbiljnog pokušaja postizanja konsenzusa oko ovih pitanja crnogorski evropski put će biti doveden u pitanje.

“A što je posebno važno odnosno opasno, možemo ući u prostor političke i institucionalne krize sa izvjesnim ozbiljnim i teškim posljedicama po političku, pa i ukupnu društvenu stabilnost”, napominje Konjević.

Podsjeća da se Crna Gora 2013. godine nalazila u sličnom političkom izazovu, kojega je karakterisala snažna politička polarizacija, iz kojega je uspješno izašla zahvaljujući upravo pokretanju političkog dijaloga pod pokroviteljstvom SDP-a i tadašnjeg predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića.

Podsjeća da je ishod tog dijaloga bilo usvajanje Ustavnih amandmana dvotrećinskom većinom, a nešto kasnije i izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što je bio uslov za otpočinjanje pregovora sa EU.

“Takođe, pored ovih pravosudnih tema imamo i obavezu kompletiranja izborne reforme u okviru koje je neophodno takođe dvotrećinskom većinom usvojiti izborni zakon, pa je i to dodatan argument u prilog neophodnosti hitnog otpočinjanja političkog dijaloga”, kazao je Konjević.

Vjeruje da Bečić dijeli uvjerenje SDP da je dijalog jedini evropski i demokratski put rješavanja ovako krupnih otvorenih pitanja.

“Najavljeno isključivanje opozicije i drugih struktura iz ovog procesa, prije svega respektabilnih organizacija civilnog društva, kao u slučaju pokušaja hitnog i netransparentnog usvajanja tužilačkih zakona, ne samo da bi bio antidemokratski i antievropski čin, već bi i faktički onemogućio uspješno finalizovanje naših jasnih ustavnih i evropskih obaveza”, ističe Konjević.

Imajući u vidu sve navedeno Konjević još jednom poziva Bečića da hitno preuzme neophodne korake na pokretanju političkog dijaloga na temu ustavnog rješavanja stanja u pravosuđu, koji bi uključio u narednoj fazi i dogovor oko sveobuhvatne izborne reforme.

“SDP iskazuje spremnost da u takvom procesu bude do kraja konstruktivan i demokratskim standardima posvećen partner, uvijek imajući u fokusu ključni državni prioritet – političku i društvenu stabilnost, vladavinu prava i ispunjavanje naših evropskih obaveza“, kaže Konjević.

S.Đ.

Send this to a friend