Politika

Konjević: Izvještaj EK biće negativan, Vlada nije napravila ni korak naprijed

Raško Konjević, FOTO: Pobjeda

Svaka zemlja Zapadnog Balkana koja zasluži da bude dio EU prije ili kasnije naći će se tom društvu. Crna Gora, iako lider u procesu integracija čeka, izvještaj EK koji će biti negativan, ocijenio je predsjednik Socijaldemokratske partije SDP Raško Konjević.

“To će biti prvi put da izvještaj EK, u više oblasti, bude negativan. Do nedavno bili smo lider u procesu integracija, otvorili neka polja, neka zatvorili, ali suština je u poglavljima 23 i 24 i dok ih ne zatvorimo nijesmo završili pregovore”, kazao je Konjević u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Činjenica je, dodaje, da Vlada premijera Zdravka Krivokapića nije napravila ni minimalan pomak u procesu integracija.

“Čudi me da nova vlast, nakon promjena 30. avgusta, nije osim simbolično integracije stavila u fokus, jer bi joj to donijelo najveću političku, a svakako najveću korist društvu”, rekao je Konjević.

Naglašava da se, na putu ka EU, pravila znaju i da je pitanje “da li kreiramo dobru političku volju i ambijent u kojem se reforme sprovode”.

“Na žalost, vidite kakva je situacija. U ključnim oblastima, dva najznačajnija poglavlja 23 i 24, neophodna za bilo kakav pomak imamo probleme – sa članovima Sudskog i Tužilačkog savjeta, sudijama Ustavnog suda. Samo u tom segmentu mi već godinu nijesmo u stanju da otvorimo ozbiljan dijalog, a ne da te probleme riješimo”, poručio je Konjević.

Uprkos tenzijama u regionu, lider SDP-a ne vjeruje da će njegova stabilnost, kao i Crne Gore biti ozbiljnije ugrožena.

“Da li će se javljati tenzije na Balkanu? Hoće, uvijek ih je i bilo. Balkan nažalost bez tenzija ne može”, smatra Konjević.

Crna Gora mora ozbiljnije shvatati posao NVO i medija koji podrazumijeva kontrolu djelovanja javnih ličnosti, kazao je komentarišući navode koje je objavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora o poslovanju predsjednika države.

“U ovom slučaju odgovor treba da daju institucije, a predsjednik Milo Đukanović, zbog funkcije, da ima neku vrstu proaktivnog pristupa prema institucijama koje treba da provjere navode MANS-a i utvrde postoji li bilo koja vrsta inkriminacije u njegovim aktivnostima u vremenu kada, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, nije obavljao javnu funkciju”, rekao je Konjević.

Tek nakon odgovora institucija treba suditi o bilo kojoj vrsti odgovornosti, zaključio je lider SDP-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Napravila je dosta dobrog sto ste vi ukinuli…uvela djeci dodatak,od nove godine plate vece i minimalna zarada…sta ste vi za 30 g uradili za gradjane…vi se bogatili a gradjane osiromasili i protjerali da rintaju po zapadu

Bosko pg
Gost
Bosko pg

Toliko se bolje zivi da samo samog sebe lazes. Da bi podigli minimalac razliku treba drzava da subvencionira a od kojih para? Daleko je to od tebe prika. Svi bismo voljeli da je to stvarno

džek
Gost
džek

Ova vlada je postavljena da unazadi Crnu Goru, a ne da je vodi u EU …

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Zato su napravili toliko unazad na svim poljima da to ni ludi covjek iz ludnice ne bi uradio

Cokolino
Gost
Cokolino

Ni korak naprijed, ali zato ne mozemo izbrojati koliko koraka unazad napravise

Send this to a friend