Politika

Konjević: O odnosima sa CPC i SPC, popisu i Otvorenom Blakanu glasaće se dvotrećinskom većinom na Vladi

Raško Konjević, Foto: Screenshot/Tv Nikšić

Lider SDP-a Raško Konjević kazao je, u intervjuu za televiziju Nikšić da je glavni uslov njegove partije za ulazak u manjinsku Vladu jasan dogovor o programskim odrednicama, ciljevima, prioritetima i načinom odlučivanja u Vladi.

Sporazum o formiranju Vlade da bude javan

Sve to treba staviti na papir, kaže on.

“I da taj dokument treba da bude javan. Nemamo nikakav razlog da ga krijemo, jer građani treba da znaju šta su prioriteti, na koji način će da radi ta vlada, da odlučuje, ko su konstituenti i koje su osnovne vrijednosne definicije na kojima će ta Vlada počivati”, kazao je on i dodao da će taj dokument biti mnogo bolji od onoga na kojem je počivala prethodna vlada.

Nije želio pretjerano da komentariše promjenu stava SNP-a o njihovom učešću u vladi, ali naglašava da nikakvog dogovora ne može ni biti ukoliko svi čvrsto ostanu pri svojim stavovima. Kaže da je, shodno razgovorima koje su vodili sa Jokovićem, znao da SNP neće ostati pri tom stavu.

“Zašto su oni to toliko u javnosti potencirali ja ne znam. Takođe ne znam zašto potenciraju određena pitanja kad dobro znaju šta smo razgovarali tokom dijaloga u vezi sa formiranjem vlade. Posebno nije dobro da neke poruke dobijamo kroz predstavljanje predstavnika SNP-a u medijima drugih država. Ispada da poruke iz SNP-a dobijamo van granica naše države”, kaže Konjević.

Tri bitna pitanja – Regulisanje odnosa sa CPC i SPC, Otvoreni Balkan i popis

On dodaje da su se iskristalisala tri veoma bitna pitanja za novu vladu.

“To je pitanje regulisanja odnosa između države i vjerskih zajednica, zatim pitanje regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” i pitanje popisa.

Što se tiče Otvorenog Balkana, neke su države članice, neke nijesu, mislim da građani ne znaju sve posljedice po Crnu Goru ukoliko bi bila dio te inicijative. Mi smatramo da tu treba pokrenuti dijalog i to ćemo i uraditi ukoliko budemo u vladi sa pozicije ministra vanjskih poslova. Mi ćemo, ukoliko budemo u vladi imali poziciju ministra vanjskih poslova, ukazati prije svega na negativne posljedice te inicijative, ukazaćemo svakako na stvari i koje su pozitivne, ali takođe naglasiti da mi te pozitivne stvari već imamo. Ukoliko je SNP-u ta inicijativa jako važna, oni bi trebalo da traže poziciju ministra vanjskih poslova. Oni to nijesu uradili”, kaže Konjević.

CPC i SPC- nema favorizovanja, niti minimalizovanja bilo koga

Kada je posrijedi definisanje odnosa sa vjerskim zajednicama i to će, kaže Konjević, biti dio Sporazuma.

“Biće riješeno na jedan principijelan način. Sve ono što bude regulisanje odnosa države sa vjerskim zajednicama mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima. Država nije regulisala te odnose sa CPC i SPC i formulacija u Sporazumu niti favorizuje, niti minimizira bilo koju vjersku zajednicu. Jer, uloga države je da prema vjerskim zajednicama bude jednaka, i prema CPC i SPC. Sa te dvije crkve država nema regulisane odnose i naša je obaveza da to uredimo”, kazao je on.

Ako Joković želi popis, moraće da ubijedi DPS

Da bi se organizovao Popis, mora se usvojiti zakon o popisu.

“Nije niko protiv popisa, jer je popis zakonska obaveza, ali on mora biti u skladu sa međunarodnim standardima. Taj Zakon o popisu koji utvrđuje vlada, mora da dobije podršku onog političkog subjekta koji podržava vladu, a to je DPS. Prema tome, da bi se ostvarila želja SNP-a i gospodina Jokovića, potrebno je ipak da ubijedi DPS da pruži podršku tom zakonskom tekstu. Ja vjerujem da će svaki zakon koji bude u korist građana imati podršku DPS-a”, kaže Konjević.

O ovim pitanjima na Vladi će se glasati dvotrećinskom većinom svih članova

O sva ova tri pitanja će se, kaže Konjević, u vladi odlučivati dvotrećinskom većinom svih članova.

“Upravo da bi kroz takav način odlučivanja afirmisali dijalog, da o tim pitanjima postignemo što je moguće širi dogovor, jer za takve tri vrlo osjetljive teme, vlada mora da ima što širi dogovor. Na taj način niko, pa ni SNP, ne može nametati svoj stav”, kazao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mokica perisic
Gost
Mokica perisic

Okrece se kolo srece

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Žao mi je što su neki lagani od rođenja i trovani da je srpbijanska crkva stvorila crnu goru,moram da priznam da sam i ja bio dugo u zabludi dok se nijesam uvjerio u suprotno.A i sve da nije tako,u praoslavlju je:nezavisna država,nezavisna crkva.Kipar je za to najbolji primjer,sve su grci a imaju autokefaliju od grčke crkve. U istoriji nikad bolji… Više »

Isuse
Gost
Isuse

Bogme dosta smo se lažno bratimili a od takve “braće” dobijali čisto maltretiranje i omalovažavanje. Ne treba mi blagoslov SPC ni za šta. Da je sreće i Srbija bi ugasila SPC jer je gura na dno kanala od 80tih. Hvala im za priganice, a mi da se napokon okrenemo nama samima i da u naše bogomolje možemo da ulazimo, bez… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

To legendo !!!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Samo sanjaj ti i pojedini. Taknete li SPC hramove dobice te odgovar brz Vi i i ovi sto vas huskaju. Sve sa noge na nogu.

Podgorica
Gost
Podgorica

😂😂😂😂😂. E sto me slatko nasmija. Ima da nam dodje Vulin na magarca, a vi pjesadija u opanke i kokarde 😂😂😂. Setas li i dalje opanke oko kuce 😂😂😂

Dijamant
Gost
Dijamant

E moj ti

Send this to a friend