Politika

Koprivica: Odbori će se baviti neriješenim aferama bivše vlasti; Krapović: Bavićemo se i slučajem Veljka Belivuka

🔴 Pratite UŽIVO pres konferenciju Demokrata: Sazivanje naredne sjednice Odbora Skupstine Crne Gore, koja ce se baviti nepocinstvima i aferama bivse vlasti.

Posted by Aleksa Becic – Demokrate – Demokratska Crna Gora on Monday, August 16, 2021

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravouđe i upravu Momo Koprivica zakazaće 7. septembra sjednicu tijela, a na dnevnom redu, kako je kazao, nerasvijetljeni slučajevi i afere u kojima su organi vlasti postupali nezakonito.

On ej na današnjoj konferenciji pojasnio da se ova inicijativa zansiva na proširenim ingerencijama odbora koje daje novi polsovnik Skupštine, a osnovno uporište je u Ustavu. Koprivica je kazao da će biti organizovana brojna parlamentarna saslušanja onih koji su učestvovali u aferama. Ističe da će Crna Gora saznati koje arčio državni novac, protivpravno hapsio, oslobađao kriminalce.

Najavio je da će na sjednici u septembru predložiti konktretnu metodologiju rada.

“Saslušaćemo i NVO i druge subjekete imaju određena saznanja”, kazao je on.

Istakao je da će po prvi put jedan skupštinski odbor razmatrati postupanje organa vlasi u nerasvijetljenim slučajevima i aferama koje u opterećivali crnogorsko društvo, te da će ti slučajevi konačno dobiti epilog. On je to nazvao novim “talasom borbe za pravdu u Crnoj Gori”.

Koprivica je saopštio dnevni red koji će biti na sjednici 7. septembra.

“Prvo, otvorićemo slučaj proevjere novca i falsifikovanja isparava u računovodstu Skupštine, da konačno otvorimo gotovo zataškani slučaj udruženjog djelovanja više lica koje je za posljedicu imalo pronevjeru više desetina hiljada eura skupštinskog novca, i falsifikovanje isprava. Postavlja se pitanje zašto je ovaj slučaj zataškan i zašto je osumnjičena jedna osoba. O tom slučaju moramo saznati punu ostinu. Drugo, da ispitamo stambenu korupciju. Ko je i na koji način dobijao stanove. Treće, da Crna Gora konačno zvanično sazna istinu o ubistu pred KCCG u oktobru 2000. godine, da sazna kako je tekao postupak, kako su postupali organi vlasti. Da se saslušaju tužioci, policajci, vještaci, i da vidimo zašto smo imali sramnu presudu kojom se Brano Mićunović oslobađa odgovornosti za taj gnusni zločin. Kao četvrto da se ispita postupanje nadležnih tužilaštvama u slučajevima “Limenke” i “Kampa Zlatica”. Zatim da otkrijemo zbog čega je došlo do protivpravnog zadržavanaja mitropolita Amfilohija u policiji, ko ga izlagao šikaniji svojih javnih i službenih dužnosti”, rekao je Koprivica.

On je naglasio da postoji mogućnost osnivanja radnih grupa i pododbora koji bi se probubljeno bavili ovim pitanjima, kao i zaključcima odbora i Skupština.

“U prethodnom periodu raskrinkali smo brojne afere i dali smo riječ da ćemo pokazati građanima kako funkcioniše pravna država. Hrabro smo se osnosili prema svim zloupotrebama vlasti. Oktkrivali smo ih i procesuirali. Znamo gdje su zloupotrebe, i zanmo i kako se otkrivaju a znamo i šta ćemo sa dokazima učiniti”, kazao je Koprivica.

Ono što su građani čuli od Demokratske Crne Gore, kaže Koprivica, samo je mali dio čime raspolažu i čime će raspolagati nakon sprovođenja procedura i kontrolnih saslušanja.

“Dobiće građani pravu sliku o svemu, naročito o tome kako su se zloupotreblajvalw javne funkcije i pravne procedure, kako bi se sakrila istina i zataškale brojene afere. Sve stvari će biti izvedene na čistac”, obećao je Koprivica.

Krapović: Bavićemo se i slučajem Veljka Belivuka

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović je kazao da će kao predsjednik tog tijela i on pokrenuti inicijative kontrolnog saslušanja vezana za afere.

“Afere se tiču prostornog planiranja, urbanističke korupcije, korupcije u građavinarstvu, donošenja prostornih planova na primorju i DUP-ova koji su nanijeli ogromnu štetu održivom razvoju crme Gore, turizmu, a napunili džepove privilegovanih pojedinaca bliskih bivšem režimu.

istakao je da će se sigurno baviti Miločerskim parkom, Kraljičinoim plažom, auto-putom Bar Boljere o zaboravljenoj petlji, postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u primorskim opštinama.

“Moramo imati odgovore zašto su izviđaji trajali predugo, kako u slučaju Abu Dabi fonda koji je sad aktuelan. Mi smatramo da je godinama unazad bilo više nego dovoljno dokaza da se neke stvari pomjere sa mrtve tačke i pojedinci procesuiraju”, naveo je Krapović.

On je  istakao da je on i član Odbora za bezbjednost i odbranu i poručio je da će slučaj Veljka Belivuka biti tema tog tijela.

“Nadam se da ćemo doći do tačnih informacija ko su pojedinci u službama bezbjednosti koji su doveli Veljka Belivuka u Crnu Goru. Ko ga je skinuo sa liste lica kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru i sa kojim obrazloženjem i namjerom. Šta je bilo planirano da uradi Veljko Belivuk u Crnoj Gori i kod koga je boravio. Ko mu je bio domaćin i je li taj domaćin i dalje u službama bezbjednosti”, rekao je Krapović.

On se osvrnuo na prošlogodišnja dešavanja u Opštini Budva, kada je, kako kaže, DPS je imao niz nezakonitih postupanja, a da državni organi nakon godinu ništa nisu preduzeli.

Upitani da li su Demokrate razgovarale sa Demokratskim frontom oko članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, Koprivica kaže da oko toga nema kompromisa oko principa za koje se zalažu. Kaže da su spremne za dogovor ukoliko se ti principi poštuju, podjećajući da ne žele politički Tužilači savjet.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dula
Gost
Dula

Sjedi će si, ni za đe nijesi.

Elena
Gost
Elena

Uh, dobro je.. ja reko bavicete se drzavom da je dokusurite

Mijo
Gost
Mijo

SAMO SE NEMOJTE BAVITI DRŽAVOM,JER ĆETE I TO ŠTO JE OSTALO DO KRAJA URUŠITI🇲🇪

Nikola
Gost
Nikola

Kad ste tako iskreni zasto niste skinuli imunitet svom poslaniku, da vidimo sta je on to radio u BD?

Montenegrina HN
Gost
Montenegrina HN

Sto ke ovo okle im vise izviru kompleksi
Qq

Kralj
Gost
Kralj

Bavićemo se mi vama!!!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Kako ovo podsjeća na januar 1933. u Njemačkoj!

Toni
Gost
Toni

Žalosno ko predstavlja građane i još više jadno

Zoran
Gost
Zoran

Kakvi su ovo bolesnici. Duse na sve strane.

Nikola
Gost
Nikola

Opet prijetnje, opet mijesanje u posao tuzilastva, suda, policije…ne znam…mozda to tako treba

Barka
Gost
Barka

Jedini nacin da pokusaju da pobjegnu od svih gluposti, koje su napravilo za ovih godinu dana, koliko osvjezavajuce vrse vlast, jeste to stalno insistiranje na “nepocinstvima” bivse vlasti. I to, Krapovic da prica o tome!?…. prvi reketas Budve…. hahahaha…. Dajte ljudi malo ozbiljnosti….hahahaha

Sale
Gost
Sale

Momo sokole, poteci i uhapsi Brana po 45 put.

Metodije
Gost
Metodije

Konferencija prevaranata

Cile
Gost
Cile

Frka od Cetinja pa ajmo na afere. Nas to ne zanima. Ko je krao neka odgovara ali mi branimo nasu drzavu i nemamo veze ni sa vama ni sa njima. Moze li to nekako uci u vase glave?

slanik
Gost
slanik

a kako bi dobro bilo da vi malo radite svoj posao
dako krenemo sa mrtve tačke prema EU
a da to ostavite nadležnim organima

Opet
Gost
Opet

Evo sastali se tračeri nije mala i opet će zastidje ko nam kroji sudbinu

Njegoš
Gost
Njegoš

Isto kako ste vi u Budvi mirno izrazili nezadovoljstvo, tako ćemo i mi na CETINJE i širom države Crna Gora.

Pero
Gost
Pero

E kako skreću priču dvolične Demokrate. Pričajte vi o najavljeni skupovima na Cetinju,a ne što nalatite praznu slamu Koprivnice i Krpoviću,a što je sa Carevićem Krapiviću?

Send this to a friend