Politika

Koprivica sa Rajnke i Popom: Crnoj Gori potreban nezavisan Tužilački savjet

Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet, zasnovan na meritokratiji, koji bi krenuo u odlučne reforme, kazao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica na današnjem sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Koprivica je obavijestio goste da se pred Odborom sprovodi konsultativno saslušanje kandidata za članove Tužilačkog savjeta, na transparentan način i uz punu uključenost javnosti, po prvi put uz direktan prenos na parlamentarnom TV kanalu.

On je istakao da je za članove Tužilačkog savjeta konkurisao veliki broj kandidata sa respektabilnim kompetencijama, kao i respektabilni kandidati iz NVO sektora, te ocijenio da je to i obaveza više da se u tom duhu nastavi i finišira proces.

Američka ambasadorka kazala je da je sastanak bio prilika da se upozna s ulogom parlamentarnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i naglasila važnost meritokratije i nepristrasnosti kao vodećih principa u izboru članova Tužilačkog savjeta.

“Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija”, rekla je Rajnke.

Popa je pozvala sve relevantne političke aktere da u konstruktivnom dijalogu obezbijede široku podršku u postupku izbora nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i predstavnika NVO.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Natalija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Natalija
Gost
Natalija

Cvrc!
nema mrdanja.kako Rajnke kaze.

Send this to a friend