Politika

Koprivica: Stekli se uslovi za dopunu krivične prijave protiv članova DIK-a

Sa konferencije

Na danas održanoj pres konferenciji Kluba poslanika „Mir je naša nacija“, poslanik i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, predstavio je nove podatke i dokaze koji govore o tome kako je u vezi sa djelovanjem DIK-a krajem 2020. ispoljeno i kriminalno i protivustavno postupanje, čime su se stekli uslovi za dopunu krivične prijave protiv članova DIK-a koji su atakovali i na Ustav i na zakon i na izbornu volju građana. Koprivica je naveo da su se stvorili uslovi za dopunu krivične prijave protiv članova DIK-a i da će u najskorijem roku biti procesuirani, saopšteno je iz Kluba poslanika.

„Iz mora opstrukcija koja je primijećena u djelovanju ekstremne i radikalne opozicije proizilazi jasni dokazi o tome da je posrijedi bilo protivustavno, kriminalno i protivzakonito djelovanje članova DIK-a sa ciljem da blokiraju rad državnih institucija i da obesmisle izbornu volju građana. No, u tome su osujećeni i pokušaj opstrukcije nije prošao“, rekao je Koprivica.

Kako je rekao, peta sjednica Prvog proljećnjeg redovnog zasijedanja započela je 23. 6. 2020. godine. Ona je bila neregularna sa aspekta Poslovnika – započela je bez kvoruma i suprotno članu 90 stav 2 i 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

“Na početku ove sjednice nije ni utvrđen kvorum, a nije ga ni bilo. Kao što se vidi na snimku, prisustvovalo je svega 12 poslanika. Na toj sjednici, koja je imala nekoliko nastavaka, a koja je počela neregularno i bez kvoruma, podnijeta je ostavka od strane poslanika DPS-a, gospodina Nikole Divanovića. U nastavku te sjednice, 21. 7,. ostavku je podnio taj poslanik, inače – akter političke korupcije u Budvi“, otkrio je Koprivica.

Koprivica je, kako je saopšteno, prezentovao i izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta koji je DIK tom prilikom dostavila, a koji se odnosi upravo na tu, 5. sjednicu koja je počela bez utvrđivanja kvoruma i bez kvoruma, sa 12 poslanika.

„Na toj sjednici je ostavku podnio poslanik DPS-a“, rekao je Koprivica.

Poslanik Demokrata je dodao da tada DIK nije prebrojavala poslanike.

„Ona to, inače, nema ni pravo, niti da se bavi pitanjima utvrđivanja kvoruma, niti da odlučuje o poslaničkim mandatima“, naveo je Koprivica i dodao da su o tome odlučili građani Crne Gore na izborima.

„U stavki 2 tog izvještaja, u vezi sa ostavkom podnijete na sjednici gdje nije bilo kvoruma, konstatuje se: ‘DIK, na sjednici održanoj 22. 7. 2020. godine potvrđuje da upražnjeni poslanički mandat sa izborne liste Sigurnim korakom – DPS – Milo Đukanović, pripada Drašku Vučiniću’. Dakle, tada su ispoljili i nezainteresovanost i drugačiji pristup i različite aršine: tada se nisu bavili utvrđivanjem kvoruma, postavljali pitanje je li sjednica počela u skladu sa Poslovnikom, nego uradili što im je posao – dostavili izvještaj o popuni mjesta, jer se ne mogu staviti iznad Ustava i volje građana“, prokomentarisao je Koprivica.

„Sa druge strane, da budemo potpuno precizni, 4. sjednica Drugog, redovnog jesenjeg zasijedanja od 28. decembra 2020. bila je regularna: započela je utvrđivanjem kvoruma prozivkom, u skladu sa čl. 90 stav 4“.

Koprivica pojašnjava da se kvorum može utvrditi na dva načina: ubacivanjem kartice u poslanički pult, a sa druge strane, postoji, takođe, drugi model, drugi način utvrđivanja kvoruma – putem prozivke.

„A podsjećanja radi, kad se održavala 5. sjednica Prvog proljećnjeg redovnog zasijedanja zasijedanja, koju je Brajović otvorio, tada nije ni bilo poslovničke mogućnosti da se glasa online i tada nije bio uveden institut sjednice ‘na daljinu’, što je sve slučaj sa 4. sjednicom Drugog, redovnog jesenjeg zasijedanja. Na taj način su data sva prava i onim poslanicima kojima je usljed primjene mjera zaštite, ograničena sloboda kretanja. Poslanici uživaju ista prava, tako da se ne može Poslovnikom praviti razlika u pravima pojedinih poslanika, da jedni mogu da odlučuju, a drugi da mogu da odlučuju i učestvuju u radu“, istakao je Koprivica i naveo primjer iz uporedne prakse iz države EU, Hrvatske koja ima gotovo identična ustavna rješenja o Skupštini i položaju parlamentaraca gdje je poslovnička norma Hrvatskog sabora koja je ograničavala poslanike koji su kovid pozitivni i prisustvuju sjednici „na daljinu“ da učestvuju u radu, oglašena za neustavnu. „Zašto? Poslanici moraju uživati ista prava! Ne može se praviti razlika u pravima koja pripadaju poslanicima. Ne može Poslovnik praviti razliku i dodjeljivati različita prava različitim poslanicima. Svi imaju ista prava!“ – naglašava Koprivica.

Koprivica dodaje da je tumačenje DPS-a apsurdno jer po tom tumačenju, onaj ko glasa smatra se odsutnim.

„Nije posao DIK-a da utvrđuje kvorum. Da jeste, kako bi prihvatili da razmatraju akt Skupštine sa one sjednice koja je započela bez kvoruma, sa svega 12 poslanika i bez pokušaja tadašnjeg predsjednika da utvrdi da li postoji kvorum? Potvrdili su mandat iako je ostavka podnešena na sjednici koja je započela bez kvoruma i bez utvrđivanja kvoruma“, pojasnio je Koprivica.

„Umjesto da vrše službene dužnosti, članovi DIK-a prethodnog saziva bili su instrumentalizovani u partijske svrhe. Prekršili su svoju dužnost i počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja sa elementom organizovanosti. Pokušali su da prekroje izbornu volju građana. Posebno je interesantno i to što je posrijedi bio izvođač političke korupcije u Budvi, pa se tada rukovodstvo Skupštine stavilo u funkciju potpomaganja tog kriminalnog procesa. Ovo su dokazi da su radili zavisno od partijske pripadnosti poslanika kojima treba da počne ili prestane poslanički mandat”, istakao je Koprivica.

Koprivica je ocijenio da je Skupština Crne Gore ispoštovala volju građana na 4. sjednici Drugog redovnog jesenjeg zasijedanja, ispoštovala pravo, pravnu proceduru, racio legis pravnih normi – da se obezbijedi poštovanje izborne volje građana i obezbijedi nesmetano funkcionisanje zakonodavne vlasti.

„To je najbolji pokazatelj regularnosti i pravne perfektnosti u postupanju Skupštine Crne Gore u decembru 2021. godine“, saopštio je poslanik Demokrata.

Koprivica je objasnio da je efektivna moć poteza predsjednika Crne Gore da vrati zakon na ponovno odlučivanje slaba jer se o izglasanim zakonima odlučuje bez rasprave i istom većinom, a on je dužan da proglasi ponovo izglasani zakon.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ce-Vi
Gost
Ce-Vi

Nije mi jasno zašto nijeste pustili i moj drugi komentar koji je samo nastavak ranijeg. G-din Koprivica uporno govori neistine jer je Odluka o izmjenama i dopunama poslovnika Skupštine CG donijeta na zasijedanju održanom dana 29.12.2020.godine(znači dan kasnije).U navedenoj odluci postoji i Čl.58 u kojem decidno piše:”Ova odluka stupa na snagu osmog (8) dana od dana objavljivanja u “Sl.listu Crne… Više »

Kurjak
Gost
Kurjak

Mośa batali se više,dosta si dresova i ti promijenio…

Kurjak
Gost
Kurjak

Ne moze se zivjeti vise od pameti Moma Koprivice…

Njegoš
Gost
Njegoš

A đe ste bili vi tada da tražite ima li kvoruma?? Plandovali paraziti sa 3000€ mjesečno!!! Snimak ništa ne dokazuje.

Crni
Gost
Crni

A objasnite kako je vojvoda Mandic sa zadnje pozicije na listi zavrsio u skupstini. Valjda stranka mora da odluci na svojim organima koga ce postaviti kao odbornika. Znaci redosled na listi nije praksa. Urasi su mogli poslati DIKU na vrijeme poslati izmjenu. Mjesto izdajnika Adzica da postave ovu izdajnicu Suadu.

Ce-Vi
Gost
Ce-Vi

Ovaj bravušan misli da niko ništa ne čita. Tačno je da u čl.90 stav 4 piše da se kvorum utvrđujeprozivkom poslanika(ali onih koji su u plenarnoj sali). Da bi utvrđivanje kvoruma za sjednicu od 28.12.2020.godine bilo validno mora se primjeniti čl.54 Odluke o izmjenama i dopunama poslovnika Skupštine CG u kojem se navodi: U čl. 222b prije stava 1 dodaje… Više »

neko1966
Gost
neko1966

tako je! no, ove bravusane ne interesuju zakoni i ustav i siguran sam da medju tim silnim bravusanima ima onih koji se razumiju u pravo, ali takvi su koncentrisani samo na to da ih pokusaju izigrati i zloupotrijebiti zarad njihovih podlih ciljeva. ovom njihovom narodu- srpskom svetu, to pogresno plasiraju, oni im sve povjeruju i kad ih opozicija u pravnom… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Ovaj mrzi sve na ovom svijetu. Da oce malo utuliti. Kako profesor izaposljava sto mu je trebalo i sad miran. Nidje ga.

joanikije
Gost
joanikije

Niko pa ni Predsednik nema pravo potpisati otudjenje teritorije a ovaj Predsedsenik vam to i ne zeli potpisati

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Laprdajte još koji dan kad vas je zapalo 20.1 Milo neće prihvatiti zakone opet dok ne dodje Bajden e onda ste ga izjeli…

Viktor
Gost
Viktor

Samo vi srljajte.

Laki
Gost
Laki

Komesaru,ne utvrđujete vi da li je prekršen ustav,već Ustavni sud

uiip
Gost
uiip

Kako su se stekli uslovi kad nije bilo po Ustavu?! To rece i vas Rukoljub

Bokelj
Gost
Bokelj

molim ove 10 dislike da objasne što nije dobro i tačno napisano,pa premijer je kazao da nije po ustavu.

Djomaa
Gost
Djomaa

Tih 10 su sendvičari i botovi povezani sa okupatorom spc.

Send this to a friend