Politika

Korać: Napadi na Crnu Goru su zastrašujući, ali vjerujem u njenu mudrost

Vesna Šofranac

Kriza u odnosima Crne Gore i Srbije sada eskalira. Srbija je podstiče preko provladinih tabloida i televizije, prije svega Pinka, nadajući se da će kombinovani medijsko-političko-crkveni pritisak da primora vlast u Crnoj Gori da povuče zakon i prizna poraz. Time bi ‘stariji brat” demonstrirao da još ima moći u regionu, kaže u intervjuu Vikend novinama prof. dr Žarko Korać, profesor Filozofskog fakuteta Beogradskog univerziteta i nezavisni poslanik u Skupštini Srbije.

Korać podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta optužio Demokratsku stranku da je “dozvolila da ode Crna Gora”.

“Kao da je to bila stvar Srbije. I time je sve rečeno. Prepušteni ste trenutno sami sebi kao društvo i država i nije vam lako. Ali imali ste i gore trenutke u svojoj istoriji. Računam, ipak na zrelost većine građana Crne Gore bez obzira na političko opredjeljenje. Ovo je njihova jedina država koju toliko vole. Ko ima interesa da je zapali sem šačice ljudi bez trunke brige za druge? A oni su velika manjina. Vjerujem u budućnost Crne Gore i njenu mudrost da riješi svoje krize bez obzira na pritiske spolja”, odgovara Korać na naše pitanje o mogućim putevima rješavanja aktuelne krize izazvane manipulacijama vjerskim osjećanjima dijela građana.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvalo je otvoreno oštro suprotstavljanje Srpske pravoslavne crkve i dijela crnogorske opozicije, ali i srpske. I dok se tenzije u Crnoj Gori pokušavaju podići stalnim okupljanjima i šetnjama sveštenika i dijela građana, stiže i najava mogućeg prisustva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nalaganju badnjaka na sjeveru Crne Gore. Kako Vi gledate na moguću privatnu posjetu srpskog predsjednika? Koji bi bili razlozi, a koje posljedice takve posjete?

Korać: Potpuno je očigledno da se odnosi Srbije i Crne Gore pogoršavaju iz dana u dan i ne vidim trenutno način da će se to zaustaviti. Sve je na granici ozbiljnih incidenata koji mogu da destabilizuju Crnu Goru, ali i samu Srbiju. Griješe oni koji potcjenjuju ovu krizu koja je čekala da se desi. U Crnoj Gori SPC je po svojoj odluci postala nosilac opozicionog djelovanja sa vrlo jasnim otporom NATO i EU integracijama i suštinski protiv samostalnosti Crne Gore kao države. Na proruskim mitinzima DF govorio je mitopolit Amfilohije što je valjda jedinstveno u regionu. Čak i u Srbiji vladike ne govore na mitinzima vlasti ili opozicije.

Nedavno ste izjavili da je SPC najveća opozicija crnogorskoj vlasti. Šta je sa brigom o vjernicima?

Korać: Crkva u Crnoj Gori već duže nastupa kao parapolitička organizacija na štetu njenih vjernika. Odavno to nije funkcija crkve i bez obzira na tradiciju u Crnoj Gori gdje je duže vrijeme bilo uobičajeno jedinstvo svjetovne i duhovne vlasti, to dugoročno samo šteti interesima crkve jer su njeni vjernici takođe politički podijeljeni. Umjesto da smanjuje političke tenzije, SPC u Crnoj Gori ih u stvari podstiče. I vrlo jasno odbacuje dio vjernika. Normalno je onda da je upravo usvojeni zakon o vjeri koji se tiče imovine SPC u Crnoj Gori izazvao zajedničke crkvenopolitičke demonstracije. Taj savez nije od juče. Stvar je pogoršana time što je izgleda cjelokupna SPC ubijeđena da je iznad zakona Crne Gore i njenih demokratskih institucija. Ona ima pravo da bude nezadovoljna zakonom i to protivljenje može na mnogo načina da pokaže. Ali, prije sveg,a pred sudovima Crne Gore i međunarodnim sudovima. Ali ne litijama, kletvama i organizovanim okupljanjima gdje se sasvim očigledno teži promjeni vlasti u Crnoj Gori bez obzira na licemjerne tvrdnje da su to “nepolitički skupovi”. I te kako su politički i vrlo jasno politički intonirani. Mene to podsjeća na neku prošlost Evrope ili čuvena “događanja naroda” iz osamdesetih godina u Srbiji, ovaj put u organizaciji crkve.

Kako gledate na poteze vlasti u Beogradu?

Korać: Vlast u Srbiji je u prvom momentu reagovala donekle uzdržano da bi vrlo brzo i pod uticajem crkve zauzela stav jasne podrške protestima. Vučić na taj način, plašeći se i najmanjeg gubitka popularnosti uoči izbora, nanosi ozbiljnu štetu Srbiji. Srbija ima loše odnose sa Sarajevom zbog nekritičke podrške Dodiku, sa Hrvatskom su duže vrijeme loši i zaleđeni, sa Makedonijom vrlo uzdržani, sada se kvare i sa Crnom Gorom. S kim od susjeda zapravo Srbija ima dobre odnose? I kako je moguće devetnaest godina poslije pada Miloševića da se ponovi ista floskula o tome da su “Srbi ponovo ugroženi” što je bio direktan uvod u ratove. I od kada su problemi SPC ISTOVREMENO problemi Srbije? Valjda su kod nas crkva i država odvojene Ustavom i zakonima? Ne znam da li će doći Vučić na Badnje veče u Crnu Goru, ako dođe samo će dalje podstaći tenzije.

Mnogo je događaja koji liče na neke iz naše ne tako daleke prošlosti. Teško je ne primijetiti da gospodin Vučić povlači slične poteze kao Slobodan Milošević koji je svojevremeno, 2000. godine u Beranama, takođe u privatnoj režiji, prisustvovao mitingu SNP? Kako Vi na ovo gledate?

Korać: Vučić se polako zaglavljuje u EU integracijama i sada poslije personalne rehabilitacije, rehabilituje postepeno i Miloševićev politički program nametanja političke volje susjedima bez ozbiljnijih instrumenata da to i ostvari.

Neposredno uoči usvajanja zakona, lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević išli su po blagoslov kod srpskog patrijarha Irineja, što je u dijelu medija protumačeno kao namjerno zaobilaženje mitroplita MCP, pripremu za njegovu smjenu i izbor nekog iz radikalnijeg dijela SPC, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske, na čelu sa Joanikijem. Da li je, po Vama, na pomolu raskol u SPC? Ukoliko jeste, gdje je u toj priči mitropolit Amfilohije?

Korać: Mitropolita Amfilohija je pregazilo vrijeme bez obzira što spada u najobrazovanije vladike SPC. On ne može da se pomiri s time da je Crna Gora nezavisna država i da je to nepovratan proces. Ovaj zakon o crkvenoj imovini je konsekvenca te činjenice. Odbacujući zakon on u suštini odbacuje ideju nezavisne Crne Gore. I gura SPC na marginu društvenih zbivanja u Crnoj Gori mada trenutno to izgleda sasvim drugačije. Sumnjam u raskol u SPC oko ovog pitanja, imaju oni mnoga međusobna neslaganja, ali ne oko ovoga. Uostalom i veći dio opozicije u Srbiji je podržao SPC oko ovoga. Što me iskreno ne čudi jer su i oni ispod šinjela srpskog nacionalizma rasli. I nikada iz njega izašli.

Usvajanje Zakona pratili su teški incidenti u Skupštini Crne Gore koje su izazvali poslanici Demokratskog fronta. Do incidenta je došlo i u srpskom parlamentu. Da li su ova dva događaja povezana, ukoliko jesu, šta i ko ih povezuje?

Korać: Poslanici klerikalci sa vizijom države kao pravoslavne džamahirije vazda su isti. Antidemokratske ličnosti koje niti razumiju niti žele da razumiju savremeni svijet.

Kakva je uloga Ruske crkve u posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori i Srbiji, kao i dešavanjima unutar same SPC?

Korać: Ruska crkva je naravno već podržala SPC. Biće zanimljivo vidjeti u nedjeljama koje dolaze da li će duboko podijeljene pravoslavne crkve da sačine neko saopštenje. Koliko znam, SPC nastoji da dobije podršku i drugih pravoslavnih crkava.

Dešavanja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti pokazala su i pravo lice jednog političkog opozicionog subjekta kod nas Demokratske Crne Gore. Njihovi predstavnici uslovili su svoj ostanak u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva povlačenjem zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zakon nije povučen, Odbor više ne funkcioniše, Demokrate sada ćute. Vaš komentar?

Korać: Politika političkih stranaka nije šta piše u njihovim programima ili šta deklarativno tvrde, već kako se konkretno postavljaju oko bitnih pitanja društva i države. Ovo jeste jako bitan trenutak za Crnu Goru i ona je izložena zastrašujućim napadima koji negiraju i njeno postojanje. Time sam odgovorio; nije bitno šta pričaš, već šta radiš. SDP je ipak u ovoj situaciji stao u odbranu države, a ne vlasti i time demonstrirao razlike među opozicionim strankama.

Svjedoci smo pokušaja paljenja crnogorske zastave na zgradi Ambasade Crne Gore u Beogradu, od strane pristalica SPC i navijača Crvene zvezde, što je izazvalo reakciju crnogorskih vlasti uz poruku premijera Duška Markovića da je odnos vlasti Srbije bio zaprepašćujući. Srpski predsjednik, u gostovanju na TV Pink RS, nije osudio napad, već reakciju crnogorskog premijera. Vaš komentar?

Korać: Iako je dosta policije bilo u susjednoj ulici ona nije ništa uradila da spriječi nekoliko hiljada Zvezdinih navijača da dođu do ambasade Crne Gore u Beogradu. Očigledno je politička procjena bila da je to “glas naroda” i korisna otvorena prijetnja Crnoj Gori. Zanimljivo je da su dva poslanika DF bila na utakmici valjda kao “ljubitelji košarke” i onda u povorci došli pred svoju ambasadu da posmatraju paljenje zastave. Dakle, to je valjda kako oni vide parlamentarnu borbu, da u stranoj zemlji ideš sa navijačima koji uzvikuju najgore moguće parole protiv legitimnog rukovodstva sopstvene zemlje.

S obzirom da smo ušli u izbornu godinu, kako procjenjujete dalje djelovanje SPC u borbi za političku prevlast u Crnoj Gori? Dokle su spremni da idu?

Korać: : Bojim se da je SPC riješena da ide do kraja i da ne razmišlja mnogo o konsekvencama za sebe samu. Ako su sada skupovi SPC u Crnoj Gori čisto politički skupovi, kakav motiv više imaju stvarni vjernici da je podržavaju? Imaju političke stranke za tu rabotu. Ili riječima same vjere, SPC se trenutno u Crnoj Gori bori ne za carstvo Božje već isključivo za carstvo zemaljsko. I inače istorijsku podjelu društva dovodi na nivo dva iskopana rova koji su na ivici fizičkog sukoba. Zar joj nije žao male Crne Gore? I da je to najgori zakon postoje drugi načini borbe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Znas li ti da narod koga vidis na mirnim protestima su gradjani CG..je li mislis da mi nemamo prava misliti svojom glavom…?

Deki
Gost
Deki

Korać priča kao da je vernik, a sekularan je. Ono kad ti neznalica drži predavanje o veri.

Mladen
Gost
Mladen

Ima nešto gore od DPS a to su srbijanski poltroni iz Beograda i mrzitelji svoga naroda.

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Carstvo bozije ce zatvoriti vrata svim ovim ratnim huskacima pa makar to i irinej bio

Filipini
Gost
Filipini

Uvjek treba biti protiv “huškača” slažem se.
Ali ovaj zakon o otimamju Crkvi zbog koga je sve počelo, nije donio Ironej no Milo

Andjela
Gost
Andjela

1845 nije bilo ni Irinije ni Mila nego Ivana Crnojevica……istoriju nemozemo prekrajati ni biti pristrasni nego realni!

Ljuta
Gost
Ljuta

Andjela mora da si plavusa i to ona sto se sa tim dici? 1845g smo imaliPetra I Petrovića Njegosa kao vladiku.. a za Ivana Crnojevica iz 1485g znam da je prenio sjediste Zetske episkopije u Cetinje kao zavisan svetovni vladar ..

xyz
Gost
xyz

Makar i milo sa svom vladom crnogoranskom

Kaktus
Gost
Kaktus

Neki bi najsrecniji bili da se zarati. Eto irinej prvi,da mu je kako da nas zavadi pa da uzme sve od mitropolije crnogorske

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Kako to da niko iz spc ne pruza podrsku nasem Đedu nego samo huskaju i potpaljuju masu ?

Leart
Gost
Leart

Irinej bi da ojaca svoju moc smjenom amfilohija,to je i slijepom covjeku ocigledno

Filipini
Gost
Filipini

Kad već vidiš, što će Milu ovo rušenje Crkve a sa njom i Praboslavlja, to je tema

Komita
Gost
Komita

Crnogorci nalazu badnjak po prvi put tamo dje im je arkan 90ih branio,to je za mene pobjeda.

Ljuta
Gost
Ljuta

E junaci..priznajete da ste se bojali Arkana koji je tada bio najbolji prijatelj Milov..

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Problem je u ljudima kao irinej i joanikije koji bi sve uradili da sacuvaju svoju moc. Pravi put je put naseg Đeda i pomirenja.

Liberal
Gost
Liberal

Samo da se ne pita sta joanikije,njega ako ikad bude ko slusao zaraticemo

Stefo12
Gost
Stefo12

Sve je ovo irinej kriv,on okrece narod protiv drzave i đeda

Petar
Gost
Petar

Shvatam ja da ljudi imaju razna ubjedjenja, ali ne mogu da shvatim ljude koji lazu i pricaju neistine, pojedince sto pokusavaju da izmisle nesto cega nema.Cilj je jasan, ali sretstvo je prljavo i primitivno.

Kos
Gost
Kos

bravo zarko vucica su dovele na vlast snage koje guraju srbiju od devedesete u blato i sad bi i mila da srusi davi se u mulju seseljev izdanak nadam se da ce nestati sto pre iz politike crno kosuljasa

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zašto srbija ne sluša ovakve ljude a ne isfrustrirane nacionaliste,bez grama mozga?

Sanyshkaya
Gost
Sanyshkaya

Ovakvi su tamo u manjini.

Prc CG
Gost
Prc CG

Zato sto su ovakvi ljudi spremni da pljuju po Srbiji za 30-40 eura dnevnice!!!!

Pedja *
Gost
Pedja *

Prcoje , neko ce to da ucini dzabe .

Blok
Gost
Blok

Koje ljude

Rada
Gost
Rada

Realno i ispravno rečeno

Svjefol
Gost
Svjefol

Kad se malo bolje razmisli, SPC bi trebalo, dekretom, ukinuti u Crnoj Gori. Kao sto je dekretom ukinuta i autokefalna Crnogorska Pravoslavna Crkva. I da se stavi tacka. Ko vjeruje u Boga, ima crkava po Crnoj Gori dje moze da se moli.

Prc CG
Gost
Prc CG

Vidi se bas si obrazovan i pun “pravih”informacija skuhanih u kuhinji dps-a.Cpc nikada nije postojala i nikada nije bila autokefalna,da li to možete sa svratite da je to jedina istina?????
Crnogorska nacija,jezik i crkva NE POSTOJI!!!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Lažeš..postoje od 1945g kad ih je djilas u Borbi nazvao da su nova nacija…

Thor
Gost
Thor

E pa ne ide to tako. CPC je postala nosilac SPC kad je Pecka Patrijarsija bila ukinuta a tim cinom smo i zavrijedili autokefalnost. Imovina koja je na SPC je gradjena zajednicki jer je normalno taj narod tad bio vodjen jednom idejom i istim vrijednostima. Danas u 2020-oj godini kad se pokusava stvorit nekakav Crnogorski identitet sve bi bilo istorijski… Više »

Prc Cg
Gost
Prc Cg

Upravo tako CPC je bila nosilac SPC kad je PECKA PATRIJARSIJA bila ukinuta sto joj ne daje nikakvo pravo ni prije ni poslije toga da sama sebi proglašava autokefalnom. CPC ne postoji niti je ikada bila autokefalna,crnogorska nacija i jezik ne postoje i to je jasno svima kao i zagovornicima te teze ali im odgovara da na taj način dijele… Više »

Haris
Gost
Haris

Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana! Nikad više 1918.!!!

Sistem
Gost
Sistem

Vi se branite, nego napadate i to kolko obraza imate napadate Crkvu, a oni se brane

Boka
Gost
Boka

Harise, brani Tursku od dzamija i islama. Od nas u sitnim koracima…

Thor
Gost
Thor

Od koga da je branite dome? Od nas koji samo brane ono sto je od Boga dato u vremenima kad su moji i tvoji pradjedovi rame uz rame stojali na crtu Otomanima. Ne lupaj gluposti!

srb
Gost
srb

joz jedan koji je djindjicu zabio noz u ledja

Cast i obraz
Gost
Cast i obraz

Zakon je donesen na silu, narod se do sada pitao nije , da li ce se pitati vidjecemo, ja mislim da hoce i da je vrijeme , dosta ponizavanja naraoda, priznanje Kosova i ovaj sada zakon najveca bruka u istoriji CGore.Ili narod treba da napusti drzavu ili vlast pitanje je sad

Haris
Gost
Haris

Zakon donešen demokratski glasanjem. A otimačina 1918.-te je bila na silu, no došlo vrijeme da se oteto vrtat mora.

brkoo
Gost
brkoo

Dosta je bilo otimačine i pljačke neko je morao srati na put vlastodršcima, previše su se osilili. CG nije napadnuta ona se ovako brani. Crkve i crkvena imovina su jedino blago koje je sačuvano i ono ne može nigdje iz CG. Sve ono što je bilo povjereno aktuelnoj vlasti je prodano ili uništeno.

Haris
Gost
Haris

Oteto prokleto! Sve što je oteto 1918. prilikom veljesrpske agresije ima se vratiti državi Crna Gora i Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Nikad više 1918.!!!

Blok
Gost
Blok

Sada je 2020g i olet nsšadate Crkve ka da je 1500g

Fenix
Gost
Fenix

Pa zakon upravo to i sprovodi: crnogorske svetinje crnogorskom narodu i državi! Dosta su bile u službi druge države, koja ih je otela! Neđe svetinje niđe iz CG, zato je zakon i donijet.

Građanin CG
Gost
Građanin CG

Odakle CDM “iskopava” ove likove?

Haris
Gost
Haris

Iz srbije.

Poltrončine
Gost
Poltrončine

To su tvoji rođaci iz srbije harise !

Filip
Gost
Filip

Najeftinjji su

Cheese
Gost
Cheese

Ne volim kad su nekakve tenzije, jer zivimo u opasnim vremenima dje konfliti poput Ukrajinskog prijete da se preliju dalje na tlo kontinentalne Evrope, dje i Turska, i Rusija, ali i SAD imaju geostrateske interese izvan naseg regiona ali u neposrednoj blizini poput Bliskog istoka, ali mi je drago da taj narod sto se okuplja samo mirno seta i dobro… Više »

Fenix
Gost
Fenix

Kakav dogovor može biti, kad manjina od 28% ne prihvata volju većine?

Cheese
Gost
Cheese

To ne moze nikako bit manjina u drzavi od 600.000 stanovnika. Prema zadnjem popisu 42% se izjasnilo da govori Srpskim jezikom, a cak 78% da je krsteno u SPC. To moze bit manjina ali u drzavama sa vise miliona stanovnika. U nasoj drzavi ovo sto gledamo je jedna opasna, i velika polarizacija drustva dje se vise od 250.000 ljudi, stanovnika… Više »

Poltrončine
Gost
Poltrončine

A ko je i šta većina ?

Haris
Gost
Haris

U Crnoj Gori nema većine, osim trenutnih interesa. Najbrojnija manjina su Crnogorci, oko 40%.

Borka
Gost
Borka

Ne razumijem se mnogo u fudbal ali mislim da je vlast u Crnoj Gori i Srbiji ipak previše driblala. 🙂

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Mora tako, vidis li koliko imaju cetalja sto ne daju ni muva da padne na njih !

Prc CG
Gost
Prc CG

Za vrijeme Turaka ovo se dešavala nije,ovakvi napadi na SPC,a ujedno izmišljanje nekakvih napada od strane Srbije.
Ovo je strašno sto radi Milo Đukanović nebi li ostao na vlasti!!!!

Haris
Gost
Haris

A što je sa napadima 1918. i otimačinom??

Poltrončine
Gost
Poltrončine

harise tvoji prešli u islam 1918 zato ti vičeš nikad nikad 1918 oćeš da se vratiš iskonskim korenima

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Uzas
Gost
Uzas

Napadi na Crnu Goru zastrasujuci e izrode a sto nam svetinje i vjeru diraju to nijesu napadi o porazu ljudskog uma

Haris
Gost
Haris

Izrodi su okupirali i oteli Crnogorske svetinje 1918.!!! Nikad više 1918.!!!

Poltrončine
Gost
Poltrončine

Eto zbunjen si neznaš ni ko si ni što si muka je to velika

Region
Gost
Region

Sada ovima što otimaju Crkve treba nešto novo, kso ono juče sa Zastavom, ali se vidjelo da nije izgorela ali su njenu sliku objavili tek predveče. Treba im nešto da skrenu temu sa Crkve. Da nije bila ona glupost oko državnog udara onda 2016g “sada bi” to uradili, a ovako je glupo dva puta istu foru. Pa su zvali Vučića… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Al pazi ovo zastrsujuci napadi.je li zastrasujuce sto hiljade ljudi setaju u tisini..tu bih se slozio tiha voda brijeg pomjera..zapamtite svi vec jednom..cg nije milo, cg su svi njeni gradjani..a ovaj narod podrzavaju svi posteni ljudi svih vjera u cg..

Haris
Gost
Haris

Jedino je zastrašujuća količina gluposti šetača.

Poltrončine
Gost
Poltrončine

Nisu šetači to su tvoji bliski rođaci

Haris
Gost
Haris

Nijesu moji, mi u Rožaje ne šetamo.

Angry Bird
Gost
Angry Bird

“I dok se tenzije u Crnoj Gori pokušavaju podići stalnim okupljanjima i šetnjama sveštenika i dijela građana…” Jeste li vi normalni?

Sistem
Gost
Sistem

Oće da otimaju Crkve, a bi da zabrne da se Crkva suprostavlja haha

Haris
Gost
Haris

Crkve ste oteli 1918., sad došlo vrijeme da vraćate oteto.

Region
Gost
Region

Ko je god bio Svrštenok, njih 99%, u Crnoj Gori proje 1918g ostao je na istim pozicijama o nakon 1918g. Znate vi to, no se sprdate

Fenix
Gost
Fenix

Nego što se pokušava? Ako građani CG srpskog opredijeljenja žele time da pokažu da su protiv zakona, to znamo i bez njihovog šetanja. No, ne mogu njih 28% da odlučuju u ime svih! Nas 68% ne šetamo da pokažemo da volimo svoju državu i da ćemo je štititi, kao i njene zakone.

Dragan
Gost
Dragan

68+28=96. Нешто се не слаже. Најбоље би штитио своју земљу када би порадио на свом образовању.

USA CG
Gost
USA CG

Pih nesojluka,dobro rece otac Velibor Dzomic vasa pomoc nam ne treba…! Prvi ste i priznali 2006 Nestanak Crne Gore Srbijanci dale ruke od Crnogorskih Srba odbranicemo se i bez vas

Haris
Gost
Haris

Od koga ćete se odbranit???

Filip
Gost
Filip

Mislili ko da je dps zakon o otimanju Crkvi i rušenju Pravoslavlja donio slučajno pred Božić.
Biće da im je mir ns prvom mjestu, jeste taman kolko i obraz

Haris
Gost
Haris

Vakat je! Nikad više 1918.!!!

Zoran
Gost
Zoran

Napadi na Crkbu su sramota a Crnu Goru miko mspao nije.
Eto ke bila i slika te Zastave, ne sprdajte se

Roki
Gost
Roki

Ništa nisam razumio. Kojim jezikom pišeš?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Roki, ne nerviraj se. Još malo pa će repriza “Koštane”, pa dako i taj srpski jezik naučimo.

Haris
Gost
Haris

Piše jezikom prađedova – Turskim.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Gospodin Korac je samo iznio razmisljanje jednog normalnog i ne huskackog akademskog gradjanina. Ali na vlast u Srbiji je covjek koji je pozivao u rat 90-tih i nista ne cudi njegovo djelovanje u sadasnjoj situaciji. Opet ce samo slomit zube na malu ali krsovitu Crnu Goru. Crna Gora ima iskustva u ovakvim situacijama i ovo ce sve profesionalno i mirno… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne sprdaj se

Fujitsu ®
Gost
Fujitsu ®

Ovako je i MIlošević mobilisao narod na proteste, kada je pokrao lokalne izbore u Srbiji.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Ovaj čovjek je legenda, śećam ga se još iz obrazovnih emisija za đecu. Uvijek na pravoj strani istorije!

Rodrigez
Gost
Rodrigez

@Goodfeeling. Nijesi daleko odmakao. 🙂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Cijeli normalni svijet to vidi. I dok su mi jasni hiljadu i kusur popova sa porodicama dovedeni u Crnu Goru, čak i izbjeglice koje su zamutile u svojum državama pa utekli u našu da mute, nikako ne razmujem one čiji su preci stotinama godina ginuli za ovu Crnu Goru. I sad im je tuđa država milija no ova svoja.

Aut
Gost
Aut

Kamo srece da su u Srbiji obakvi ljudi na vlasti

Душан
Gost
Душан

Па бре овај човек нема ни 0,1 посто подршке у Србији. Зашто уопште њега питате нешто?

Mijat
Gost
Mijat

Zato sto je uman i progresivan politicar , a Srbija je h mraku

isko
Gost
isko

A kad je u srbiji pametan imao vise od 0.1

Vojvođaner
Gost
Vojvođaner

Želim vam od srca da vam isti bude na vlasti.

Haris
Gost
Haris

Hvala, također.

Oki
Gost
Oki

Svaka narodna je sveta…DOKON POP GOVEDA KRSTI….evo se to pokazalo u Cg-i…nikom nista svima na put…ziveti u miru najvece je BOGASTVOOO

Filip
Gost
Filip

Nisu “Popovi” donijeli zakon o otimanju Crkvi, no dps.
“Popovi” su molili da se odliži, sačeka upravo znog mira.
Ali ovima je baš ovo trebalo, evo se vidi sada

Donji grbalj
Gost
Donji grbalj

Država se pita, a ne popovi, nisu nadležni!
Sada šize po ulici, udario im živac, kao Hitleru, kad je odbačen Trojni pakt!
Niko normalan ih ne abadaje.

Herceg-Novi
Gost
Herceg-Novi

Ajde ti, moj dobri, prvo završi osnovnu.

Haris
Gost
Haris

Točno, popovi su 1918.-te bez zakona otimali, ma sad po zakonu moraju vrćat.

Send this to a friend