Politika

Kordić: Mapom puta do bržeg ispunjenja obaveza iz agende Evropske unija

Izradom i sprovođenjem mape puta za svako od pregovaračkih poglavlja, zajedno ćemo brže i bolje doći do ispunjenja preostalih obaveza i zatvaranja pregovora, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić, u razgovoru sa šefovima radnih grupa za pregovaračka poglavlja 1- Sloboda kretanja robe i 30- Vanjski odnosi, iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Draganom Vukčevićem i Aidom Salagić Ceković, saopšteno je iz Generalnog Sekretarijata Vlade Crne Gore.

Kako su naveli, na sastancima sa šefovoma radnih grupa, koji se održavaju u okviru redovnih konsultacija sa članovima Pregovaračke strukture, razmijenjena su mišljenja u vezi sa izradom i primjenom mapa puta za ta dva pregovaračka poglavlja.

„Poglavlje 1- Sloboda kretanja robe je jedno od kompleksnijih pregovaračkih poglavlja u dijelu usklađivanja s pravnom tekovinom EU i najviše obaveza u zakonodavnom dijelu je u narednom trogodišnjem periodu, planirano upravo u tom pregovaračkom poglavlju“, saglasili su se Kordić i Vukčević.

Napominju, Kordić je imajući u vidu obim pravne tekovine Evropske unije koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, ukazala na važnost finalizacije Mape puta o ispunjenju završnih mjerila u poglavlju 1, kako bi se uložili dodatni napori u pravcu dinamiziranja ispunjenja obaveza iz agende EU.

„Izradom Mape puta, pristupićemo efikasnom i kvalitetnom ispunjenju četiri završna mjerila u ovom poglavlju, a koja se odnose na obavezu zaokruživanja zakonodavnog okvira, jačanja administrativnih i institucionalnih kapaciteta i pravilnog sprovođenja zakonodavstva“, kazala je Kordić.

Kada je riječ o poglavlju 30. Vanjski odnosi, Kordić i Salagić Ceković su izrazile zadovoljstvo činjenicom da je Radna grupa za to poglavlje formirana, što olakšava aktuelne i predstojeće obaveze u poglavlju.

“Izrazile su uvjerenje da će novouspostavljeni tim nastaviti dosadašnji trend dobre koordinacije i ispunjavanja obaveza iz poglavlja, iako je završno mjerilo za to poglavlje ispunjeno.
Glavna pregovaračica je pozdravila posvećenost Radne grupe u koordinaciji obaveza, posebno u dijelu ocjenjivanja velikog broja celeksa, i ukazala na važnost daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, kao i koncipiranja Mape puta, koja predstavlja važan segment u daljem praćenju realizacije obaveza iz pregovaračkog procesa”, navedeno je u saopštenju.

Dodaju, Kordić i Salagić Ceković saglasile da Prijedlog zakona o kontroli izvoza roba dvostruke namjene predstavlja značajan iskorak za crnogorsko zakonodavstvo u smislu praćenja trendova u razvoju pravne tekovine EU, što je ključni pokretač aktivnosti u svim privremeno zatvorenim poglavljima.

Send this to a friend