Politika

Kordić: Prava djece važan dio procesa pristupanju EU

Kordić i Santander

Prava djece veoma su važan dio procesa pristupanja EU i obaveze iz ove oblasti su dio Akcionog plana Vlade za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava, saopštila je glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić na sastanku sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Ona je posebno istakla značaj usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i garantovanja prava djeteta u pravosuđu.

“Podsjetila je na veliki broj nacionalnih strateških dokumenata koji tretiraju ovu oblast, a čija efikasna i kvalitetna primjena vodi unapređenju stanja u ovoj oblasti. Kada je riječ o realizaciji IPA podrške, Kordić je upoznala sagovornika da je Crna Gora uspješno počela programiranje nove finansijske perspektive IPA 2021-2027 (IPA III), te da su tokom juna 2020, Evropskoj komisiji podnijeti početni predlozi projekata za finansiranje kroz programe IPA 2021-2022”, saopšteno je nakon sastanka.

Kordić je zahvalila UNICEF-u na podršci tokom pandemije i koji će, kako je navela, saradnjom u okviru programa IPA 2018 pomoći institucijama da sprovedu dalje reforme u oblasti ranog razvoja djece i unaprijede kvalitet javnog zdravlja u kontekstu epidemije.

“Kroz proces pristupanja EU, reformišemo naše društvo kako bi svako dijete u Crnoj Gori imalo bezbrižno djetinstvo i uslove za razvoj kao što to imaju djeca u najrazvijenijim državama EU”, navela je Kordić.

Kako je poručila, stvaranje svih preduslova za kvalitetan razvoj djece predstavlja ulaganje u zdravu budućnost društva što je jedan od prioritetnih zadataka Vlade.

Santander je istakao da se UNICEF raduje značajnom napretku Crne Gore u usvajanju evropskih standarda i približavanju članstvu u EU. Poručio je da će UNICEF nastaviti da podržava reforme Vlade koje doprinose stvaranju društva jednakih prava i mogućnosti za svako dijete sa fokusom na one koji su najugroženiji.

“U tom kontekstu je posebno ukazao na važnost refome sistema socijalne i dječije zaštite kao i sistema obrazovanja, s ciljem unapređenja životnog standarda za svako dijete u Crnoj Gori i omogućavanja svoj djeci da dostignu svoj puni potencijal. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom projektnom saradnjom i izrazili spremnost za njenim intenziviranjem u narednom periodu”, zaključeno je na sastanku.

Send this to a friend