Politika

Kordić sa Maslenjikovim o značaju evropske integracije za crnogorsko društvo

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić sastala se danas na njegovu inicijativu sa ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislavom Maslenjikovom.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru razmijenjena su mišljenja o stanju pregovora Crne Gore s EU u kontekstu primjene nove metodologije, kao i aktuelnostima u odnosima izmedju EU i Ruske federacije.

Kordić je ukazala na strateški pristup naše zemlje i konzistentnost vanjske politike od početka pregovora 2012. godine u usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što svjedoči o našoj principijelnoj geostrateškoj poziciji i potvrđuje ulogu kredibilnog partnera u procesu pristupanja. 

Ocijenila je da je veoma važno da se sa zemljama za koje nas veže duga tradicija prijateljskih veza otvoreno razgovara o našoj geostrateškoj opredijeljenosti posebno iz ugla evropske perspektive, ali isto tako i iz ugla koristi koje pristupni proces donosi kako našim državljanima, tako i državljanima drugih zemalja koji su Crnu Goru izabrali za svoj drugi ili privremeni dom.

Ona je istakla da uz puno razumijevanje specifične prirode dijaloga Rusija – EU, ima prostora da se teme s evropske agende približe javnosti, a prije svega u interesu i na dobrobit državljana obije zemlje.

Send this to a friend