Politika

Kovačević: Javno etiketiranje medija opasno i apsolutno neprihvatljivo

Milica Kovačević

Jedinstvena osuda od strane građanskog društva ne mijenja utisak da je ambijent u kojem novinari rade strašan, pogotovo ako imamo u vidu da se svaka zategnuta politička ili društvena situacija završava prijetnjama medijima – verbalnim ili fizičkim, ocijenila je predsjednica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević.

Gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV, Kovačević ističe da je javno etiketiranje medija od strane premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, neodgovorno, opasno i apsolutno neprihvatljivo.

“I to naročito u kontekstu da živimo u društvu koje nosi teško breme nerasvijetljenih dugogodišnjih napada na redakcije i novinare, kao i da smo u prethodnom periodu imali kreiranje ambijenta kroz različite etikete. Imali smo i prije ‘medijsku mafiju, TV bastilje, kriminalce i fašiste’ u diskursu političara, što je dovelo do situacije da su novinari legitimizirani kao meta. To mora da prestane”, poručuje Kovačević.

Posebno zabrinjava, kaže, što nije riječ o prvom, a ni posljednjem slučaju.

“Obično se to potroši u medijskom ciklusu, svi saopšte svoje stavove osude, ali se ništa ne radi na unaprjeđenju ambijenta i onda nam ostaje da čekamo čije će sljedeće izvještavanje biti problematično i ko će biti na meti”, kaže Kovačević.

Ističe da bi momenat kad političari budu spremni da zaštite i one medije koji izvještavaju kritički o njima, i zbog čijeg pisanja nijesu presrećni, trenutak kad bismo mogli da počnemo da govorimo o nekom povoljnijem ambijentu za novinarstvo.

“A ako to ne budemo počeli da radimo, izgubićemo novinarstvo i onda ćemo se informisati kroz partijske biltene ili marketing velikih oglašivača”, dodaje ona.

Govoreći o eventualnom razrješenju političke i institucionalne krize, Kovačević navodi da bi ove sedmice trebalo da bude jasno hoćemo li imati mandatara za sastav vlade i da li će se ići u, kako kaže, pokušaj sastavljanja vlade ili na izbore.

“Sada je na onima koji su napravili zaplet, da naprave rasplet i da nas izvedu iz ove političke situacije”, smatra Kovačević.

Kada je riječ o blokadi pravosuđa, Kovačević kaže da će Ustavni sud sjutra i formalno biti zaustavljen, podsjećajući da je takva situacija u crnogorskom pravosuđu duži vremenski period.

“S razlogom ima sedam sudija, zato što je četiri neophodna većina i zato što taj broj omogućava da se postižu dogovori i donose odluke i presude. Vrlo važne stvari se već duži period odlažu i ne dolazi do rasprave zato što nema mogućnosti dogovora”, pojašnjava Kovačević.

Na pitanje vjeruje li u deblokadu Ustavnog suda prije izbora, Kovačević odgovara da nije nemoguće.

“Tehnički može doći, ali ćemo vidjeti da li ima političke volje”, navodi predsjednica CDT-a.

Izbori su osnova demokratije, naglašava, jer iz nje proističe legitimitet svih institucija.

“Porazno je da javni funkcioneri, odnosno poslanici, čija je obaveza da čuvaju Ustav i zakone, aktivno doprinose urušavanju i podrivanju demokratije”, zaključuje Kovačević.

Send this to a friend