Politika

Kovačeviću Njegoš podebljana linija za penjanje, Mićović se izmjerio s Njegošem

Šta pisati poslije Njegoša, upitao se sinoć Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića.

“Njegoš je jednostavno naša nasušna potreba. On je ona linija kontinuiteta našeg naroda podebljana od njegovog postanka, nastanka i od njegovog djela, a na nama kao i na svakoj budućoj i prošloj generaciji je da na toj podebljanoj liniji ostavimo  neku svoju ornamentiku i pokažemo da se uz tu vertikalu možemo i dalje peti kao narod“, rekao je Kovačević.

Kovačević je ovo kazao u Nikšiću na završnom skupu dvodnevnih „XI Dana Njegoševih”, koje organizuju NVO Književno društvo Njegoš, NVO Njegoševe večeri poezije i NVO Udruženje književnika Crne Gore.

Prvi dan manifestacije je održan u petak na Cetinju, pred oko 30-ak okupljenih, mahom učenika srpske bogoslovije, kada su uvodne govore održali rođena braća Mićovići – mitropolit Joanikije i Milutin, rukovodilc NVO Književno društvo Njegoš.

Milutin je sinoć u Nikšiću opet govorio, između ostaloga, iznoseći i ovu procjenu:

„Ako bismo se mjerili Njegoševom mjerom malo bi zategli”.

Ljetos, na paracrkvenoj manifestaciji „Trg od ćirilice”, za koju tvrde da je takođe bila posvećena Njegošu, uvodni govor je održao Mićović mitropolit, a nagradu manifestacje su uručili – bratu Milutinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikat vise 1918
Gost
Nikat vise 1918

Ovaj klinac vam srušio Mila 😄😄😄😄😄😄😄 Kako će Pipun razvaliti Vukovića u Pg u paramparčad tako da od Dps-a neće ostati ni dugmići,jooòj.

DrXY
Gost
DrXY

A što može ova skupina reći o Njegošu? Ništa sem izmišljotine. Neka uzmu svoj rječnik da ga opet prevedu na srpski, dako počnu razumijevati da Njegoš ni po čemu nije njihov već crnogorski i svjetski. Neka nauče nešto od Njegoša, barem neka konsultuju što su Isidora i Selimović o njemu pisali i konstatovali. Ali, ne, “Srpski svet” ne može bez… Više »

Biblion
Gost
Biblion

E, čuš, podebljana linija? Ah, jada. Jada od njegove hrabrosti da govori o Njegošu. Srbadija, što drugo…?

Bob
Gost
Bob

Jel to Njegoš Srpski književnik???

gost
Gost
gost

sto luoa ovaj, pojma nema.

ŚAN
Gost
ŚAN

Kako e micovic Dodtavljeni?

Zoran
Gost
Zoran

Molim te ti nemas pravo da pominjes Njegosa. Eto ti ti tvoji popovi tamo pa sa njima.

Send this to a friend