Politika

Krajnje je vrijeme za donošenje zakona o vjerskim zajednicama

Fuad Čekić

Direktor Medrese u Tuzima Fuad Čekić je ocijenio da je krajnje vrijeme da se donese zakon o slobodi vjeroispovijesti i položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori, i smatra da ovo pitanje ne treba politizovazi već ga treba konkretizovati u rješavanju pravnih stvari koje se tiču vjerskih zajednica, a ne izlaziti iz toga okvira.

<<<Šta donosi inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

On u izjavi za CdM naglašava da se ne može uvijek govoriti o tome da li neki zakon u potpunosti odgovara nekoj vjerskoj zajednici ili ne.

<<<Crkveno pitanje je goruće u Crnoj Gori, DF i Demokrate ne znaju šta je građanska država<<<

“U zakonu ima i onih pozitivnih rješenja i onih za koje smo smtarali da mogu možda biti više detaljisani, čisto da bi zajednice znale u kojem pravcu da se kasnije definišu i tako dalje. Ono što je pozitivno jeste prije svega donošenje zakona. Mislim da je krajnje vrijeme za donošenje zakona, da je prošao jedan dug period i da je postojala velika pravna praznina koje je davala i neku haotičnost unutar vjerskih zajednica u samom njihovom djelovanju”, smatra on.

U tom djelovanju, po mišljenju Čekića, se nije znalo šta spada a šta ne spada u nadležnost vjerskih zajednica. Prema njegovim riječima ono što je najveći problem bio jeste što su uglavnom vjerske zajednice do sad prepoznavane kao nevladine organizacije, kao udruženja.

“Ipak, ovaj zakonski okvir će dati jedan poseban pravni položaj vjerskim zajednicama i sama ta činjenica čini ovaj zakon posebnim i značajnim. Veoma važna stvar je što sad polako postepeno dobijamo tačne adrese gdje treba da se obratimo u slučaju registrovanja odnosno evidentiranja vjerskih zajednica, kao i ko može da registruje vjerske zajednice”, rekao je Čekić za CdM.

On napominje da u Crnoj Gori ima veliki broj vjerskih zajednica koje su registrovane, koje djeluju formalno, ali da u suštini i ne postoje jer nemaju dovoljan broj vjerskih pripadnika. Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u skupštinskoj proceduri je definisao i tu oblast.

“Tako da kažem u dijelu registracije i prepoznavanju djelovanja vjerskih zajednica ovaj zakon daje poprilično jedan solidan okvir za funkcionisanje, jedan okvir koji je zastupljen i u ostalim državama i tu ništa novo nismo očekivali”, primjećuje Čekić.

On naglašava da je Islamska zajednica u Crnoj Gori tražila da se prepozna kontinuitet vjerskih zajednica.

“To su one zajednice koje su vjekovima postojale ovdje, koje su izgradile ovo društvo i državu, a to ovaj tekst zakona to ne prepoznaje. Ono što je dobro regulisano jeste funkcionisanje vjerskih škola, nađeno je dobro rješenje i kad su u pitanju regstracije/neregistracije vjerskih zajdenica. Zajednica može funkcionisati i da nije registrovana”, pojašnjava on i dodaje da će registrovane zajednice dobijati određene benefite, što znači da država nije isključila mogućnost i onih koji ne žele da se registruju.

“Ono što je Islamska zajednica tražila u pogledu imovne je bilo detaljisane člana koji se odnosi na imovinu u smislu nekih konkretizacija koje ne bi ostavljale široku normu za tumačenje u tom dijelu, pogotovo u onom dijelu stava 2 koji se odnosio na izgradnju objekata iz prihoda građana do 1918. godine”, istakao je Čekić.

Naveo je da je Islamska zajednica tražila da se u ugovoru prepozna i zaključeni ugovor koji su zaključile zajednice.

“Zakon je dao mogućnost zaključivanja takvih ugovora, što znači na neki način da je konvergirao ugovore koji već postoje sa nekim vjerskim zajednicama. Nažalost te vjerske zajednice nisu uspjele da postignu kompromis u pregovorima. Očekivali smo detaljisanje u jednom dijelu, možda će to u skupštinskoj proceduri naknadno biti još propitivano, a to su oni dijelovi koji se tiču oslobađanja od poreza, odnosno više detaljisanje toga člana nego neko novo preformulisanje, jer mislimo da to olakšava kasnije funkcionisanje i državnom aparatu i vjerskim zajednicama da tačno znaju na koji način trebaju funkcionisati, koja su njihova prava, slobode, koje su njihove granice”, pojasnio je detaljnije direktor Medrese.

Generalno u načelu, kako on ističe, zakon se dotakao svega onoga što je problematika vjerskih zajednica. To je dobra stvar zakona.

“Zakon je ipak, postavio neki pravni temelj ili okvir koji će se kasnije morati prepoznati u nekim drugim zakonima. Mišljenja smo da će ovaj zakon zahtijevati promjenu još nekih drugih zakona u nekom narednom periodu, jer je ovo zapušten pravno društveni prostor koji 40 godina nije regulisan i mislim da će ostali zakoni polako morati da se usklađuju sa tekstom zakona koji će se izglasati. Sve u svemu vrijeme je konačno bilo da se pristupi ovome pitanju. Lično smatram da ovo pitanje ne treba politizovazi već se treba konkretizovati u rješavanju konkretno pravnih stvari koje se tiču vjerskih zajednica, a ne izlaziti iz okvira toga”, zaključio je u izjavi za CdM Fuad Čekić.

Skupštinska rasprava o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti zakazana je za 24. decembar.

A. Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suljo cpc
Gost
Suljo cpc

Islam je sigurno prepoznat kao graditelj Crne Gore. Bas onako ste nam svojski kroz vijekove pomagali. Sto jes jes

Lovcenska
Gost
Lovcenska

To je ziva istina, satrli su se u borbi za crnu goru, dovoljno je samo spomenut vucji do, fundinu, grahovo, martinice, kruse, skadar……

Republika Boka
Gost
Republika Boka

Fuade,u svoju medresu aj’ pomalo… Batali se naspravoslavnih

Roro
Gost
Roro

E Fuade moj dobri,da je sreće,ne bi se ti puno pitao.

Vakat je
Gost
Vakat je

Ne, Roro, no da nam se ti pitaš u Crnoj Gori…Prti !

Marocco
Gost
Marocco

E da je srece da se zakon donio jos prije pa da sad se ne bavimo ovim pitanjem.

zacanka
Gost
zacanka

E da je srece da je sama crkva rekla da treba zakon a ne da drzava pokrece sama to pitanje, a oni sami se kriju da se zakon ne donese jer onda njima manje para u dzepu.

Cipsy
Gost
Cipsy

Konacno da neko kaze nesto normalno i da podrzi ovaj zakon i da shvati znacaj istog.

Velja gora
Gost
Velja gora

Hvala sto nijeste objavili moj.komentar
Cenzurisano
Ne ide…

Liberal
Gost
Liberal

Zalosno je sto ovaj zakon nije donesen 2006te kada se rjesavao i nacionalni identitet crnogoraca

CPC
Gost
CPC

Crnogorci imaju svoj identitet već tisuću godina.

Јоцо
Gost
Јоцо

На референдуму о државно-правном статусу Црне Горе се ријешавао национални идентитет Црногораца?! Тако ми тог идентитета.

Ljuta
Gost
Ljuta

Napokon da bar neko prizna da se crnogorski tj montenegrijski identitet rjesava od 2006g.
Bravo Popovic Andrija…!

Stefo12
Gost
Stefo12

Ovaj zakon je neophodan bas zbog situacija kakve su nastale u baru dje u gradu koji vjekovima njeguje troreligijski sklas dodje amfilohije da popenje crkvu na vrh rumije. Da ima zakona kao sto je ovaj ne bi to smio da uradi

Јоцо
Gost
Јоцо

Овај закон никакве вез са тим нема. Држава и сада има све полуге власти.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako je lijepo sve objasnio 🦗👾

Dzordz
Gost
Dzordz

E moja Crna goro…

Fandjo
Gost
Fandjo

Bas “expert “

Joxim
Gost
Joxim

Odakle se ovaj lik pojavio ito baš u ovom trenutku? Namjera ili slučajnost!

Ibro
Gost
Ibro

Ekspert, hahaha

Stefan Kentera
Gost
Stefan Kentera

Dje vam je dzamija u Budvi? Moji gosti idu u Bar na molitvu. Brinete li o muslimanima u Budvi ili samo o Plavskim ?

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Fuade.hajde posteno reci.koliko Djamija po C.Gori.ima a gradjene su bez dozvola za gradnu.ili gradnja gabarita mimo projakta.
Jos nestp.koliko ima Djamija koje su izgrasjene na temeljima Crkava?
Niko vas ne dira.jer im trebate da se odrze na vlast.

Mladen
Gost
Mladen

Otimanje imovine Mitropoliji je politika? Mnogo ste se vi muslimani osokolili.

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Mladene, a ne boli te OTIMANJE HRAMOVA LEGALNOJ CRNOGORSKOJ AUTOKEFALNOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI, DRZAVNOJ VJERI CRNOGORACA!!! Oce li te to ikad zaboljeti???

Rizalina Tivat
Gost
Rizalina Tivat

Fuad to mora zna od koga je nasto pa da utre poreklo, oce crkvu da uniste.

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Crkvu Crnogorsku ce DA VRATE CRNOGORCIMA! Bez toga NEMA SRECE OVA ZEMLJA, A BOGME, NI SUSJEDI!

Floyd
Gost
Floyd

Evo jos jednog “eksperta” za crkvena pitanja😂

Kralj Duklje
Gost
Kralj Duklje

Najaci iskorak bi bio da se donese zakon kojim se zabranjuju vjerske zajednice !

Rozaje-Cetinje
Gost
Rozaje-Cetinje

Fuad je upravu, moramo na silu usvojiti ovaj zakon i naćerati mitropoliju da sluša. Dosta su popovi odlučivali, vakat je i hodže da se malo pitaju

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Rozaje, nema nikakve sile – A PRAVDE MORA BITI!

Send this to a friend