Politika

Kreditima SAD pomoći da se modernizuje vojska Crne Gore

Američki kongresmen iz redova Demokrata Eliot Engel predložio je Kongresu SAD Zakon o finansiranju odbrane NATO kojim bi se zemljama koje su postale članice NATO poslije 1999. godine, među kojimaje i Crna Gora, obezbijedili krediti iz budžeta SAD za modernizaciju vojske.

Engel je našoj javnosti postao poznat nakon prošlogodišnjih izjava predsjednika SAD Donalda Trampa o “agresivnim” Crnogorcima kada je kazao da žali zbog ovakvih Trampovih stavova i da je zahvalan Crnoj Gori za doprinos Alijansi, posebno u pogledu obećanja da će poslati još vojnika u Avganistan. On je tada naglasio i da razumije napetosti između Crne Gore i Rusije, te da vjeruje da Trampova retorika, i nazivanje Crne Gore agresivnom, ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Politika Sjedinjenih Država je da podrži saveznike NATO u sticanju moderne vojne opreme koja zadovoljava standarde NATO-a za interoperabilnost, kao i u smanjenju njihove zavisnosti od odbrambenih proizvoda Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a”, navodi se u zakonu dostavljenom Kongresu.

Zakon navodi da mnogi američki saveznici, uključujući zemlje NATO, nastavljaju da koriste sovjetsku opremu, koja ih “prisiljava na kupovinu rezervnih djelova i usluga iz Rusije. Takođe, naglašava se da ove zemlje nemaju potrebna finansijska sredstva za kupovinu “nove skupe opreme.

U dokumentu se navodi da su nakon završetka Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države pomagale svojim saveznicima da obnove oružane snage, pružajući im finansijsku podršku. Međutim, zakon naglašava da nakon završetka Hladnog rata, države nijesu finansirale slične potrebe novih članica saveza.

Kako je navedeno, povratak agresivne Rusije govori o potrebi pomoći NATO saveznicima da modernizuju svoje oružane snage.

“Sjedinjene Države već obezbjeđuju vojnu opremu određenom broju zemalja kroz pro gram stranih vojnih sredstava, preko kojih Vašington pruža finansijsku podršku saveznicima, koji troše novac na nabavku američkog oružja, vojne opreme ili usluga. Međutim, ova vrsta pomoći je nedovoljna”, naglašeno je u zakonu.

Zato se u dokumentu predlaže davanje kredita članovima saveza koji su se pridružili savezu nakon 1. marta 1999. godine za vojne nabavke. Albanija, Bugarska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Češka i Estonija spadaju u ovu kategoriju. Ukoliko zakon bude usvojen, takvo kreditiranje će se izvršiti na period od najviše 12 godina. Autor zakona predlaže da takvo kreditiranje bude moguće nakon što zemlja primalac pokaže napredak u ispunjavanju obaveza vezanih za potrošnju usvojenih u deklaraciji nakon samita NATO-a u Velsu 2014. godine (do dva odsto BDP-a za odbranu), kao i poštovanje demokratskih vrijednosti.

Iz resora odbrane Crne Gore više puta je najavljeno da će Crna Gora do 2024. biti spremna da izdvoji dva odsto BDP za odbranu. Trenutno naša zemlja izdvaja 1,74 odsto, što je više u odnosu na prošlu godinu kada je izdvajala 1,68 odsto. SAD su Crnoj Gori već donirale sredstva u iznosu od pet miliona dolara za modernizaciju vojske. Ukoliko bi ovakav zakon bio usvojen, izvjesno je da bi naša zemlja koristila fondove SAD. To je indirektno poručeno i na sastanku generalne direktorice Ministarstva odbrane Alme Ljuljanaj koja je prošle nedjelje razgovarala sa delegacijom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

U fokusu razgovora, kako je tada saopšteno iz ministarstva, bili su dalji razvoj saradnje dvije zemlje, sa naglaskom na proces modernizacije naše vojske, kao i na definisanje konkretnih projekata kroz programe koji će se realizovati u narednom periodu, kao što su nabavka lakooklopnih taktičkih vozila, sajber-odbrana, nabavka radarskih sistema, patrolnog broda i druge opreme.

“SAD su najvažniji strateški saveznik Crne Gore u oblasti odbrane i bezbjednosti. Sveobuhvatna bilateralna saradnja od posebnog je značaja za razvoj crnogorskog sektora odbrane, dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti naše vojske, kao i jačanje postojećih kapaciteta, obrazovanja i obuke. Tokom cijelog pretpristupnog perioda, kao i sada, kada je Crna Gora NATO članica, Sjedinjene Američke Države daju izuzetnu podršku Crnoj Gori, kako kroz brojne donacije i transfer znanja i iskustava, tako i kroz programe saradnje sa Nacionalnom gardom države Mejn”, saopšteno je iz resora odbrane.

Dugoročnim planom razvoja odbrane do 2025. godine, u dijelu koji se tiče opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore, planirano je opremanje prve i druge pješadijske čete sa 67 oklopnih vozila. Imajući u vidu ograničenost finansijskih resursa za opremanje i modernizaciju predviđeno je da se nabavka glavnih sistema i opreme (helikopteri, radar, oklopna vozila i dr.) realizuje kroz kredite na period do deset godina, precizirano je dokumentom koji je Vlada usvojila 2016. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Antiglobalist
Gost
Antiglobalist

Uvalise nas u dugoročno ropstvo i to sve pod izgovorom modernog demokratskog društva.
To će da nam podigne životni standard i oživi ekonomiju sigurno.

Micko
Gost
Micko

Kredit do kredita-sve smo imali pa rasprodali za dzabe da bi sad podizali kredite i pitali sto mozemo da imamo.Sa konja na magarca narodnim jezikom receno.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Da možemo da branimo naše manastire.

Nefi
Gost
Nefi

Kako ce da ciste magacine preko nas

razocaran
Gost
razocaran

Normalno,Americka oprema,Americko naoruzanje,Americki krediti.i umjesto 4 miliona,koliko ce nas kostat ulazak u nato ,mi se vec priblizavamo Milijardi.
Hoceli ikad iko odgovarati za ovakvu omanu svojega naroda i drzave

sasapg
Gost
sasapg

Odbrana mora da kosta prijatelju. Iako znas,a pravis se da ne znas, sta smo nabavili od vremena JNA. Tada smo imali gro zastarhele opreme, a ne sada. Odbrana nije nesto sto kupis jednom i to je to. Mozemo diskutovari o cijeni opreme da to sto nam nude bi istog ili pribliznog kvaliteta mogli uzeti negdje drugo po nizoj cijeni.

Abcd
Gost
Abcd

Pa zar neće Nato da nas brani, zar nismo zato ušli? I ko će nas napadati? Da neće Bosna? Teško. Srbija? Pa to bi ratovalo Berane protiv Cetinja. Hrvatska? Ne vjerujem. Kosovo i Albanija?

Ovo je izdaja države, i jednom će neko odgovarati zbog toga

sasapg
Gost
sasapg

Nisi usao u Nato da nemas ni peckalicu.

Send this to a friend