Politika

Krivokapić na NATO Samitu u Madridu

Ranko Krivokapić

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovaće na sastanku šefova država i vlada zemalja članica NATO-a, uz učešće ministara vanjskih poslova i odbrane, koji se održava od 28. do 30. juna u Madridu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Samitu će, osim lidera zemalja članica NATO-a, učestvovati i šefovi država i vlada Gruzije, Ukrajine, Finske, Švedske, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Ključne teme biće politika odvraćanja i odbrane, te odnosi sa Ruskom Fedracijom u svijetlu agresije te zemlje na Ukrajinu, kao i jačanje partnerstva sa EU i Indo-pacifičkim državama”, navodi se u saopštenju.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a diskutovaće o južnom krilu Alijanse koju čini Sjever afričkog kontinenta, kao i Bliski istok. U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije Krivokapić istaći će značaj doprinosa Alijanse i saveznica suprotstavljanju raznorodnim prijetnjama demokratiji i zapadnom sistemu vrijednosti.

“Samit će biti prilika da se predstave konkretni doprinosi Crne Gore aktuelnim politikama, misijama i operacijama NATO-a u okviru prvih pet godina članstva naše zemlje u Alijansi”, saopštili su iz ministarstva.

 

Send this to a friend