Politika

Kurti: Želimo da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva prava

Seid Hadžić, v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, boravio je u posjeti Kosovu, a tom prilikom je naglasio potrebu da se i Crnogorci poput Srba i Bošnjaka tretiraju ustavnom kategorijom Republike Kosova, što je naišlo na odobravanje premijera Albina Kurtija. Premijer Kurti je izjavio da Kosovo želi da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva svoja kolektivna kulturna i politička prava.

Hadžić je prisustvovao prijemu koji je organizovao premijer Vlade Kosova Albin Kurti. Prijemu su prisustvovali potpredsjednica Vlade Emilija Redžepi kao i savjetnik premijera za zajednice Erzen Vranići.

U razgovoru sa premijerom Kosova naglašeni su prijateljski odnosi Crne Gore i Kosova, kao i potreba za unapređenjem svih vidova saradnje dvije države a naročito unapređenjem statusa crnogorske zajednice na Kosovu koja bi na prijedlog gospodina Hadžića uskoro trebalo da postane ustavna kategorija Republike Kosova poput Srba i Bošnjaka.

Hadžić je naglasio potrebu da se i Crnogorci poput Srba i Bošnjaka tretiraju ustavnom kategorijom Republike Kosova, što je naišlo na odobravanje premijera Kurtija.

“Dijaspora etničkih Crnogoraca, Bošnjaka i Srba, kao i drugih građana porijeklom iz Crne Gore, u fokusu su našeg interesovanja kao Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima. Poznato je da bošnjačka i srpska zajednica u Ustavu Republike Kosova imaju status manjine, dok crnogorska zajednica za sada nema taj status. Vjerujem da je interes i Crne Gore i Kosova da zajednica etničkih Crnogoraca na Kosovu postane ustavna kategorija i da po tom osnovu crpi sva pripadajuća prava kao i ostale zajednice bez obzira na činjenicu sto se radi o malobrojnoj zajednici”, naveo je on.

Kako je dodao, građani Kosova porijeklom iz Crne Gore treba da znaju da će ova Vlada na njih računati kao na svoje, i da na njih računa kao ambasadore prijateljstva Crne Gore i Republike Kosovo.

“Posebno smo zainteresirani da se preko građana porijeklom iz CG uspostavi bolja prekogranična saradnja na zajedničkim projektima”, naveo je Hadžić.

Premijer Kurti je uz čestitku povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore i dana Crnogoraca Kosova, izjavio da Kosovo želi da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva svoja kolektivna kulturna i politička prava, “kao zdravu osnovu za dobre odnose između dvije susjedne države, za bolju budućnost i dobro oba naroda.

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi je, uz čestitke za 15. godišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore i zahvalnost delegaciji na posjeti, istakla potrebu za unapređenjem saradnje na svim poljima.

Na prijemu povodom Dana Crnogoraca Kosova pored v.d. direktora Seida Hadžića sa saradnikom Alenom Mujević bili su i predsjednik crnogorskog udruženja “Lovćen” na Kosovu Lazar Radulović, v.d. ambasadora Crne Gore na Kosovu Nikol Ljuljđuraj i predstavnica Udruženja Crnogoraca u Podgorici Biserka Đurđević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goga
Gost
Goga

Kurti, lijepo zvuči kada to kažeš, ali dali će tako biti. Do sada su Albanci lijepo prolazili u C. Goru za razliku od Crnogoraca na Kosovo

Mladen
Gost
Mladen

Nadam se u Boga da će naša zemlja povući sramno priznanje okupacije na KiM.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

A ima li crnogoraca na kosovu ili ih samo nisu priznali

Putnik
Gost
Putnik

Vratite kuce i stanove raseljenim Crnogorcima,a pogotovo u Peći,pa onda mozemo da pricamo o “prijateljstvu”.

Dpero
Gost
Dpero

Do sada nije bilo oroblema a sada !?

Send this to a friend