Politika

Lajčak: Bečić se dokazao kao kredibilan i odgovoran partner

Evropska unija cijeni Vaše aktivnosti i jasne proevropske stavove, dokazali ste se kao kredibilan i odgovoran partner, što je prepoznala ne samo Unija već i građani Crne Gore, te ohrabrujem da nastavite tim putem u budućnosti“, poruka je specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, saopšteno je iz te institucije.

Kako su naveli iz Skupštine, zvaničnom susretu prethodio je tet-a-tet, gdje su razmijenjena mišljenja o viziji razvoja procesa proširenja i očekivanjima o dinamici ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

„Svjesni smo da je pred Crnom Gorom velika šansa i mogućnost kada je u pitanju evropski put, a nova vlast neće odstupiti od vanjskopolitičkog kursa“, saopštio je Bečić.

U odnosu na to, on se osvrnuo na izazove sa kojima se zemlja suočava, naročito u kontekstu izgradnje regionalne stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa po čemu je Crna Gora oduvijek bila prepoznata u evropskim okvirima.

“Bečić je upoznao  specijalnog predstavnika sa planovima na unutrašnjem planu, posebno u svjetlu planiranog dijaloga lidera parlamentarnih partija koji će doprinijeti političkoj stabilnosti i smanjenju polarizacije u društvu. S tim u vezi, osvrnuo se na ključnu ulogu Skupštine, kao institucije koja podstiče razmjenu mišljenja i izgradnju kompromisa povodom značajnih tema koje opterećuju javnost”, navodi se u saopštenju.

Lajčak je istakao da Evropska unija cijeni što Crna Gora u potpunosti usaglašava svoju vanjsku politiku sa EU, što je, prema njegovim riječima, „mnogo relevantnije danas nego prije pet godina“.

Napominju, da uz poziv da Crna Gora pruži više rezultata u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da reforme pravosuđa budu u skladu sa međunarodnim standardima, on je ohrabrio Crnu Goru da istraje u svim reformama koje je približavaju Uniji.

„Crna Gora ima priliku da postigne napredak na evropskom putu, jer ne samo da ste najnaprednija država Zapadnog Balkana kada su u pitanju evropske integracije, već ste i zemlja sa najmanje problema kako unutrašnjih tako i regionalnih“, rekao je Lajčak.

Govoreći o bojkotu, specijalni predstavnik EU je naglasio da je EU zabrinuta zbog polarizovane političke scene i bojkota Parlamenta, te da je veoma važno da sve parlamentarne partije učestvuju u parlamentarnom životu.

Na kraju, Lajčkak je podcrtao značaj očuvanja administrativnih kapaciteta, te principe transparentnosti i stručnosti u skladu sa evropskim standardima i praksama.

Send this to a friend