Politika

Laković Drašković: Nova metodologija podsticaj za brže reforme

Prema novoj metodologiji nijedno novo poglavlje se neće moći zatvoriti prije nego što se ispune prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava, što bi trebalo da bude podsticaj Crnoj Gori da ostvari što brže reforme u toj oblasti, kazala je u razgovoru za Novu M bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković. Postoji, međutim, bojazan da nema političke volje da se to ostvari, te da je Crna Gora u ozbiljnoj krizi. 

 Od napretka u oblasti vladavine prava zavisiće i pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom. Prema novoj metodologiji, posebno će pod budnim okom biti poglavlja 23 i 24 . Kako kaže Laković Drašković, svako ubrzanje trebalo bi da ide ruku pod ruku sa ubrzavanjem reformi u poglavljima vladavine prava.

“Ono što je ključno, a što treba da bude podsticaj Crnoj Gori da ostvari što brže reforme u oblasti vladavine prava  je činjenica da sva privremena mjerila iz ova dva poglavlja treba da budu relalizovana da bi se ostala poglavlja mogla zatvoriti”, naglasila je.

Prema njenom mišljenju to i nije tako težak zadatak, ako postoji politička volja.

“I ukoliko u proces budu uključeni ljudi koji imaju znanje da taj proces iznesu. Nažalost, plašim se da kada je u pitanju politicčki ambijent i kadrovski potencijal da je Crna Gora u ozbiljnoj krizi, uzevši u obzir posljednja dešavanja posebno kada su u pitanju tzv. tužilački zakoni”, dodala je.

U skladu sa metodologijom buduća mjerila za zatvaranje poglavlja će biti jasnija i konkretnija, smatra Laković Drašković.

“To će državama omogućiti da se fokusiraju na reforme da bi postigle stvarni progres na putu pristupanja, što je još jedna od prednosti, s obzirom na to da smo od strane nekih institucija imali određene probleme u tumačenju mjerila”, ocijenila je.

Do sada su Međuvladine konferencije održavane radi otvaranja ili zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Prema novoj metodologiji to je predviđeno i u slučajevima kada se konstatuje neki problem u pregovorima.

“Dakle, ako se pojave problemi u ova dva poglavlja, EK može predložiti ažurirana mjerila tokom cijelog postupka, uključujući nove i izmijenjene akcione planove ili druge korektivne mjere prema potrebi”, pojasnila je Laković Drašković.

Nova metodologija odnosi se na Crnu Goru i Srbiju, a zemljama je ostavljena mogućnost da se izjasne o njoj. Iz Podgorice i Beograda već je potvrđena spremnost da budu obuhvaćeni revidiranom metodologijom.

Send this to a friend