Politika

Lekić: Crnogrska država liči na svijeću koja gori sa obje strane

Miodrag Lekić

Ako se sa zvaničnih mjesta saopštava da su se u jednom danu dogodila dva državna udara, jedan protiv vlasti, drugi u strukturama same vlasti – onda primjenom jedne metafore – crnogrska država liči na svijeću koja gori sa obje strane, smatra Miodrag Lekić,  predsjednika DEMOS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore. On navodi da ovakvu sliku ne smiju dozvoliti u parlametarnoj većini koja je na izborima dobila narodni mandat, zapravo dobila kredit koji se za godinu dana prilično istrošio.

“Jer dok je strategija Đukanovića i poraženih političkih snaga održive korupcije i kriminala sasvim jasna, dakle “što gore to bolje” – ključno pitanje ostaje da li će vlast uspijeti da konačno ozbiljno i zrelo profunkcioniše na poznatim pravilima parlamentarne demokratije. Zato je poslednji trenutak da se racionalnom, efikasnom, timskom organizacijom, bez provincijskih lukavstava, prozirnih propagande uzdigne funcionisanje izvršne i paralemntarne vlasti na nivo istorijskog zadataka građenja pravne i integrisane crnogorske države kao i demokratske, ekonomske i kulturne emancipacije crnogorskog društva”, ističe Lekić.

On navodi da i aktuelne opservacije pa i manipulacije o ulozi međunarodnog faktora, pojednostavljeno i neadekvatno rečeno – “ambasada” zahtijevaju jasan stav potencijalno konsolidovane crnogorske vlasti.

“Prvo treba razlikovati visoke diplomatske predstavnike zemalja od mogućih specifičnih službi sitnijeg ili manje sitnog nivoa sa potencijalnim zadacima ove ili one vrste. Diplomatske poruke zemalja partnera treba ozbiljno uvažavati. Neozbiljno i neodgvorno je činiti suprotno. Pritom zadržati državno dostojanstvo, bez manifestacija kolonijane svijesti, i sa funkcijom internih parcijalnih interesa. Ne samo da pretijerana inferiornost dijeluje mučno na domaćem planu već je ona nepotrebna i diplomatskim predstavnicima ozbiljnih zemlja”, kazao je Lekić.

On je  izrazio rezerve na tačnost premijerove izjave da su mu dvije ambasade rekle da ne ide na ceremoniju ustoličenja mitropolita, a u svakom slučaju smatrajući takvu izjavu državno neadekvatnom.

“Plasiranje glasina da ambasade sada, a navodno i ranije, određuju sastav vlade treba odbiti s pozicije elementarnog državnog digniteta. To uraditi i kao izraz respekta prema zemljama koje su akreditovale diplomate ovdje. Crnogorska država, odnosno ozbiljna vlast ne smije dozvoliti da joj vlade sastavljanju ni crkva niti “ambasade”, uz svu poznatu i priličnu razliku izmedju ovih institucija. Ponavljam, ozbiljne i prijateljske države podstiču funkcionisanje države na poznatim pravilima demokratije koja vodi progresu društva. Primarno ostavljajući autonomnost i odgovornost političkim činiocima koji su na izborima ostvarili legitimitet vršenja vlasti. Pritom nadzirući da li vlast poštuje principe pravne države i pravila demokratije”, poručuje Lekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vlado Dapčević
Gost
Vlado Dapčević

Ćaki, dvije riječi za tebe – izađi samostalno.

Toni
Gost
Toni

Od nekada cijenjenog intelektualca do političkog šarlatana

burek
Gost
burek

A gori vama u glavi jer znate da ste jedva zakacili to 1% više, da za ovu godinu niste nista uradili osim po pitanju SPC, i što vam je jasno da cete se uskoro raspasti

Send this to a friend