Politika

Lekić: Državni ugovori se potpisuju u državnim institucijama, ne na palubi broda

Jučerašnje scene na britanskom brodu i sa uglednom gošćom iz Velike Britanije ukazuju da je ovdje neophodno uzdići nivo državno institucionalne kulture kako bi Crna Gora dobila više na ozbiljnosti i ugledu, saopštio je danas predsjednik DEMOS-a i poslanik Miodrag Lekić.

Kako je istakao, prvo, pada u oči problematičnost, kako u formi tako i suštini, potpisivanje međudržavnih ugovora na palubi broda, a ne u državnim institicijama Crne Gore.

“Makar potpisivanje državnih ugovora na brodu bio i određeni napredak u odnosu na predstavnike ranije vlasti koji su znali i da važne ekonomske ugovore za zemlju sklope u podgoričkom kafiću, sasvim je jasno da je mjesto za čin potisivanje ugovora u ime države jedino u adekvatnim državnim institucijama”, naveo je predsjednik DEMOS-a.

Kako je istakao, diplomatski prijem, nakon potisivanja, je nešto drugo.

“Na formu poštovanja pravila nas obavezuju i gosti iz velike države koju primarno istorijski karakterišu poštovanja pravila – dakle, fascinantne zemlje Loka, Bekona, Šekspira, Čerčila… U državi u kojoj i javno izgovorene riječi zvaničnika takođe moraju imati određeni državni i kulturni nivo, u svakom slučaju daleko od lokalno palanačkog”, dodao je.

Rekao je da, ako bi se nastavila praksa pretvaranja državnih institucija u palube inostranih brodova, može samo zamisliti kakva bi se političko obavještajna prašina podigala da se nešto potpisivalo na ruskom brodu u barskoj luci.

“U tom slučaju, razumije se, takođe neprihvatljivom, bi vjerovatno žestoko protestvovali i akteri potpisivanja ugovora u kafiću sa ruskim tajkunima, koji su u međuvremnu napravili transfer prema “drugim vrijednostima”. Smisao ovog kritičkog stava, koji saopštavam i u svojstvu predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, jeste apel da se ubuduće obrati pažnja na značaj državno-međunarodnih pravila, institucionalne kulture i javno izgovorenih riječi zvaničnika”, poručio je Lekić.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
Serdar KrstoPetarPan,,,Miskodada
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Nijesi se oglašavao kad su se razni ugovori potpisivali u manastire SPC

PetarPan
Gost
PetarPan

Što onda ugovor sa SPC ne potpšete u ustanovi Crne Gore nego u crlvi u Beogradu?…

,,,
Gost
,,,

Kakav mislilac!

Misko
Gost
Misko

Ne mlati Lekicu!

dada
Gost
dada

možda s epotpisuju u manastirima.

Markus
Gost
Markus

Paluba broda je teritorija V.Britanije, tj formalno kancelarija Vlade UK.,tj kao da je potpisano u Vestminsteru.

Send this to a friend