Politika

Lekić: Nije bilo zvanične ponude da budem premijer

Miodrag Lekić

Lider Demosa Miodrag Lekić vjeruje kako još postoji prostor da se duboka politička kriza u zemlji prevaziđe bez izbora, te da bi mogući model trebalo da bude poznat nakon sastanka parlamentarne većine u četvrtak.

Lekić je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da nema namjeru da sam pokreće pitanje povjerenja Vladi, te da će ona, ako se većina saglasi, nastaviti da funkcioniše.

Tvrdi i da nije bilo formalnih predloga da zamijeni predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, o čemu se već neko vrijeme spekuliše.

Lekić i lider Socijalističke narodne partije SNP Vladimir Joković uputili su inicijativu predsjednicima svih stranaka parlamentarne većine da se u četvrtak sastanu u Skupštini Crne Gore, kako bi se dogovorili o načinu izlaska iz političke krize.

“U četvrtak će biti taj sastanak koji nema sada neki pojedinačni plan, poseban, najmanje pakleni… Sastanak ima za cilj da dođe do nekih zaključaka koji su potrebni da bi se stvari mijenjale. Ja lično nijesam zadovoljan. Mislim da nije uspostavljen vrjednosno-funkcionalan sistem. Ne postoji jedna jaka inicijativa, reformska, svježih ideja, da smo često u defanzivi. Drama da li će biti zamijenjen premijer samo postoji u Crnoj Gori. Nedavno je smijenjen premijer Izraela, prije nekoliko dana Švedske i premijer Austrije, Kurc, takođe je u problemima, tako da su to stvari koji su dio političkog funkcionisanja. Ja ništa sada ne bih spektakularno najavljivao, misim da su potrebne korjenite promjene, a sad ako su svi zadovoljni, ili većina, neka nastavi ova Vlada, ako se ide na neku rekonstrukciju – moguća rekonstrukcija, treća varijanta je da se promijeni cijela Vlada, i četvrta izbori”, istakao je Lekić.

Da li bi određeni zahtjevi mogli u praksi dovesti do pada Vlade, jer premijer odbacuje mogućnost ostavke, a predsjednik države imenuje mandatara?

“Mislim, zbog nedostatka demokratske prakse, ima lutanja u toj materiji, a ona je vrlo jasna. Prvo, čujem, čitam da premijer kaže – ne da, ne bi da bude smijenjen, pa neko će se smijati… pa ne zavisi od premijera nego od parlamentarne većine, da li on ima povjerenje ili nema. Drugo, nema nikakve misterije oko uloge predsjednika države. On u varijanti da dođe do promjene Vlade, traži novu soluciju i ukoliko postoji 41 poslanik i predloži mandatara, on je dužan, prekršio bi Ustav, bio bi zreo za hapšenje, ukoliko ne bi poštovao demokratske principe da ne da mandat većini koja se pojavi. Koja bi to većina bila ja to ne znam, tako da su to vrlo jednostavne stvari”, rekao je Lekić.

Zašto Zdravko Krivokapić više nema Vaše povjerenje, kako ste vrlo oštro saopštili u parlamentu? Šta je njegov najveći politički grijeh tokom sedam mjeseci mandata ove Vlade?

“Nemam nikakav spisak grehova, već sam vam rekao, od tog kulturnog obrasca koji on demonstrira, pseudo-crkvenog i sa detaljima vrlo bizarnim, suprotnim od onoga što je bila ideja demokratije i modernosti, pa do konkretnih rezultata – najprije je to proklamovano kao vlada apostola, pa onda se saopštava uporno da je to najbolja Vlada, najbolji budžet u istoriji – bio bi dosta dug spisak određenih primjedbi s moje tačke gledišta, ali ukoliko većina vidi drugačije i da to ide dobro, nemam namjeru da individualno pokrećem inicijativu o padu Vlade”, rekao je Lekić.

Da li je tačno da ste Vi mogući kandidat za poziciju premijera, ukoliko dođe do rekonstrukcije Vlade? Navodno bi to bilo prihvatljivo i DF-u? Je li Vam to neko ponudio, ili predložio?

“Niko meni nije zvanično ništa ponudio, neformalno se pominjalo. Kao što, vjerovatno, 41 poslanik učestvujući u društvenom, državnom životu potencijalno može da bude kandidati za mandatara, što ne znači da ne bi mogao i neko van te strukture… Što se tiče mene, ja dajem prednost 40-orici drugih”, rekao je Lekić.

Dijalog predsjednika partija pokrećete sa kolegom iz SNP, a dio ste poslaničkog kluba “Mir je naša nacija”. Kakvi su Vaši odnosi s Demokratama, imate li saglasnost u odnosu na stav prema Vladi?

“Naši odnosi su korektni, odlični. To je stranka ozbiljnih ljudi, vrlo vrijednih. Oni su već postigli značajan rezultat na političkoj sceni i mislim da će postizati još veći. Mi se nalazimo u recipročnom uvažavanju, ali to ne znači da bismo morali imati identične poglede, tako da ja tačno ne znam, čuću u četvrtak njihov stav, za moj stav nijesam išao na konsultacije, niti bi oni trebalo da mene konsultuju”, kazao je Lekić.

Ako se ove političke tenzije ne smire i nastave se i na jesen, jesu li izbori jedini fer izlaz iz postojeće krize?

“Ja ne vjerujem da je vlast suicidne vokacije i da će potrčati da ide odmah u tu soluciju. Mislim da prema građanima imamo obavezu da se vidi kako bolje nastaviti. Tako da je to uvijek moguća solucija, ali mislim da još uvijek postoji prostor da se duboka kriza institucionalna i kulturna prevaziđe”, kazao je Lekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ranka
Gost
Ranka

ministar Slobodana Miloševića…

Mongro
Gost
Mongro

Profesore, na žalost, sve mi više ličiš na otirač.

Fotelja
Gost
Fotelja

Ali ustavom nemoze tako premijer da se mijenja osim novi izbori e ako pobijediš ….

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Hahaha I da jes hahah

Nikola
Gost
Nikola

E ti bi nam bio šlag za kraj!

7777777
Gost
7777777

A zar bi ti prihvatio tu ponudu…

SRK
Gost
SRK

Idi u (ne)zasluženu penziju!

Toti
Gost
Toti

Sanjas li cesto?

dizel
Gost
dizel

nece je ni biti.

Čarls
Gost
Čarls

Da pročitaš zakletvu – trebalo bi ti sat vrenena.

Dg081
Gost
Dg081

Čekaj još malo! Još nisi napunio 80 godina.

delboj
Gost
delboj

E greote.

Forward
Gost
Forward

Tesko da ce je i bit Miodraže. O cemu to pricate?

Send this to a friend