Politika

Leposavić: Nastaće pravni haos ako Ustavni sud obori zakone

Leposavić

Saglasan sam sa svim ocjenama koje su iznijeli predsjednici Skupštine, Vlade, poslanici – kriza je kada se govori o institucionalnoj krizi u pravosuđu. Ustavni sud je političko-državno sudski organ koji najbolje oslikava ovu krizu, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, u emisiji Načisto na TV Vijesti.

On je istakao da se sud ponaša na način na koji se nije ponašao ranije.

“Ostavlja rok Skupštini koji je neadekvatan i nemoguć za reagovanje. Ako je rok koji je ostavljan prije bio duži, a sada bio naprasno kraći, onda je opravdana sumnja i bojazan”, ocijenio je Leposavić.

Osvrnuo se i na institut sjednice na daljinu.

“Sud je dobio i naprasno reagovao na zahtjev da ocijeni donešene odluke u Skupštini, odnosno zakone zbog sumnje da je povrijeđen Poslovnik u kojem je predviđen institut sjednice na daljinu. Sada kada imamo taj institut, postavlja se pitanje da li je sporno bilo glasanje na daljinu. A prošle godine, kada nije bilo tog instituta u aprilu, junu i julu, počinjale su sjednice Skupštine bez utvrđivanja kvoruma”, naveo je Leposavić, ističući da Ustavni sud tada nije reagovao, a sada reaguje, pa se javlja sumnja na duple aršine.

Kazao je i da se Ustavni sud po službenoj dužnosti nije oglašavao o važnim pitanjima i zakonima oko kojih je bilo i protesta kao što su protest majki zbog ukidanja zakona, kao i zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Komentarišući kohabitaciju Leposavić je rekao da ukoliko bi odluka Ustavnog suda išla ka tome da se obore usvojeni zakoni zbog pitanja kvoruma, onda bi taj sud morao da obori i zakone donijete prošle godine, kao što su o tajnosti podataka, lokalnoj samoupravi…

“Onda se u tom pravnom smislu pravi haos, koji možda nekome odgovara… Ako sud donese odluku da ovi zakone ne važe – onda ne važe ni ovi od prošle godine i gubi se svaki legitimet i imamo kolaps”, dodao je Leposavić.

“Postojala opasnost da stari Zakon o slobodi vjeroispovijesti proizvede štetne posljedice”

Ministar je istakao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet po hitnoj proceduri jer je postojala opasnost da stari akt proizvede štetne posljedice, odnosno prepis vlasništva bez konsultacije suda.

“Kad je hitni postupak – onda nema javne debate. Mi smo iskoristili ipak mali period da konsultujemo sve vjerske zajednice”, rekao je.

Na pitanje šta misli o tome što nijesu pozvani predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, kazao je da je Ministarstvo svima uputilo poziv za razgovor svim vjerskim zajednicama.

“Iz vjerske zajednice CPC je stigla osuda i komentar da neće uopšte u takvom postupku učestvovati. Dalje od toga nismo išli u pozivanje vjerske zajednice koje odbijaju unaprijed”, naveo je.

“Đukanović će potpisati zakone”

Leposavić očekuje da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpiše ponovo usvojene zakone, a među kojima je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“On ne može da zaustavi da zakoni budu objavljeni. Ti zakoni će da stupe na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu”, kazao je Leposavić.

“Istrajaćemo do kraja u slučaju Marovića”

Povodom zamolnice za izručenje Svetozara Marovića iz Srbije Leposavić je kazao da nije kontaktirao ministra pravde Srbije.

“Mi smo kao Vlada donijeli odluku da u toj stvari istrajavamo do kraja i da ćemo preduzimati sve pravne korake”, naveo je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, dodajući da postoji opasnost zastare kao u slučaju Miloša Marovića.

“Izbori tužilaca da budu demokratični i podložni smjeni”

Ministar je kazao da očekuje da se na martovskom skupštinskom zasijedanju raspravlja o izmjenama zakona o državnom tužilaštvu koje se tiču i specijalnog tužioca.

“Plan je jedan da se omogući da izbor, odnosno sastav Tužilačkog savjeta i budući izbori vrhovnog tužioca i specijalnog tužioca budu demokratični, brzi i podložni kontroli i smjeni. Kontola i smjena su najsigurniji način da ćete raditi u skladu sa zakonom. Bitno je da se za zakon i izmjene postigne saglasnost poslanika i članova Vlade. Važno je da se kroz funkcionalnu nezavisnost i smjenjivost, odnosno mogućnost brže kontrole, obezbijede promjene i onda će personalna rješenja biti adekvatna”, rekao je Leposavić.

“Protiv političkog zapošljavanja”

Istakao je i da ga ne brinu optužbe partijskog zapošljavanja.

“Ja nisam zapošljavao, nisam član partije (…) Svaki član Vlade podržava ideju premijera da se partijama ponudi da razmišljaju u smislu onog što su upražnjena radna mjesta u javnoj administraciji, da kandiduju svoje predloge… Ne moraju biti partijski članovi”, naveo je.

Leposavić je dodao da premijer Zdravko Krivokapić stalno apeluje na političke stranke da kandiduju ekspertske kadrove.

“Protiv sam političkog zapošljavanja”, poručio je ministar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Cus ovoga: Nastace pravni haos. Haos je u svim segmentima nastao svama na vlasti. Drzite se zakona, ustava i proceduralnih normi i haosa nema.

Velimir
Gost
Velimir

Japanac- Samo ti podnesi ostavku I haosa nema!

Brano Nkšićan
Gost
Brano Nkšićan

Ovaj fric, LAŽ, LAŽ. Bravo Petre izbušio si ga.

Brendon
Gost
Brendon

Leposavic je, za razliku od dosadasnjin ministara pravde, bio izvanredan kod Komnenica. Svaka cast✓✓✓

Gorštak
Gost
Gorštak

Kad vidim sliku ovoga leposavića odma se śetim onih mućki engleska humoristička serija onaga gestapovac, ovaj okinuta glava. A i ponaša se tako.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Umjesto da prijetis procitaj ustav, poslovnik, krivicne i preksajne zakone, kao i nacela sukoba interesa tacnije svega sto sad krsite a popovali ste bivsoj vlasti. Moj “expertu”.

Lion
Gost
Lion

Lici li ovaj samo meni na scar-a

crnogorka
Gost
crnogorka

Haos je samo u davanju Crnogorske imovine Srbiji.Ima li iko da vjeruje da ce tako i ostati.Mi se necemo smiriti dok ne vratimo svoje.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Jedini haos je haos koji vi pravite vašim neznanjem, guranjem države i svega u njoj u ruke Srbije. Za mjesec dana ste napravili veći haos nego prethodna vlast za 30 godina. Da dodam da izjave da ste protiv ovog ili onog ne znači da u biti po tome postupate – jedno pričate pred kamerama, a kad vas niko ne vidi… Više »

ana
Gost
ana

lisica

HrkaloHrkalovic
Gost
HrkaloHrkalovic

Jedini pravni haos koji je nastao u Crnoj Gori je ovaj od kada ste vi preuzeli vlast i de fakto i de jure predali imovinu Crne Gore Srbiji.

Vi izgleda ne razumijete ili necete da prihvatite da je vlasti u Cronj Gori podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Eagles
Gost
Eagles

a sto ocekujete kad u vladi nema ni 1 Crnogorca? Da cemo va aplaudirat je li?

Milica
Gost
Milica

Gledam ovoga kako nodi onu madku sa Cg grbom.Pitam se dokle ide ljudko licemjerje?
Sta je sve covjek spreman da uradi zbog fotelje?! Jadilo

Mijuskovic
Gost
Mijuskovic

OSTAVKE NESPOSOBNJAKOVIĆI!
Nikad vas necu vise glasati!
No za vas i nijesam,nego vas crkva izvadi iz neke nedodjije.Ostavke!!!!

Natalija
Gost
Natalija

Prijeti li ovo on nekome? Ma neka,dosta je vise sa vadim svetosavskim zastrašivanjima,a pokazalo se da ne znate nista da radite sto vam nece neko iz tudje drzave pokazati i narediti..Ajte odakle ste dosli.!

nesvrstani
Gost
nesvrstani

haos je nastao kako su se picousti I spc umijesali u politicki zivot u CRNOJ GORI, a bice I veci ako ovako nastave sonic rukoljub prstom prijeti prosvetarima. toliko o vasoj demokratiji

Drpljanin.se
Gost
Drpljanin.se

I ovaj prijeti

Baraka
Gost
Baraka

Dakle, nit obraza nit srama…..Kada se Vlada, i svi njeni apostoli budu ponasali po zakonima i Usravu Crne Gore, onda nece biti pravnog haosa. Ovo ovaj prica jer zna da ce Utavni sud sve ponistiti, jer je povrijedjen Ustav. I pravi pripremu da taj Sud proglasi “Milovim” sudom… Pi

Predator
Gost
Predator

Neka izbije haos vi ste ga izazvali. Pitam se djeces poslije.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Neka Sud postupi po Ustavu, a taj haos ste Vi “apostoli” proizveli! Ostaje Vam da prijetite i lupate kao prvi “apostol”!

DDR
Gost
DDR

Brnaba 2, nece biti haosa, sve je to normalno, reljaksiraj se 🙂

Toson
Gost
Toson

Ocekujte haos

Crni
Gost
Crni

Filozof expert, ako se ne usvoji zakon ode on sa funkcije!

original
Gost
original

gušter

Ab_Ovo
Gost
Ab_Ovo

Obratite se popovima da rijese Gordijev čvor, koji ste sami zamrsili

Elektra
Gost
Elektra

Opet proziva i ucjenjuje Ustavni sud

Qko nije po njegovome – to ke onda haos

Interesantna filozofija

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

750miliona kako i okle ,21 milion pokusaj mita vise milijardi srbiji pokusajom kradje Mojih Crnogorskih Svetinja,zaposljavanje ne osta baba cetnik sa bradom i bez brade koja ne dobija resenja bez validnog ljekarskog uvjerenja, A ovo od nazovi ministra sa onom druzinom pokusava da siri straho vladu ka da mu preci ostavili Crnu Goru u prciju e nece moc ….da ne… Više »

Velimir
Gost
Velimir

Podnesi ostavku zajedno sa Bratickom!
Onda cemo bit malo reljaksirani,kad padne vlada- potpuno!

Progres
Gost
Progres

Ovaj lik je opasan i bojim se spreman na sve…

Marko
Gost
Marko

vjestacki napravljem u Vucic lab.

KadGoj
Gost
KadGoj

Draga nasa “Leposava”, Ako Ustavni Sud obori te nelegitimne i nelegalne izmjene zakona koji je bio odobren od Venecijanske Komisje i vodecih pravnih strucnjaka , kao sto i treba da obori ako imaju mozga i hrabrosti, taj cin ce poslati pravu poruku i vama i EU i SAD da ipak neko vodi racuna o USTAVU! Jedini HAOS moze da bude… Više »

Aha
Gost
Aha

Ima li zlobnije face na crnogorskom estradnom nebu danas? Ne.

Deni
Gost
Deni

Ovaj pravnik opet lupa. Milo moze da odbije da potpise zakone.

Danbo
Gost
Danbo

Rijetko odvratan tip.

Marko
Gost
Marko

Pa Crna Gora je u pravnom haosu od 30 Avgusta prošle godine……

NiK
Gost
NiK

pritiskaj malo pritiskaj 😀

Expert
Gost
Expert

Mislite da na ovaj vas nastavak drzavnog udara iz 2016 na vase blacenje i gazenje svega sto je crnogorsko treba da cutimo i pustamo da radite sta hocete mimo svih zakona a puna su vam usta postenja i postovanja prava i ustava..lazivi sto se jos nisu rodili u CG..a danas je premijer svojim izjavama i ponasanjem pokazao stanjinistu u sebi… Više »

Trol
Gost
Trol

Ovome crna mast iz ociju viri

Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

Uteka si sa Kosova da se spasiš i sad odje solis pamet a vuca se okle si i doša da te negledamo piiiiii…..

RS3
Gost
RS3

A što je ovo,mila majko!?I ovo je ministar pravde?!?!

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Ne prijeti nije nas strah od tebe

Njegoš
Gost
Njegoš

Ostavke lopovi experti!!!

Realno
Gost
Realno

Da, ne rekoh Ovaj opet vrsi pritisak na najveci sud u CG i to na sudije koje su par kopalja iznad ovog tipa, dje smo stigli moj bate,,,DPS je smjesan za ove

Bnjj
Gost
Bnjj

Dajte otvoren konkurs. Pa kandidat sa najboljim CV i riješen problem

Emina J
Gost
Emina J

Bez prijetnji !A zakon nek se sprovodi….

kotulaš
Gost
kotulaš

Zakon je već trebalo da daje rezultate pa su eksperti požurili da ga nezakonski, pošto po to preinače…ali to im ne može proći, i nema toga ko smije privilegovati Srpsku crkvu na račun domicilne Crnogorske. Đe to ima, ljudi?Đe, sem kod nas.

Blam
Gost
Blam

Ti si druze ministar pravde i ti to moras da rijesis!

cikoticka
Gost
cikoticka

on je “ekspert” a nit veze niti mozga

kotulaši
Gost
kotulaši

Ima ko je iznad njega. Ustavni sud i niko više.

Strsljen
Gost
Strsljen

Ugasite mu internet

Igoo
Gost
Igoo

Ovaj bi da upravlja i Ustavnim sudom! Čudo!

Onako samo
Gost
Onako samo

Ma nemoj, stari zakon bi proizveo štetne posledice vrativši imovinu crkve državi.

Mn_a NK
Gost
Mn_a NK

Samo kad mu pogledate facu, sve vam je jasno.
Iz ociju mu zlo viri!!!

Milos
Gost
Milos

Mocele su prijetnje. I Zdravko poceo da prijeti. Je su li ovo sve oni posteni eksperti ludilo ludila najavljivani prije izbora

Montenegrina HN
Gost
Montenegrina HN

Ne samo cete vi sa politicke scene CG nestati🤭🤭🤭

Kosmopolita
Gost
Kosmopolita

Vama je rok od 15 dana kratak??! A kada date vjerskim zajednicama rok od 2-3 dana da se izjasne o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, to je sasvim dovoljan rok??! I to samo onim vjerskim zajednicama koje ste pozvali na konsultacije, mislim da su bile tri, a registrovano ih je u CG više od deset?!! Padaju vam zakoni na Ustavnom sudu… Više »

Tutifruti
Gost
Tutifruti

Mogao bi da glumis gestapovca…faca original!?

delboj
Gost
delboj

Ovaj prijeti li prijeti.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Samo mu fali kožni mantil i šešir! SS.

Blok 5
Gost
Blok 5

Ne prijeti . Ne moze bez po Ustavu.
Pa kad naucis da radis kako treba…
Ojdoste vi

Djoko
Gost
Djoko

Kakva prica, kakav izgled, tipicni ultradesnicar blago receno! Blagos vama Crnogorci!

Maya3
Gost
Maya3

Da ste radili postupno, temeljno, stručno….I najvažnije PRAVIČNO, da ste konsultovali sve zajednice, međunarodnu praksu, stav Venecijanske komisije, ne bi sada pričali o haosu.

Bjelopavlić
Gost
Bjelopavlić

eve gi ekspert

GORNJA BREZNA
Gost
GORNJA BREZNA

Ti praviš najveći haos.

Krsto
Gost
Krsto

Neces Lepi, neces😅😅😅😅😅😅😅😅

Stevan
Gost
Stevan

Spremite se onda na taj haos, ali onad ocekujte haos i sa nase strane

Perko
Gost
Perko

Ozbiljan tip, Leposavic. Mora da je iz Leskovac

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Ljudi ovi samo prijete Abazovic prijeti TVCG Krivokapić prijeti Prosvjeti i evo ovaj Ustavnom sudu ovo je bruka

Blazo Maricevic
Gost
Blazo Maricevic

Čovjek opet javno vrši pritisak na sudove.
Ovo se mora sankcionisati što prije.

Naroz
Gost
Naroz

Ustavni sud je trebao da reaguje po službenoj dužnosti, jer katastar do 8.januara nije upisao pravo svojine države Crne Gore na svim sakralnim objektima izgradjenim do 1918. godine, Her Fliče.

Bela
Gost
Bela

Ponovo vrši pritisak na sudove. Prijeti ustavnim institucijama države. Najavljuje narušavanje mira i bezbjednosti. Državni organi moraju zaustaviti ovakvo opasno djelovanje – izazivanje panike dotičnoga

crnogorac
Gost
crnogorac

Sto su se ovi na vlasti ostrvili na ustavni sud ako su sve radili po zakonu. Ovo sto oni rade je pritisak na sudove. Dje su dosadasnji branioci institucija od dps-a da kazu da li je ovo pritisak i urusavanje i to malo institucija

KAD TAD
Gost
KAD TAD

Što ti imaš sa Ustavnim sudom???

Edw
Gost
Edw

Pravi gestapovac.

Brano
Gost
Brano

Her Flik iz serije “Alo,alo”. Skoro pa original.

zoran
Gost
zoran

Tebe kao neko nesto pita

Houp
Gost
Houp

Pa radite na reformi sudstva gospodo, ili pustite Medojevica da vam on pokaze kako se to radi.

kotulaši
Gost
kotulaši

Na kakvoj “reformi sudstva”, da ga prilagode sebi, je li?

Pepa
Gost
Pepa

Sto si na nas digo hajku ….👆👆👆

Patriota
Gost
Patriota

Ti najbolje oslikavas krizu zdravog razuma.

Moreplovac
Gost
Moreplovac

Samo cu reci LOL

Doxford
Gost
Doxford

Prosla godina,za proslu…sa idemo dalje

Fidel
Gost
Fidel

Neustavno i tacka. Ionako veci haos i primitivizam tesko da moze biti nego sto je sa vama takvima koji sve cinite na urusavanju evropske cg.

Bella Savić
Gost
Bella Savić

Pa normalno da se mora brzo reagovati jer sve uništiste. Dali su vam rok od 15 dana što je po zakonu. Ali treba vam više za mućkanje.

Send this to a friend